Maandag 02/08/2021
null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Column

Michel Preud’homme 60: geen spoor van jicht, niets aan dat jarige lijf is vertraagd

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Michel Preud’homme is een troost voor alle senioren. De coach die vandaag 60 wordt, heeft onverminderd de lijflustigheid van een draaitol. Nooit is hij helemaal stil: hij springt, ijsbeert, kuiert en laat alle emoties aflezen aan de motoriek van zijn benen. Geen spoor van jicht, niets aan dat jarige lijf is vertraagd.

Jeunehomme.

Ook bijzonder: de coach is puur nationaal. Aan zijn lijf geen deelstatengedoe. Dat hij uit Ougrée komt is niet relevant meer. Iedereen is vergeten dat hij van origine een Waal is. Dit voetbalpausje is van het hele land, in welke taal hij zich ook uitdrukt. De enige die hem daarin voorging, was Raymond Goethals. Nationaal icoon tussen de terrils: il faut le faire.

Van zijn kinderen weten we dat hij zijn leeftijd zoveel mogelijk probeert te verdoezelen. Michel wordt niet graag aangesproken als zestiger. De kompels die hij vanuit zijn jeugd kende, waren dan stokoud. En zo wil hij niet langs de lijn staan. Hij bestaat uit vuur en dat moet naar buiten kunnen op elk ogenblik van de dag. Vragen of de siësta hem goed heeft gedaan, is een belediging. Preud’homme wil tijdloos zijn.

Ook daarom heeft hij zijn uiterlijk lichtjes aangepast. Geen vale roltruien meer, hip hemdje en jasje, de haren altijd geföhnd en sinds kort een schilderbaardje. Meer de artiest dan de coach in vorm gegoten. Artiest is hij zijn hele leven geweest, in zijn hoofd en in zijn parades. Altijd klaar om in brons te worden gegoten. Met die scherpe lijnen in het gezicht en de frons in het voorhoofd, sponsachtig mooi.

Vijftig jaar na zijn aansluiting bij Standard is hij nog steeds van top tot teen voetballer. Twintig jaar na zijn laatste wedstrijd voor Benfica kan hij morgen weer onder de lat. Dan wordt het perspectief van een rollator wurgend. Dan wil je geen zestig zijn.

Dat leeftijd de mens voltooit, het zal allemaal wel, maar nog even niet. Toch is hij veranderd. Minder zwaailicht langs de lijn, de emoties halvelings gecontroleerd, het schuim op de bek minder frequent. Spreek je Preud’homme buiten de wedstrijd, hoor je een wijze man. Bij de gedachte aan zijn kinderen slaan de woorden aan het kabbelen. Dan wordt de gewezen globetrotter een hakkelend wezen. Ook als gevoelsmens extreem.

Preud’homme is een kampioenenmaker, zie KV Mechelen, Standard, Club… Als coach beantwoordt hij volledig aan de totale mens die model staat voor Louis van Gaal. Het recht op falen is niet toegestaan. In zijn kielzog wordt iedereen herschapen in Feuer Und Flamme. Hij zoekt de grenzen op van het slepende en dwepende. Hij coacht alsof de dood hem op de hielen zit. Voetbal is nu eenmaal groter dan het leven.

Die avond in Enschede was hij een zeer uitvouwbaar mens. Als coach van FC Twente logeerde hij in een hotel waar alle vreugde van het zonlicht was verstorven in brak behang. Ik vroeg hem waarom hij zijn esthetisch gevoel zo martelde. Hij zat er niet mee, zei hij: “Decor is niet de spiegel van de mens.” Die avond verdedigde hij terloops Michel Daerden: ongemeen intelligent, zelfs als hij wat gedronken heeft. Verder verklaarde hij zich vrij van heimwee. “Voetbal als veeleisende maîtresse, het kan niet anders.” Hij zei dat dat ook gold voor jonge spelers.

Michel Preud’homme 60? Een gamin voert de vlag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234