Zondag 17/10/2021

Michel Nihoul op een zucht van vrijlating

Advocaat Cl�ment de Cl�ty: 'Mijn cli�nt is een modelgevangene'

Brussel

Eigen berichtgeving

Michel Nihoul komt steeds dichter bij zijn voorwaardelijke vrijlating. De voormalige Brusselse 'zakenman' verscheen gisteren voor de CVI, de Commissie voor Voorwaardelijke Invrijheidstelling. Die beslist binnen de twee weken of Nihoul al dan niet vrijkomt.

De CVI kwam bijeen in de gevangenis van Sint-Gillis. De commissie is samengesteld uit een beroepsmagistraat, een deskundige in strafuitvoering en een expert in maatschappelijke reclassering. De bijeenkomst was van korte duur. Het is al langer duidelijk dat alle vereiste adviezen voor de voorwaardelijke vrijlating van Nihoul, onder andere dat van de minister van Justitie en dat van de gevangenisdirectie, positief zijn. Toch is dat niet doorslaggevend. De CVI kan zich voor haar beslissing baseren op die adviezen, maar hoeft dat niet. Het orgaan beslist soeverein.

Nihoul zit sinds juli 2004 in de cel, maar bracht al eens zes maanden door in voorarrest. Sinds september vorig jaar heeft hij een derde van zijn straf uitgezeten en komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Frédéric Clément de Cléty, de advocaat van Nihoul, vindt de positieve adviezen voor zijn cliënt niet meer dan logisch. "Michel Nihoul is een modelgevangene. Ook in de jaren dat hij vrij was voor hij door het hof van assisen in Aarlen werd berecht, heeft zich niet het minste probleem gesteld."

Sinds kort mag Nihoul op penitentiair verlof. "Hij heeft al vijf keer de gevangenis mogen verlaten en is telkens netjes teruggekomen", aldus Clément de Cléty. Nihoul bracht zijn vrije weekends door bij Annie Bouty, zijn ex-vrouw met wie Nihoul een zoon heeft. Toch stelt zijn advocaat dat eenmaal Nihoul wordt vrijgelaten, hij zal intrekken bij zijn partner Marleen De Cokere, die in Zeebrugge woont.

Bij een voorwaardelijke invrijheidstelling is het gebruikelijk dat de commissie vooraf de slachtoffers hoort, of hun nabestaanden. In het geval van Nihoul is dat niet nodig geweest, zo merkt advocaat Clément de Cléty fijntjes op. "Mijn cliënt is alleen veroordeeld voor een xtc-trafiek, niet voor de feiten waarvoor Marc Dutroux is veroordeeld." Nihoul kreeg in juni 2004 vijf jaar cel voor bendevorming en betrokkenheid bij drugshandel, autozwendel, zwendel met identiteitsdocumenten en mensenhandel. Voor de feiten die verband hielden met de ontvoering van kinderen werd hij vrijgesproken.

Toch bleek tijdens het assisenproces in Aarlen dat Nihoul aanvankelijk had gelogen over zijn tijdsgebruik op 8 augustus 1996, de dag voordat Laetitia Delhez werd ontvoerd en in Bertrix 'verkenningsritten' werden uitgevoerd door Dutroux en co. Laetitia verklaarde ook dat ze, toen ze in het gruwelhuis in Marcinelle aan een stapelbed was vastgeketend, Dutroux een telefoongesprek hoorde voeren met een zekere "Michel of Jean-Michel", en dat ze hem hoorde zeggen: "Ça a marché."

Uit de verklaringen die Michel Lelièvre aflegde, bleek dat Nihoul op zoek was naar meisjes. Hij had al afspraken met enkele barexploitanten en werd ongeduldig toen het Dutroux in 1996 nog altijd niet was gelukt in Slowakije hoertjes op te scharrelen. Dat Lelièvre uiteindelijk werd betaald met een levering van duizend xtc-pillen voor de ontvoering van Laetitia, was volgens haar advocaten "niet eens zo'n gek idee".

De CVI spreekt zich de komende dagen uit over de vrijlating van Nihoul. Tegen de beslissing is geen beroep mogelijk, al kan de procureur des konings later wel tussenkomen als de voorwaarden voor de vrijlating worden geschonden.

(SS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234