Maandag 27/09/2021

Klimaattop

Michel op de klimaattop: wel gesproken, niets gezegd

Michel moest de verzamelde wereldpers tegemoet treden terwijl België alweer imagoschade opliep. Beeld REUTERS
Michel moest de verzamelde wereldpers tegemoet treden terwijl België alweer imagoschade opliep.Beeld REUTERS

België heeft nog altijd geen klimaatakkoord. Vlaanderen blijft een deal tegenhouden - na zes jaar onderhandelen. Intussen lijdt ons land opnieuw reputatieschade als 'fossiel van de dag' op de klimaatconferentie in Parijs. Premier Charles Michel (MR) moest zich in zijn speech beperken tot algemeenheden.

De Vlaamse regering gaat niet akkoord met het compromisvoorstel dat vorig weekend is uitgewerkt door de vier klimaatministers in ons land: Marie Christine Marghem (MR, federale regering), Joke Schauvliege (CD&V, Vlaanderen), Paul Furlan (PS, Wallonië) en Céline Fremault (cdH, Brussel). Er zullen vandaag nieuwe onderhandelingen worden opgestart. In de eerste plaats om de verdeling van de inspanningen voor hernieuwbare energie te herbekijken. N-VA, de dominante partij in de coalitie, vreest dat Vlaanderen te veel zal moeten betalen om zijn doelstelling te halen. Momenteel is die vastgelegd rond 10,3 procent. Europa eist dat het aandeel groene energie in ons land in zijn geheel (de som van federaal en de gewesten) tegen 2020 stijgt tot 13 procent.

Het is de tweede keer dat Vlaanderen het compromis van de klimaatministers, onder wie de eigen minister Schauvliege, alsnog verwerpt. In oktober deed N-VA al eens hetzelfde met een eerder ontwerpakkoord. In de omgeving van de CD&V'ster wordt deze lezing van de feiten echter tegengesproken. "Het is spijtig dat er nog geen akkoord is, maar N-VA heeft wel een aantal heilige huisjes laten vallen. Zo houdt de partij niet langer vast aan de gratis stroomtransfers. Hopelijk hebben we nu snel een oplossing." Wallonië heeft vandaag al een overschot aan groene energie. N-VA heeft altijd gezegd dat men daarmee het Vlaamse tekort gratis moet bijpassen.

Wie wel zit te knarsetanden is premier Charles Michel (MR). Hij moest gisteren om 20 uur speechen voor de verzamelde wereldpers in Parijs. Voor hem was het belangrijk om daar met een akkoord te kunnen uitpakken. Michel belde daarom gisteren meermaals met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Hij kon hem uiteindelijk niet overtuigen.

Verder dan een aantal algemeenheden raakte Michel dan ook niet in zijn toespraak. "De opwarming is een enorme uitdaging die we in kansen moeten omzetten. Onze taak is immens. We moeten vastberaden voor een ambitieus beleid gaan."

Niet ambitieus

Het enige waarmee de premier enigszins kon uitpakken was de aankondiging dat ons land jaarlijks 50 miljoen euro zou vrijmaken voor klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Enigszins, want 50 miljoen wordt beschouwd als het minimum van wat internationaal aanvaard is. Brigitte Gloire van Oxfam: "Dit is niet echt ambitieus, om het eufemistisch te zeggen."

Om de geloofwaardigheid van België op het internationale klimaattoneel te behouden, moet er eerstdaags een akkoord komen. Omdat ons land geen klimaatakkoord heeft, kregen we gisteren meteen de 'fossiel van de dag' toegekend, een blamageprijs van de milieu-ngo's. "De Belgische houding is het tegendeel van wat we hier van rijke landen nodig hebben en dit verzwakt de geloofwaardigheid van het Europese blok in de onderhandelingen", aldus Climate Action Network, dat de prijs uitreikt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234