Donderdag 29/07/2021

Interview

Michael Van Peel ziet nog maar één uitweg: piemels

Michael Van Peel.  Beeld © Tine Schoemaker
Michael Van Peel.Beeld © Tine Schoemaker

"De grote zaal?!" Toen de directeur van de Antwerpse Arenberg-schouwburg hem vorig jaar voorstelde om met zijn eindejaarsconference van de kleine naar de grote zaal te verhuizen, verklaarde Michael Van Peel hem zot. De komiek staat er uiteindelijk acht keer. Acht keer uitverkocht. "Mijn show is donkerder en toch wordt er meer gelachen."

De eerste voorstelling - vorige week maandag - eindigde in mineur. Van Peel had dik anderhalf uur de zaal op haar knieën gekregen met een bijtend grappige analyse van het voorbije jaar, maar toen hij van het podium stapte, kreeg zowel publiek als komiek het nieuws van de kerstmarkt in Berlijn in de maag gesplitst.

In de aanloop naar zijn eindejaarsconference vorig jaar was iets gelijkaardigs gebeurd: de aanslagen in Parijs. "Tot die dag was de teneur van de show dat terrorisme wereldwijd tienduizenden slachtoffers had gemaakt, maar slechts een klein aantal in Europa. Na wat er in Parijs was gebeurd, kon ik dat niet meer brengen. Maar wat er vanavond is gebeurd, bevestigt helaas wat ik dit jaar vertel: elke zot met een rijbewijs C of een mes kan zich vandaag terrorist noemen."

Hoe grappig jouw eindejaarsconference ook is, ze is tegelijk een ferme slag in het gezicht.

"Ik ben geen komiek die graag mensen choqueert, maar als de realiteit hard is, dan ga ik dat ook zeggen. Dat is wat stand-upcomedy doet: cut through the bullshit! Ik kan mij inbeelden dat mensen soms verrast zijn door de verbanden die ik leg - omdat ik er nu eenmaal op doordenk - maar is dat ook niet een van de redenen waarom ze naar mijn show komen? Er zitten stukken in die helemaal niet om te lachen zijn, maar uiteindelijk komt altijd weer de komiek in mij naar boven. In feite is dat wat ik het liefst doe: mensen tegen hun goesting doen lachen."

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je ze daarmee op andere gedachten hebt gebracht.

"Nee, maar je hebt hen onvermijdelijk wel over dingen doen nadenken. Anders hadden ze niet zitten lachen. Humor omzeilt de verdedigingsmuur van de logica in je hoofd, en als je gelachen hebt, dan ben je sowieso even in mijn wereld geweest. Dat is een kleine overwinning."

De technicus van Michael Van Peel wandelt de kleedkamer binnen: "Het was zot, hé?"

Van Peel: "Het was ook weer wat langer, denk ik. Er zaten een paar nieuwe dingen in."

Technicus: "Dat stukje Vicky Pollard uit Little Britain was keigoed!"

Van Peel: "Yeah, but, no, but, yeah, but, no, but, ... Eentje voor de liefhebbers."

Technicus: "De muur zag er ook echt goed uit vanavond. Morgen het licht nog een beetje bijstellen, maar dat komt goed tegen woensdag.

Van Peel: (tot ons) "Woensdag (gisteren) zijn de opnames voor Canvas. Vorig jaar hing er gewoon een doek op het podium, maar nu hebben we een gigantische muur neergezet. Wat vind je ervan?"

Toepasselijk.

"Hoe hoog je zo'n muur ook bouwt, hoeveel militairen je ook op straat brengt, de volgende aanslag wordt gepleegd door een drone met een bom aan. Wat ga je daaraan doen?

"Als je wilt dat er dingen veranderen, dan ga je de problemen aan de andere kant van de muur moeten oplossen, in plaats van - zoals François Hollande - meer olie op het vuur te gooien. 'We gaan nog meer bombardementen uitvoeren!' Wat denk je dat er dan gaat gebeuren: minder aanslagen of meer? (laconiek) 'Willen jullie minder aanslagen, Frankrijk? Minder? Nou, dat gaan we dus niet regelen.'"

Wat schoot er door jouw hoofd, toen je het nieuws daarnet vernam?

"Dat Duitsland een land is dat - gezien zijn geschiedenis - op militair vlak terughoudender is dan Frankrijk, en dat ik mij geen grote zorgen moet maken. Dat klinkt nu misschien harteloos - natuurlijk vind ik het verschrikkelijk voor die slachtoffers en hun nabestaanden - maar ik ben meer bang voor wat er kan gebeuren in de nasleep van zo'n aanslag.

Politieagent steekt een kaars aan om de slachtoffers van de aanslag in Berlijn te herdenken.  Beeld AP
Politieagent steekt een kaars aan om de slachtoffers van de aanslag in Berlijn te herdenken.Beeld AP

"Ik had mij in 1914 ook geen zorgen gemaakt om Franz Ferdinand, wel over de tientallen miljoenen slachtoffers die erop volgden in een wereldoorlog die niemand zag aankomen. En in vergelijking met vandaag waren er toen nog rustige intellectuelen aan de macht. Vandaag zijn het - sorry dat ik het moet zeggen - zotten."

Daar laat je in de show ook weinig twijfel over bestaan. We vonden je zelfs nog militanter dan vorig jaar.

"Mensen zeggen mij ook dat de show donkerder is dan vorig jaar, terwijl ik hem toen al erg donker vond. Er zat een stuk over vluchtelingen in dat ik ontzettend moeilijk en pijnlijk vond. Er werd toen in de zaal ook totaal niet gelachen. Nu heb ik het gevoel dat er constant wordt gelachen, en toch is het donkerder en militanter? Misschien is de situatie inmiddels gewoon uitzichtlozer geworden."

In de show zie je uiteindelijk nog maar één uitweg: piemels.

"Als dadaïstische uitlaatklep voor het surrealisme van de realiteit! De satire is realiteit geworden, dus wat kun je nog doen met satire? Zoals het dadaïsme honderd jaar geleden een krankzinnige reactie was op de waanzin van de Eerste Wereldoorlog, zo zie ik die piemelpassage: als een verzet tegen de muren die we in ons hoofd aan het bouwen zijn."

Wat ons onvermijdelijk bij Trump brengt, een van de weinige politici die je in de show bij naam noemt.

"Soms kun je niet anders. Ik speel niet graag op de man en ik ga ook niemand aanvallen op zijn uiterlijk, maar ik wil wel inspelen op de ideeën van politici en dan moet je soms iemand letterlijk citeren. Maar ik doe het niet graag, want als je puur op de ideeën kunt spelen, dan geraak je om de polarisering heen.

"De N-VA is een splijtzwam in dit land, zelfs in vriendenkringen, en telkens je die naam laat vallen, krijg je ofwel mensen die keihard beginnen te hakken, ofwel stoppen met luisteren. Als je dat kunt vermijden en het puur kunt hebben over de ideeën erachter, dan krijg je weer een open dialoog."

'Tot volgend jaar', zeg je op het einde van de show. Voor je het weet, ben je ...

"Twintig jaar bezig. Ik weet het. Het moment dat ik het gevoel krijg dat mijn laatste show niet mijn beste was, wil ik ermee stoppen. Probleem met de cultuursector is echter dat die anderhalf jaar op voorhand dingen vastlegt: mijn volgende conference is twee maanden geleden geboekt. Dus ik ben sowieso gesjareld. (lacht) Vergelijk het met pinten pakken: niets zo moeilijk dan weten wanneer te stoppen."

Van Peel overleeft 2016 wordt op 31/12 uitgezonden op Canvas. De komiek trekt er nog tot 15/2 mee door Vlaanderen. Info: michaelvanpeel.be.

null Beeld Michaël Van Peel
Beeld Michaël Van Peel
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234