Maandag 21/10/2019

Michaël Krekels (20)

Moeder is financieel manager bij IT-bedrijf

"Mijn moeder heeft altijd lange werkdagen gehad. Ze is verantwoordelijk voor de financiën. Zeker op het einde van het boekjaar was het: werken tot het af is. Meestal tot acht uur 's avonds, maar in de drukste periodes evengoed tot middernacht.

"Sommige jaren hadden we een au pair, maar meestal bleef ik na school bij mijn grootouders. Mijn moeder kwam ons om acht of negen uur ophalen, en in de drukste periodes bleven we de hele week. Mijn vader heeft twee bedrijven, die had het nog drukker. Een gezinsleven hadden we niet echt, maar toch heb ik het gevoel dat ik hen vaak zag. De momenten die ik met mijn ouders doorbracht, waren heel mooie momenten. Tijdens de vakantie gingen we altijd met zijn allen op reis, daar heb ik erg mooie herinneringen aan.

"Wij zijn geen gezin dat elke avond samen eet, maar als het ertoe doet, zijn we toch een echt gezin. Als mijn broer of ik het moeilijk hadden, dan waren mijn ouders er altijd voor ons. Toen de relatie van mijn jongere broer stukliep, waren ze er meteen om hem te troosten.

"In mijn puberjaren heb ik het wel eens moeilijk gehad. Tijdens de examens zat ik thuis alleen te blokken, terwijl ik van vriendjes hoorde dat hun mama hen extra verwende. Ik heb toen ooit naar mijn moeder geroepen: 'Ik ken de kuisvrouw beter dan jou.' Daar heb ik nu spijt van.

"Nu merk ik dat ik er veel positiefs aan heb overgehouden. Ik ben heel zelfstandig, en ik ben ambitieus in wat ik doe. Dat heb ik van haar meegekregen. Ik heb nu veel bewondering voor mijn moeder."

Sam Vandekerckhove (23)

Student jazztrompet

Moeder was diensthoofd van een sociaal secretariaat, nu technisch manager

"Ik heb het nooit raar gevonden dat mijn moeder fulltime werkte. Bij de meesten van mijn vrienden was het ook zo. Maar bij ons was de situatie wel anders. Mijn vader is vrij jong ziek geworden, hij moest thuis blijven. Mijn moeder moest dus wel fulltime werken, om financiële redenen. Zij moest het gezin onderhouden.

"Op zich was mijn moeder 's avonds op een redelijk uur thuis. Normaal rond zes, zeven uur. Ik ken veel mensen die veel langer moeten werken. Maar op het einde van de maand, als er projecten af moesten, moest ze wel eens overwerken.

"De eerste jaren ging ik naar de kinderopvang, maar daar heb ik niet veel herinneringen aan. Toen mijn pa ziek werd, zorgde hij na school voor ons. Maar de band met mijn moeder werd daardoor niet minder. Ik heb een tijdje zitten sukkelen op school, en dan was het mijn moeder die 's avonds mijn lessen opvroeg. Ze heeft nooit gezegd: ik heb geen tijd.

"Mijn moeder heeft zeker bepaalde dingen moeten opgeven, maar daar heeft ze nooit over geklaagd. Ik vind haar een straffe madam. Misschien is het als student makkelijk praten, maar ik zou later ook met twee ouders fulltime willen werken. Ik ben behoorlijk ambitieus, en ik verwacht dat ook van een partner, en dat houdt toch meestal fulltime werk in.

"Ik denk dat mijn moeder trots is dat ze onze studie heeft kunnen betalen. Ze is ontzettend blij dat mijn oudere zus de job heeft gevonden die ze graag wilde. Dat zij daar een bijdrage aan heeft geleverd, geeft haar een ongelofelijke voldoening. Dat vind ik mooi om te zien."

Marthe Jongenelen (17)

Student wetenschappen-wiskunde

Moeder was leerkracht en schooldirecteur, nu vrijgesteld secretaris van COV onderwijsvakbond

"Nu sluiten onze schema's redelijk op elkaar aan, maar tot vorig jaar was het wel anders. Als schooldirecteur had mijn moeder 's avonds heel veel vergaderingen. Meestal was papa 's avonds thuis. Anders kwam er een oma of een babysit.

"Zodra ik in het middelbaar zat, mochten mijn broers en ik soms alleen thuisblijven. Dan deden we dingen die anders niet mochten, en keken we heel veel tv. Ik vond die avonden altijd heel leuk.

"Het is ook niet zo dat ik mijn moeder dagenlang niet zag. 's Ochtends zag ik haar altijd, en als ze 's avonds thuiskwam, kwam ze altijd kijken of ik nog wakker was. Dan praatten we nog vijf minuten. Als er iets was, kon ik het altijd wel kwijt.

"In de lagere school ging ik na school altijd eerst naar het huis van een vriendinnetje van wie de moeder niet werkte. Daar bleef ik dan een paar uur, tot ze gingen eten. Als ik het vergelijk, kwam die vriendin misschien net iets beter overeen met haar moeder. Ze ging haar waarschijnlijk sneller iets vertellen. Ik weet dat zij het soms ook lastig vond dat haar moeder altijd thuis was. Zij was nooit alleen, terwijl je in je puberteit wel wat privacy nodig hebt.

"Ik vind dat mijn moeder het goed heeft aangepakt. Toen we heel klein waren, was ze leerkracht. Toen we ouder werden, werd ze directrice. Dan is het toch niet meer nodig om veel thuis te zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234