Woensdag 12/08/2020

#GalantGate

Michel: "Galant is onvoorzichtig geweest, maar heeft te goeder trouw gehandeld"

Premier Charles Michel (MR) in de Kamer.Beeld BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft volgens premier Charles Michel (MR) "te goeder trouw gehandeld, maar is onvoorzichtig geweest". Dat zegt hij in reactie op de polemiek die in ontstaan over de aanstelling van het advocatenkantoor door het kabinet van Galant. Dat gebeurde zonder de verplichte aanbesteding. De oppositie blijft erbij dat Galant niet onvoorzichtig was, maar onwettig gehandeld heeft.

Volgens Michel was het effectief beter geweest verschillende advocatenkantoren te consulteren, maar heeft Galant wel te goeder trouw gehandeld. Om misstappen als deze te vermijden, wil Michel "aan de Kanselarij vragen instructies op te stellen om de wetgeving over de openbare aanbestedingen te kaderen".

Galant kwam deze week onder vuur over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance als consultant en voor juridische bijstand in een geschil met de Europese Commissie. Volgens de oppositie volgde ze niet alleen niet de juiste aanbestedingsprocedure, maar loog ze nadien ook in de Kamer door de affaire af te wentelen op haar administratie.

Verzachtende omstandigheden

De eerste minister ziet echter een reeks verzachtende omstandigheden. Niet alleen was het kabinet-Galant zich nog volop aan het installeren toen het kantoor onder de arm genomen werd, de regels rond openbare aanbestedingen zijn ook erg complex en de jongste jaren meermaals gewijzigd. Het is dus niet altijd even duidelijk welke procedure juist gevolgd moet worden, argumenteerde de premier.

Michel wil zijn Kanselarij daarom aan het werk zetten om duidelijke instructies uit te werken, zodat steeds duidelijk zal zijn welke typeregels wanneer moeten gelden. Tegelijk engageerde hij zich tot "volledige transparantie" ten aanzien van het parlement.

Minister Jacqueline Galant.Beeld PHOTO_NEWS

"Gewoon illegaal"

De oppositie was allerminst overtuigd. "Dit is geen onvoorzichtigheid, dit is gewoon illegaal", foeterden Karine Lalieux (PS), Benoît Hellings (Ecolo), Vanessa Matz (cdH) en Marco Van Hees (PVDA). Ze vinden het onvoorstelbaar dat de premier zijn minister moet herinneren aan de basisregels die gelden rond openbare aanbestedingen. "En de manier waarop u haar tot de orde roept, weegt bijzonder licht."

Volgens de oppositie heeft Galant - die geen vragen op de plenaire agenda had en dus niet in de Kamer was - immers ook vlakaf gelogen. Woensdag had ze in commissie volgehouden dat ze had gehandeld op de manier die haar was aangeraden door haar administratie. Maar volgens de oppositie blijkt uit uitgelekte mails duidelijk dat het kabinet aan de administratie haar "hoop" had uitgedrukt om met Clifford Chance te werken.

De administratie had Galant voorts weliswaar gewezen op de mogelijkheid om de 'onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking' te vermijden in de zoektocht naar een advocatenkantoor, maar dat was wanneer het ging om ondersteuning bij juridische geschillen over staatssteun. De samenwerking met Clifford Chance evolueerde echter naar een consultancyopdracht rond het beheer van Brussels Airport. En daarbij bracht de administratie wel de procedure met offertes van verschillende kantoren in herinnering.

"Door Galant in te dekken, ondermijnt u de nu reeds beperkte geloofwaardigheid van uw regering", wierp PVDA'er Marco Van Hees de premier nog voor de voeten. "Hoe kan u toelaten dat dit blijft voortduren", klonk het ook bij Vanessa Matz (cdH).

Denis Ducarme, MR-fractieleider en partijgenoot van Galant, deed de kritiek af als "polemiek" en hekelde dat sommige oppositieleden zich meer als rechter dan als parlementslid gedroegen. "Een onvoorzichtigheid erkennen, dat is een fout erkennen", zo besloot Ducarme met lof voor "wie fouten erkent om de zaken te verbeteren".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234