Maandag 30/11/2020

Michel gunt loontrekkers cadeautje van 500 euro

'Voor iedereen die werkt een belastingkorting van 500 euro.' Terwijl de nieuwe regering volgend jaar op zoek is naar 10 miljard euro, mikt MR-voorzitter Charles Michel aan de vooravond van de budgettaire besprekingen wel heel erg hoog. Hij staat dan ook alleen met zijn ideetje.

"De MR zal het schild zijn dat de middenklasse beschermt." Een gebrek aan dramatiek kun je MR-voorzitter Charles Michel dezer dagen moeilijk verwijten. Nu de institutionele onderhandelingen op hun laatste benen lopen, zit Michel al volop met zijn hoofd bij de socio-economische dossiers. Na de voor de Vlamingen relatief zuivere splitsingen van B-H-V is het immers daar dat de Franstalige liberalen hun slag willen slaan.

Als het van Michel afhangt wordt de belastingvrije som van elke werknemer verhoogd zodat hij of zij op jaarbasis netto 500 euro extra overhoudt, klonk het in de kranten van Sud Presse. Het voorstel kadert in het voornemen om het verschil tussen wie werkt en een werkloosheidsuitkering geniet groter te maken. Een voornemen dat ook formateur Elio Di Rupo (PS) in zijn nota meenam, al mikt de PS'er enkel op de werknemers met een laag of middeninkomen. Concreet wil de formateur de belastingvrije som voor wie een bruto belastbaar inkomen van minder dan 24.410 euro heeft, optrekken met 1.000 euro. Dat zou een loonsverhoging opleveren van 250 euro netto per jaar.

Michel vraagt echter het dubbele én voor alle werknemers. Verder wil hij dat zelfstandigen en bedrijfsleiders van kmo's een belastingkorting krijgen van 5.000 euro voor de eerste drie extra werknemers die ze aanwerven en werkloosheidsuitkeringen die afnemen in de tijd. Een vermogensbelasting ziet hij dan weer niet zitten.

Aan Vlaamse kant is sp.a-voorzitter Bruno Tobback alvast niet onder de indruk van Michels profileringsdrang. "Ik dacht dat we net geweldig moesten besparen in plaats van geld uit te geven dat we niet hebben." Het voorstel van de MR doet Tobback vooral denken aan het debacle rond de Vlaamse jobkorting. "In Vlaanderen was toch al duidelijk geworden dat zo'n jobkorting geen job meer oplevert? Been there, done that", concludeert de sp.a-voorzitter. Tobback wil wel nagaan hoe men ervoor kan zorgen dat werken meer oplevert, maar voor hem mag het gerust wat selectiever. "Ik ben voor mezelf geen vragende partij om 500 euro extra te krijgen, maar voor een hele hoop mensen die maandelijks 1.200 à 1.300 euro verdienen is dat wel welkom." De piste in de nota-Di Rupo vindt Tobback daarom een pak interessanter, hoewel niet perfect.

Maar ook bij Open Vld staat men niet te springen om Michel ruggensteun te geven aan de onderhandelingstafel. Officieel klinkt het dat de onderhandelingen aan tafel en niet in de media gevoerd moeten worden, maar volgens een liberaal staat Michel alleen met zijn eis. "Je kunt de mensen op dit moment niet wijsmaken dat we tegen 2015 21 miljard moeten vinden en intussen cadeautjes uitdelen." Ook de Vlaamse liberalen vinden dat een dergelijke maatregel vooral gericht moet zijn op de lage inkomens. "Zodat de prikkel om te gaan werken groter wordt."

Dat Michel zich op enkele dagen van de start van de gigantische besparingsoefening zo zwaar profileert, hoeft echter niet te verbazen. Als enige centrumrechtse speler in het zuiden van het land vat hij de begrotingsdiscussie vanuit een nogal geïsoleerde positie aan en kan hij dus best hoog mikken. Bovendien heerst er in de Franstalige media een heus communicatieoorlogje over het vervolg van de onderhandelingen. Nog voor Michel hadden Benoît Lutgen (cdH) en Laurette Onkelinx (PS) in andere kranten al hun socio-economisch prioriteitenlijstje met veel bombarie naar voren geschoven. Een groot verschil met de Vlaamse partijen waar men men zich momenteel niet laat betrappen op provocerende uitspraken of onhaalbare eisen. Eerst het communautair akkoord, dan de rest, luidt het daar redelijk unisono.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234