Woensdag 28/10/2020

Video

Michel over Zaventem: "Iedereen moet moedig zijn en stappen zetten"

CD&V-vicepremier Kris Peeters en premier Charles Michel.Beeld BELGA

Iedereen zal moed moeten tonen en water bij de wijn moeten doen om eindelijk tot een oplossing te komen voor de verdeling van de geluidshinder rond Brussels Airport. Dat heeft premier Charles Michel donderdag gezegd in de Kamer. "Ik heb één zekerheid: als iedereen op zijn punt blijft, zal een oplossing onmogelijk zijn", klonk het na een verhitte week voor het dossier.

De Brusselse regering voerde verstrengde geluidsnormen in voor het Brussels gewest. Normaal gingen die op 1 januari in, maar een Vlaams belangenconflict verschoof die deadline naar 21 februari.

Met die naderende deadline volgden de gebeurtenissen mekaar de jongste dagen snel op. Brussels Airport waarschuwde voor onherstelbare schade, vakbonden en werkgevers drongen samen aan op een oplossing, Ryanair kondigde een groeistop aan op Zaventem en intussen vlogen de verwijten op politiek niveau opnieuw over en weer.

Leiderschap

Premier Michel kreeg de kwestie vandaag in de plenaire Kamer op zijn bord. Heel wat partijen drongen bij de premier aan om leiderschap te tonen en de zaak in handen te nemen. Niet zelden ging het om partijen die op een of ander niveau zelf mee in de loopgraven rond Brussels Airport zitten.

"Iedereen kijkt naar u, want de anderen kunnen het niet, of willen het misschien niet", beklemtoonde sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. "Ik vraag u dit dossier snel te deblokkeren."

"Neemt u dit dossier in handen? En zal u zich opwerpen als verdediger van de 'jobs, jobs, jobs' van de luchthaven?", wilde ook N-VA'er Bert Wollants weten. Hij benadrukte dat een nieuw akkoord nodig is tussen alle regeringen "dat opnieuw een evenwicht brengt in de hinder voor Brussel en Vlaanderen" en weigerde alvast te geloven dat er partijen zijn die de luchthavenjobs absoluut willen zien verdwijnen.

CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy had wat goede raad bij voor premier Michel. "Blijf zo dicht mogelijk bij het historische baangebruik, anders kom je in moeilijkheden", klonk het. "Bekijk dit ook niet als een dossier van Brussel tegen Vlaanderen, want dat zou een totaal verkeerde aanpak zijn."

Open Vld'er Tim Vandenput trok wel van leer tegen de Franstalige meerderheidspartijen in de Brusselse regering. "Beseffen de PS en het cdH in Brussel dan niet dat ze de tak aan het doorzagen zijn waar hun mensen zelf op zitten?", sneerde hij.

De Vlaamse liberaal kreeg de bal echter meteen teruggekaatst door DéFI-voorzitter Olivier Maingain. Hij wees er fijntjes op dat ook Open Vld lid is van de Brusselse regering en dat die regering als geheel de strengere geluidsnormen heeft ingevoerd. "Alsjeblieft geen ander discours dus in Brussel dan hier", aldus Maingain.

Nieuw overlegcomité

In zijn antwoord wees premier Michel niemand expliciet met de vinger, maar riep hij simpelweg iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

"Iedereen gaat een beetje moedig moeten zijn om een intelligent compromis te kunnen maken", benadrukte de premier. Hij beklemtoonde het economische belang van de luchthaven voor ons land, maar zei dat ook "rekening moet worden gehouden met de realiteit voor mensen die dicht bij de luchthaven wonen".

De premier herhaalde dat "intens" gewerkt wordt om de standpunten dichter bij elkaar te krijgen. Een nieuw overlegcomité tussen de verschillende regeringen komt eraan en de uitnodigingen voor technisch overleg zijn vertrokken, klonk het nog.

Demarche van Kris Peeters

Over de demarche van CD&V-vicepremier Kris Peeters repte de premier niet. Peeters waarschuwde vanmorgen dat het Brussels Gewest heeft nagelaten "technische voorschriften" rond de nieuwe normen aan te melden bij de Europese Commissie. Dat geeft vliegmaatschappijen munitie om de normen aan te vechten.

Peeters zelf noemde dat gebrek aan aanmelding "een mogelijkheid om tot een oplossing te komen". "We moeten nu met zijn allen rond de tafel gaan zitten en met open vizier, zonder op onze standpunten te blijven, tot oplossingen komen", besloot hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234