Zaterdag 26/11/2022

Michael Pye

Gestolen levens

Literaire thriller

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

ISBN 90 388 5916 3

299 pagina's * 799 frank (19,81 euro)

Hij leidt de levens van zijn slachtoffers

John Costa, een Britse Portugees, is op zoek naar professor Christopher Hart, die hij ervan verdenkt belangrijke prenten te hebben gestolen uit het British Museum. Wanneer hij Hart ontmoet, weet hij niet dat hij eigenlijk oog in oog staat met de Nederlander Martin Arkenhout. Deze seriemoordenaar kruipt al sinds zijn jeugd in de huid van zijn slachtoffers. Hij is geobsedeerd door de gedachte dat hij het leven van anderen beter kan leiden dan zij het zelf konden. Hij reist van slachtoffer naar slachtoffer, tot hij dreigt ontmaskerd te worden. Maar wanneer hij Christopher Hart vermoordt, begaat hij een fatale fout. John costa probeert het raadsel te ontrafelen, maar ondertussen kampt hij ook met huwelijks- en familieproblemen.

Deze literaire thriller werd in de VS en Groot-Brittannië zeer lovend onthaald en wordt ook bij ons al meteen op 15.000 exemplaren op de markt gegooid.

Michael Pye is een journalist-historicus-auteur die zich in '97 in Portugal vestigde om zich daar aan de letteren te gaan wijden. Dat hem dat geen windeieren legt, bewijst Taking Lives. De filmrechten van het boek zijn al verkocht aan Warner Bros.

"Spijtig genoeg is Alfred Hitchcock niet meer onder ons", mijmerde de criticus van Kirkus Reviews. Michael Pye beweert dat het verhaal in dit boek gebaseerd is op het leven van een crimineel die nog vrij rondloopt en die hij in Portugal ontmoette.

Medische thriller

Denise Mina

De kwetsbare getuige

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 810 2 390 pagina's * 798 frank (19,78 euro)

Wat moet je nu geloven? Op de cover van dit boek staat dat dit de beste Engelse misdaadroman van'98 was. In de folder staat dan weer dat het boek de prijs voor het beste misdaadromandebuut kreeg. Er is een verschil, me dunkt. Passons. Denise Mina putte voor dit debuut uit haar eigen ervaringen. Ze werkt als criminologe, schreef studies over de geneeswijzen van vrouwen 'met afwijkend gedrag' en doceert criminologie in Glasgow. In Garnethill (vertaald als De kwetsbare getuige) ontmoeten we Maureen O'Donnell. Die heeft een onbevredigende relatie met Douglas. Haar enige plezier is verhalen verzinnen bij haar psychiater. Wanneer ze de relatie met Douglas verbreekt, wordt hij vermoord teruggevonden. Maureen is de eerste verdachte, maar zij ontkent in alle talen. Ze begint de laatste dagen van Douglas te reconstrueren en ontdekt weinig fraais.

Verzamelband

Elmore Leonard

Omnibus

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf ISBN 90 2698 162 7 734 pagina's * 795 frank (19,71 euro)

Hij hoeft geen introductie, maar als de omschrijving "de grootste misdaadschrijver van Amerika" (dixit NRC Handelsblad) bij u een belletje doet rinkelen, dan kunt u met deze Omnibus een koopje doen. Drie thrillers voor ongeveer 1 frank (0,02 euro) per pagina. Killers gaat over Armand Degas en Richie Nix, twee partners in crime, die in elke staat van de VS een bank willen beroven, maar op een dag zijn ze slordig: twee getuigen ontsnappen aan hun aandacht. Geldschieter gaat over Chili Palmer, een geldschieter met streken. Hij jaagt op wanbetalers en komt terecht in Hollywood. Daar belandt hij in een vreselijk scenario. In Doodstraf krijgt de strenge rechter Gibbs af te rekenen met zijn slachtoffers. Die kunnen zijn bloed wel drinken. Alle Elmor Leonard-ingrediënten zijn er: flitsende dialogen, zinloos geweld, een vreemde plot en intrigerende personages.

Fantastische thriller

Andrew Klavan

De jacht op Amanda

Uitgeverij Meulenhoff

ISBN 90 2905 947 8 414 pagina's * 698 frank (17,3 euro)

De vijfjarige Amanda Dodson kan iets: ze kan doden tot leven wekken. Johnathan Reese, de vice-president van een groot farmaceutisch bedrijf, wil het meisje dan ook wel eens nader onderzoeken. hij kan haar gebruiken voor een miljoenenexperiment. Maar Amanda is spoorloos. Ze wordt geholpen door haar moeder Carol. Deze prostituee uit New York is niet alleen zeer aantrekkelijk, maar ook zeer slim. Ze wil haar dochter te allen prijze uit de klauwen houden van de meedogenloze Winter. Die werd door Reese ingehuurd om Amanda te klissen.

Sinds True Crime, en de verfilming met Clint Eastwood in de hoofdrol, is Andrew Klavan in navolging van Stephen King een van de meest gegeerde thrillerschrijvers van de VS. Maar laat dat geen belemmering zijn.

Verzamelband

Patricia Cornwell

Kay Scarpetta

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

ISBN 90 2453 492 5 930 pagina's * 900 frank (22,31 euro)

Patricia Cornwell kruipt in haar thrillers in de huid van patholoog-anatoom Kay Scarpetta, vandaar de titel van deze verzamelband.

In Fataal weekend (uit 1981) spoort Kay samen met haar nichtje Lily een seriemoordenaar op die door Richmond, Virginia waart. Maar iemand probeert het onderzoek te saboteren én Kays goede naam te schaden.

In Corpus delicti (uit 1992) wordt Beryl Madison achtervolgd, gestalkt, zeg maar. Ze probeert aan haar achtervolger te ontsnappen, maar waarom laat ze hem dan toch op een dag binnen? Dat wordt haar fataal.

Ten slotte werd ook Al wat overblijft (uit 1992) opgenomen. Vier keer wordt de auto van een jong stel leeg op een eenzame plek aangetroffen. Vier keer worden de lijken pas maanden later ontdekt. En telkens ligt er een speelkaar naast de lijken. Voer voor Kay Scarpette uiteraard.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234