Politiek
Michel spreekt Spaanse premier Rajoy: steunt Spanje topjob voor De Bolle nog?
De Belgische eerste minister Charles Michel (MR) heeft vandaag een onderhoud gehad met zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy. De ontmoeting vond plaats in Göteborg, waar alle Europese leiders verzamelen voor de Sociale Top van de Europese Unie.
In beeld: Premier Michel zat voor start Top 20 min samen met Spaanse premier Rajoy. pic.twitter.com/fMScCwMPbI
— Jelle Frencken (@jellefrencken) November 17, 2017
Officeel werd er tussen Michel en Rajoy tijdens de twintig minuten durende ontmoeting niet over de Catalaanse crisis of de eventuele uitlevering van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gepraat. Wel ging het volgens de entourage van Charles Michel over de nieuw aan te stellen directeur van Europol, de Europese politiedienst.
Daarvoor is de Belgische commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle kandidaat, maar sinds de Catalaanse crisis en de rol die België daarin speelt, lijkt Spanje die kandidatuur tegen te houden.
Ook praatten de twee regeringsleiders over de Europese agentschappen in Londen die een nieuwe thuis moeten krijgen in Europa. Het gaat om het Europees Geneesmiddelenagentschap en de Europese Bankenautoriteit.
Zowel België als Spanje zijn kandidaat om het Geneesmiddelenagentschap te ontvangen. De beslissing wordt maandag genomen. Volgens de premier wordt dat een ingewikkelde stemming. "Het gaat om een systeem met meerdere stemronden. We moeten dus, op basis van de stemmen in de eerste ronde, kijken welke scenario's er mogelijk zijn in de volgende ronden", aldus Michel.
De premier heeft daarnaast nog eens de troeven van Catherine De Bolle in de verf gezet voor de functie bij Europol. "Dat doe ik systematisch bij alle collega's die nog geen definitieve steun voor een kandidaat hebben uitgesproken", aldus de premier.
De regeringsleiders hebben het niet gehad over de Catalaanse kwestie. "Ten eerste omwille van de scheiding der machten en ten tweede omdat er een permanent diplomatiek kanaal bestaat om de kwestie te bespreken", zei Michel. Net vandaag beslist de Brusselse raadkamer over de uitlevering van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, die in ons land verblijft, maar in Spanje 30 jaar cel riskeert voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing.