Woensdag 16/10/2019

Michel Preud'homme, bovenal pr-man

Brussel l Michel Preud'homme werd genoemd voor zowat alle mogelijke functies binnen de voetbalbond. Toen hij zag dat het daar niet bewoog, besloot hij dan maar opnieuw de Standardkaart te trekken. Sinds zijn komst in 2001 gaf hij de Luikse warboel een wat menselijker gezicht. Nu moet hij ook voor de punten zorgen.

Door Hilde Van Malderen

Toen Michel Preud'homme in 2001 voor de eerste keer trainer werd van Standard had hij zijn keepershandschoenen net aan de haak gehangen. Zijn passage als trainer bezorgde hem meer kopzorgen dan momenten van gelukzaligheid. Toch stuurde de directie hem niet door. Preud'homme was een ster, en die konden de Luikenaars maar al te goed gebruiken om hun blazoen op te poetsen.

Standard is nooit het schoolvoorbeeld van transparantie geweest. Hun voorzitter, Reto Stiffler, is een Zwitserse hôtelier die geen mens ooit ziet in Luik. Geldschieter Robert-Louis Dreyfus heeft allesbehalve een onbesproken reputatie. En Luciano D'Onofrio houdt de touwtjes het liefst achter de schermen in handen.

Een vlotte jongen als Preud'homme was dus meer dan welkom. Hij was vriendelijk, had uitstraling en was perfect tweetalig, alles wat men van Standard vooral niet gewoon was dus. Standard bleef wel een ondoorzichtig huis en niemand wist echt goed wie al die schimmige figuren in de coulissen waren. Alleen had het met Preud'homme een gedroomd aanspreekpunt. Hij was de vertegenwoordiger van het merk Standard. Een beetje marketing kan nooit kwaad.

"Meer dan een technisch directeur was Preud'homme de man die de pr van Standard verzorgde", weet La Meuse-journalist en Standardkenner Didier Schyns. "Pr-man is de belangrijkste rol die hij voor Standard heeft gespeeld. Hij heeft het product Standard verkocht." Iedereen kon altijd bij Preud'homme terecht. Hij kwam het altijd uitleggen in de pers en gaf Standard ook een stem in de voetbalbond.

Over zijn officiële functie, technisch directeur, lopen de meningen uiteen. Net als over de vraag of Preud'homme eigenlijk wel een keuze had toen Luciano D'Onofrio hem vroeg om trainer te worden. "Ze komen goed overeen", oordeelt Schyns. "Vergeet niet dat Luciano de carrière van Preud'homme bij Standard gemaakt heeft. Hij heeft hem in 2001 naar Luik gehaald."

Ook Preud'homme moet in D'Onofrio's gareel lopen. "Ik zou niet durven te stellen dat Preud'homme niets te zeggen had als technisch directeur. Hij had zeker zijn dossiers, zag heel wat spelers en bereidde van alles voor maar het is Luciano die de eindbeslissing nam. Ook al kon Preud'homme spelers aanbrengen als hij dat wou, zoals bijvoorbeeld met Igor De Camargo is gebeurd."

Zelfs met de opsmukoperatie blijft Standard in de eerste plaats nog altijd een doorvoerhaven die de hogere belangen van onder ander D'Onofrio moet dienen. En dat gebeurt makkelijker als Standard resultaten neerzet, zodat de aankopen renderen. Dat Johan Boskamp iets te veel klaagde over beloftes en te weinig kwaliteit paste niet in het plaatje. De Nederlander mocht beschikken.

Preud'homme zal als man van het huis minder trammelant maken, met Dominique D'Onofrio als perfecte voorbeeld. Die klaagde nooit en was altijd tevreden met wat hij kreeg. Preud'homme kent de groep, kan spreken met de Portugese armada en is een vriend van grote baas D'Onofrio. "Hij verandert wel van pet maar eigenlijk wijzigt er niet zoveel", vindt Schyns. "Hij blijft op de eerste lijn staan en dat was als technisch directeur ook al zo. Luciano D'Onofrio blijft liever uit de schijnwerpers."

De doorschuifoperatie heeft nog een niet te onderschatten voordeel. De keuze voor Preud'homme zal de supporters kalmeren. In een vurige stede als Luik is dat op zich al een grote stap.

Op korte termijn hoeft de voormalige beste keeper ter wereld dus niet te vrezen voor zijn job. Het krediet is er, afwachten hoe lang hij erover doet om het op te gebruiken. "Misschien hebben ze hem gedwongen om trainer te worden, dat is mogelijk. Velen zeggen hier dat hij geen keuze had. Toch geloof ik dat hij zich nu veel beter voelt", probeert Schyns het in te schatten. "Preud'homme is graag met concrete dingen bezig. Op de bond heeft hij veel tijd verloren, nu kan hij resultaten boeken. Maar komen die er niet, dan zullen ook voor hem de wetten van het voetbal gelden, vriend van Luciano of niet."

Wie weet zit een terugkeer naar de voetbalbond er dan toch nog in. "Hij heeft alle kwaliteiten om ooit bondscoach te worden", vindt Schyns. "Toen hij hier in 2001 overnam, heeft hij iedereen verbaasd met het niveau van zijn trainingen. Dat was anders dan we gewoon waren, zeer professioneel. Hij gebruikte hartslagmeters en pakte iedere speler zeer individueel aan naar gelang zijn fysieke paraatheid. Helaas heeft hij door een slechte sfeer uiteindelijk de controle over de groep verloren."

Vijf jaar verder en een pak ervaring rijker krijgt Preud'homme een herkansing om de Luikse duiventil te ontwarren en opnieuw richting succes te piloteren.

Standardkenner Didier Schyns:

Ik zou niet durven te zeggen dat Preud'homme niets te zeggen had als technisch directeur, maar Luciano D'Onofrio nam toch altijd de eindbeslissing

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234