Dinsdag 11/05/2021

Rusland

Michel ontmoet Medvedev: ‘vruchtbaar’ gesprek, maar njet tegen Belgisch fruit blijft overeind

► Het gesprek tussen Michel en Medvedev verliep gemoedelijk. Nochtans had 
de Russische premier net vernomen dat de VS sancties tegen hem persoonlijk 
overwegen. Beeld Photo News
► Het gesprek tussen Michel en Medvedev verliep gemoedelijk. Nochtans had de Russische premier net vernomen dat de VS sancties tegen hem persoonlijk overwegen.Beeld Photo News

Ondanks de EU-sancties had Belgisch premier Charles Michel (MR) een 'vruchtbaar gesprek’ over economische samenwerking met zijn Russische collega Dmitri Medvedev. Maar een intrekking van het Russische importverbod op Belgisch fruit zit er door de aanhoudende Oekraïne-crisis niet in. "Sancties zijn symmetrisch."

De ontmoeting vond plaats in een riante presidentiële datsja in de besneeuwde bossen van Gorki, op zo’n twee uur van Moskou. Het twee uur durende gesprek verliep gemoedelijk, ondanks nieuwe internationale spanningen. Net voordien was bekend geraakt dat de Verenigde Staten premier Medvedev persoonlijk viseren in een nieuwe lijst van figuren uit het Russische bewind tegen wie er mogelijk sancties worden genomen. De lijst kwam er als een reactie van de Amerikanen op de Russische inmenging in de VS-verkiezingen.

De Russische premier reageerde cynisch. “Ik ben trots om op de lijst te staan. Dit betekent niets voor ons. Hoe zouden de VS reageren als wij hun volledige Senaat en justitietop zouden bestraffen?” Medvedev verwees fijntjes naar een illustere voorganger. “Zoals Stalin ooit zei: we hebben geen andere schrijvers voor u dan de onze. U moet het met onze personaliteiten doen”, en waarschuwde meteen dat dit “onze bilaterale relatie met de VS nog lange tijd kan vergiftigen".

Michel stelde zich daarop voorzichtig bemiddelend op namens de Europese Unie. Hij herhaalde zijn stelling dat “sancties geen doel op zich mogen zijn” en benadrukte dat de EU “geen verstrenging voorstaat, maar net een dialoog op gang wil brengen over gedeelde belangen met Rusland”.

Gaspijplijn

België en Rusland werken alvast samen rond nieuwe economische investeringen. Ze bespraken onder meer de Antwerpse diamantsector en de staalsector, maar ook energiecontracten. Zo wil België in de toekomst mee gas kunnen aftappen van een nieuwe Russisch-Duitse pijplijn, de Nord Stream II. De haven van Zeebrugge, waar Fluxys een overslagplaats beheert voor vloeibaar Russisch gas op weg naar Azië, kan volgens Michel mogelijk ook een rechtstreeks importpunt worden.
Premier Medvedev juichte van zijn kant Belgische investeringen toe, van draadproducent Bekaert in de stad Lipetsk en van het Belgische farmabedrijf IBA, dat Rusland in de strijd tegen kanker zal helpen met protontherapie.

Er is volgens Michel ook nood aan meer structureel overleg tussen de EU en Rusland over Libië en Syrië. “Ondanks afwijkende visies zijn we wel vastberaden om samen te ageren tegen terreur. Misschien is er in de toekomst een samenwerking mogelijk in de strijd tegen islamitisch radicalisme, dat onze beider stabiliteit bedreigt.”

Vredesakkoorden

De twee premiers erkenden tegelijk dat het water tussen Rusland en de EU diep blijft aan de Europese oostgrens. “Er zijn nog veel verschillende zienswijzen tussen ons over de territoriale integriteit van Oekraïne, het conflict in het Donetsk-bekken en de Krim”, zei Michel. “Voor ons is de uitvoering van de Minsk-vredesakkoorden een voorwaarde. Maar een beter begrip voor elkaars standpunten is een noodzaak om vooruit te gaan.”

De Belgische fruitsector dreigt hiervoor nog een tijdje het gelag te moeten betalen. “Zonder taboe hebben we het Russische importverbod op Europees fruit besproken”, verwees Michel naar een Russische tegensanctie, maar Medvedev kaatste de bal terug. “Op dat gebied profiteren we nu. In Moskou is het nu misschien wel bitter koud, maar we hebben Russische regio’s waar ook peren groeien, zoals Krasnodar en de Krim”, klonk het ironisch. “Dit betekent niet dat we EU-import voor altijd uitsluiten, maar sancties werken symmetrisch. Als er een stappenplan is om jullie sancties af te schaffen, dan kunnen we kijken om de fruitimport te herstellen.”

Medvedev besloot hoopvol dat een pragmatische aanpak zoals die van Michel op een dag de plooien tussen de EU en de Russen kan gladstrijken. “Tijdens de Sovjet-periode maakten we gelijkaardige spanningen mee. Binnen tien jaar zullen deze sancties een voetnoot zijn in de geschiedenis. Onze bilaterale relaties daarentegen zullen blijven bestaan. We zullen deze episode overbruggen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234