Vrijdag 05/03/2021

Standpunt

Michel I toont zich opnieuw als de regering die de smalste schouders de zwaarste last doet dragen

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Stel: je verliest je baan en je kind wordt ernstig ziek. De afgelopen veertien jaar kon je in dat scenario een tijdje vrijgesteld worden van werk zoeken. Logisch. Net zoals voltijds werken vaak niet te combineren is met de zwaarste periodes in een mensenleven, is ook zoeken naar werk een job die de energie en beschikbaarheid vergt die je in zo'n dal simpelweg niet hebt.

Maar het vangnetje is niet meer. Het bestond erin dat een werkloze die tijdelijk een gratis zorgjob voor een familielid op zich nam, terugviel op een lagere uitkering dan de werkloosheidsuitkering, meer bepaald 260,26 euro per maand. Als het leed geleden was, stapte je terug in het werkzoekcircuit. Vooral alleenstaande moeders maakten gebruik van de vrijstelling, wat illustreert dat dit een broodnodige reddingsboei was.

Toch heeft de regering beslist ook hier het mes in te zetten. En opnieuw rollen regeringspartijen CD&V en N-VA over elkaar heen. Nu pas, nu enkele middenveldorganisaties wijzen op de keiharde impact, meldt christendemocraat en minister van Werk Kris Peeters dat hij het vangnetje wil behouden. Want ja, de CD&V is zo'n warme partij dicht bij de mensen. Waarop coalitiepartner N-VA geïrriteerd reageert met: 'CD&V handelt zo tegen het regeerakkoord.' Want ja, N-VA is zo'n gedisciplineerde partij met de moed om besparingen door te voeren.

Cynischer en zorgwekkender dan dat politiek gehakketak ná de beslissing, die nu door Peeters zou worden teruggedraaid, is de aanvankelijke beslissing op zich. Natuurlijk moet je misbruik bannen, en niet weinig burgers aanvaarden besparingen. Maar dat is niet hetzelfde als een van de meest kwetsbare groepen in de maatschappij laten vallen omdat iemand de kosten van de (banken)crisis moet opbrengen.

Door te bedenken om net daar, in dat kleine hoekje waar de allerzwaarste klappen vallen, eveneens te gaan schrapen terwijl de indruk ontstaat dat fraudeurs en grootverdieners vrij spel krijgen, toont Michel I zich in de ogen van de publieke opinie opnieuw als de regering die de smalste schouders de zwaarste last doet dragen terwijl de breedste ontzien worden. Voor werkenden is het 'zorgverlof' net verlengd. Huiseigenaren die verhuren mogen wél indexeren terwijl werknemers, gepensioneerden, zieken en werklozen een indexsprong slikken. En uitkeringen afnemen van werklozen die voor zieke familieleden zorgen bleek dus ook zo veel makkelijker dan opbrengsten van kapitaal belasten.

Maar langdurige ziekte bij ouders, kankers en ook werkloosheid zijn vandaag jammer genoeg niet uitzonderlijk. 'De mensen', op welke partij ze ook stemden, beseffen dat goed. Niemand in deze regering hoeft verrast te zijn als ze zich steeds luider afvragen of zij écht voor een eerlijk beleid staat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234