Vrijdag 04/12/2020

Update

Michel: "Gewone mensen niet getroffen door maatregelen regering"

Beeld BELGA

Premier Charles Michel ontvangt morgenochtend vakbonden en werkgevers om de maatregelen in de begroting toe te lichten. Die treffen de gewone mensen niét, zegt hij het VRT-journaal. Hij vindt de analyse van de vakbonden, die stellen dat vooral werknemers en steuntrekkenden de dupe zijn, niet correct.

Er zijn duidelijke keuzes gemaakt in de begroting, beklemtoont de premier: er komen geen nieuwe belastingen voor de werknemers en er komt ook geen btw-verhoging. In de plaats daarvan werd gekozen voor fiscaliteit die raakt aan kapitaal of betrekking heeft op het milieu. "Een duidelijke keuze, omdat we denken dat het cruciaal is voor de toekomst om nog meer hervormingen door te voeren voor de jobcreatie: dat is uitdaging nummer één," aldus Michel.

De hervormingen kaderen volgens de eerste minister allemaal in de jobcreatie: de nieuwe wetgeving voor de e-commerce, de hervorming van de nachtarbeid en de hervormingen inzake arbeidsflexibiliteit zijn niet alleen in het belang van bedrijven en economische actoren, maar ook in belang van werknemers, beklemtoont hij. "Een land is een beetje zoals een bedrijf, als je geen initiatieven neemt, kom je op een moment in moeilijkheden. We moeten vandaag belangrijke en moedige beslissingen nemen en dat doen we met groot respect voor onze medeburgers," aldus de premier.

Nieuwsanker Wim De Vilder vroeg de premier of er ook niet sprake was van een gemiste kans voor eerlijke fiscaliteit. Is het uitstel van een beslissing over de meerwaardebelasting, de belasting op vennootschapsgeld en het activeren van spaargeld geen uitstel van executie? De Vilder vroeg zich af of er op dat vlak ooit wel eensgezindheid binnen de regering zal zijn.

"De voorbije dagen zijn er substantiële discussies gevoerd in de ministerraad en er is een wil om vooruit te komen, om beslissingen te nemen," aldus Michel, die zich ook weerde tegen de kritiek dat hij er niet in slaagt om de vier regeringspartijen op één lijn te krijgen. "Wat telt zijn de resultaten en de feiten," repliceerde de premier, die een uitweg ziet uit de impasse: "We hebben vandaag het vertrouwen van de kamer gekregen. Dat is een sterk signaal."

Maar het geruzie tussen de drie Vlaamse partijen in de regering, maakt het er niet eenvoudiger op. "Ik heb al meermaals gezegd dat ik niet tevreden ben met de ruzies en ik doe alles om de stabiliteit van de regering, maar ook van het beleid, te waarborgen. Dat is een permanente oefening. Dit kan positief kantelmoment zijn voor de regering: een moment voor cruciale en moeilijke beslissingen. Ik ben optimistisch over de toekomst," aldus Michel.

Vergadering met sociale partners

De bonden, die uitermate kritisch zijn over het begrotingswerk, worden om 9.00 uur verwacht aan de Lambermont, de ambtswoning van de premier. Ook de werkgevers worden verwacht, maar niet tegelijkertijd.

Eerder op de dag klonk het bij de drie bonden dat ze wellicht op de koffie mogen gaan. "We hebben een uitnodiging gekregen van de eerste minister om met de vakbonden langs te komen", zei ACV-voorzitter Marc Leemans. "Wellicht gaan we morgen een toelichting krijgen van de regering over de genomen beslissingen."

Voor het begrotingsconclaaf werden de sociale partners al eens ontvangen door de premier. De top van de drie vakbonden uitte toen de bezorgdheden over de begrotingsbesprekingen en de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De teneur na afloop was toen al allesbehalve positief.

Marc LeemansBeeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234