Donderdag 20/02/2020

Michel haalt uit naar "hypocriete" lidstaten: "Waarom doen ze het niet zonder ons als het toch zo eenvoudig is?"

Beeld BELGA

Premier Charles Michel heeft in de Kamer uitgehaald naar de "hypocrisie" van bepaalde EU-lidstaten die de blokkering van de financiële transactietaks in Belgische schoenen schuiven. "Waarom doen ze het niet zonder ons als het toch zo eenvoudig is?", wierp hij op. Dat de eerste minister zich zo opwond, zag de oppositie echter vooral als bewijs dat hij zich opgejaagd voelt en gegijzeld wordt door N-VA.

Volgende week dinsdag zullen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en zijn collega's van Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Slovenië en Slovakije zich uitspreken over het laatste compromis. Op tafel ligt een taks van 0,1 procent op aandelen- en obligatietransacties en van 0,01 procent op afgeleide producten.

"Gaat u nu eindelijk aan uw minister van Financiën het marsorder geven om in te stemmen met het voorstel?", wilde sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen van de premier weten. Volgens hem heeft N-VA-minister Van Overtveldt op Europees niveau "op elk mogelijk moment stokken in de wielen gestoken".

"Hoe lang nog wachten?"
Samen met collega's Stéphane Crusnière (PS) en Georges Gilkinet (Ecolo/Groen) herinnerde Van der Maelen premier Michel aan zijn uitspraken vorig jaar in New York. "U noemde dit toen een kwestie van elementaire billijkheid. Hoe lang moeten we daar nog op wachten?", klonk het. "Het is hoog tijd om uw minister van Financiën bij u te roepen en van hem te eisen om een meer open en voluntaristische positie in te nemen."

Premier Michel ging echter niet in op de verwijten rond N-VA. Wel uitte hij volop kritiek op bepaalde Europese lidstaten. Namen van landen noemde hij echter niet.

"Niet correct en niet collegiaal"
"Ik ben de hypocrisie beu", fulmineerde de eerste minister. "Ik aanvaard het niet meer dat de Belgische regering systematisch geculpabiliseerd wordt. Dat is niet correct en niet collegiaal." Volgens Michel wordt België "zitting na zitting" beschuldigd van onwaarheden. "Ik zeg u één ding: het is mogelijk om het zonder ons te doen. Waarom doen ze dat dan niet, als het toch zo eenvoudig is?"

Michel verzekerde dat België nog steeds de ambitie heeft om vooruitgang te boeken. Hij riep op tot "een moment van de waarheid" en wil de kwestie zo snel mogelijk laten agenderen op de Europese Raad.

De oppositie kreeg Michel echter niet overtuigd. Zijn opmerking dat het ook zonder België kan, sprak volgens PS'er Crusnière boekdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234