Maandag 21/06/2021

Politiek

Michel en De Wever: "Federale regering blijft met vier"

Eerste minister Charles Michel. Beeld BELGA
Eerste minister Charles Michel.Beeld BELGA

Nicolas Bouteca, politicoloog aan de Universiteit Gent, vermoedt dat cdH ook een introductie in de federale regering zoekt. "Dat zou het alleszins makkelijker maken om die Zweedse coalitie voort te zetten na de verkiezingen", zegt hij. Premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever willen daar voorlopig echter niet van horen en zeggen dat het cdH tot nader order niet in de federale regering komt.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen kondigde vanmiddag aan dat zijn partij in de Waalse en Brusselse regeringen een alternatieve meerderheid zoekt met MR, DéFi en Ecolo. Hij laat daarmee coalitiepartner PS in de steek.

Voor de federale regering verandert dat vooralsnog niets. Premier Charles Michel zegt op Twitter dat zijn regering uit vier partijen blijft bestaan: N-VA, MR, CD&V en Open Vld. "We zijn met vier partijen en zetten het werk voort met vier. #begov zal blijven hervormen", tweette premier Michel zowat anderhalf uur nadat het cdH aankondigde om in de deelstaten zonder de PS te willen regeren.

Na de mededeling van Benoît Lutgen was de vraag gerezen of het cdH ook op het federale niveau mee zou willen regeren. Premier Michel zegt dat dit niet het geval zal zijn. "De evoluties hebben geen enkele impact op de samenstelling van de federale coalitie", zegt de woordvoerder van de premier.

Ook voor N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft dit geen gevolgen voor de federale regering. "De gebeurtenissen in het Franstalige politieke landschap volgen wij met interesse, maar dit heeft wat ons betreft geen repercussies op het federale niveau."

"De N-VA bestuurt het Vlaamse en federale niveau en werkt daar elke dag hard aan de verandering", aldus De Wever. "In Vlaanderen hebben we een begroting in evenwicht en realiseren we de bestuurlijke versobering en afslanking. Dankzij de maatregelen van de federale regering zijn de lasten gedaald, leeft de economie op en draait de private jobmotor weer. Wij willen vooral verder werken in stabiliteit tot 2019", zegt De Wever nog.

"Geen impuls"

De vraag werd onder andere opgeworpen door politicoloog Nicolas Bouteca. Die acht het onwaarschijnlijk dat de beslissing in een impuls werd genomen, na het partijbureau van PS vanochtend. "Er zal de afgelopen dagen wel druk onderhandeld zijn met de andere partijen", zegt hij. "Zo'n sprong waag je als kleine partij niet zonder dat je weet dat je wordt gedekt door een alternatieve meerderheid. Misschien was het ontslag van Armand De Decker (MR) als burgemeester van Ukkel ook wel een voorbode? Mogelijk heeft cdH daarom gevraagd."

De politicoloog herinnert eraan dat het ooit de bedoeling was om cdH op te nemen in de federale regering. "Maar toen werd in Franstalig België een versnelling geplaatst, waardoor die optie van tafel werd geveegd", klonk het vanmiddag. "Mogelijk raakt cdH nu toch in de federale regering, dat zou het makkelijker maken om te besturen. De federale beslissingen worden dan immers makkelijker doorgetrokken naar de deelstaten."

Politicoloog Nicolas Bouteca. Beeld RV
Politicoloog Nicolas Bouteca.Beeld RV

Op zoek naar ministers

Ook als cdH niet toetreedt tot de federale regering, vallen wijzigingen op het federale niveau echter niet uit te sluiten. Als MR in de Brusselse en Waalse regering stapt, moet de partij immers op zoek naar ministers. Mogelijk via verschuivingen van federale ministers naar de Waalse of Brusselse regering.

"Maar het zou moeilijk zijn om al die ministerposten in te vullen", zegt RTBF-journalist Alain Gerlache. "De MR heeft nu al moeilijkheden op federaal niveau." De Franstalige liberalen leveren in de federale regering maar liefst zeven ministers. De afgelopen jaren moesten ze er daarvan met begrotingsminister Hervé Jamar en mobiliteitsminister Jacqueline Galant al twee vervangen. Gerlache wijst erop dat de partij geen onuitputtelijk reservoir aan politiek talent heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234