De mensen
Michael Jordan, Jennifer Wenisch en XI Jinping
Verkoopt paar schoenen voor recordbedrag
Michael Jordan, basketbalster
Een paar emblematische schoenen van basketbalster Michael Jordan is geveild voor een recordbedrag van bijna anderhalf miljoen dollar. Dat heeft veilinghuis Sotheby’s bekendgemaakt.
Het gaat om rood-witte Nike Air Ships uit 1984 die door Jordan gedragen werden in de vijfde wedstrijd van zijn eerste seizoen bij de Chicago Bulls. Zij brachten 1,47 miljoen dollar op, omgerekend is dat zo’n 1,26 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor schoenen van de voormalige basketbalspeler. In augustus 2020 werd al een paar Nike Air Jordans verkocht voor 615.000 dollar. Sinds de Netflix-docu The Last Dance is de marktwaarde van de Jordan-producten enorm gestegen.
De duurste sneakers aller tijden zijn het echter niet. In april gingen de Nike Air Yeezy 1 gedragen door rapper Kanye West onder de hamer voor 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro).
Wordt veroordeeld voor dood jezidi-meisje
Jennifer Wenisch, IS-bruid
De Duitse IS-bruid Jennifer Wenisch (30) is in München veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van een vijfjarig meisje van de jezidi-gemeenschap. Het slachtoffer stierf in Irak van de dorst in de brandende zon.
Het is een van de eerste veroordelingen wereldwijd in verband met de vervolging van de religieuze minderheid door IS. De terreurgroep maakte zich tussen 2014 en 2017 in Irak schuldig aan ernstige misdaden tegen de jezidi’s. Duizenden van hen werden ontvoerd en vermoord.
De rechtbank acht bewezen dat Wenisch en haar man, een IS-strijder, in 2015 een jezidi-vrouw en -meisje hadden “gekocht” als “slaven” voor in het huishouden. De twee slachtoffers werden vastgehouden in Mosoel, dat toen in handen was van IS. Aanklagers zeiden dat het meisje door de echtgenoot als straf buiten werd vastgebonden, nadat ze ziek was geworden.
Viert 50ste verjaardag van China’s VN-erkenning
Xi Jinping, Chinese president
De Chinese president Xi Jinping heeft de 50ste verjaardag gevierd van de erkenning door de Verenigde Naties van China. Xi sprak van een “overwinning voor het Chinese volk”.
Op 25 oktober 1971 nam de Algemene Vergadering van de VN resolutie 2758 aan, waarin volgens Xi werd erkend dat de vertegenwoordigers van de in 1949 in Peking opgerichte Volksrepubliek China de “enige legitieme vertegenwoordigers van China in de VN” waren. “Het was een grote gebeurtenis voor het nieuwe China om zijn rechtmatige zetel in de VN te krijgen.”
De toelating van China tot de Verenigde Naties betekende destijds dat de vertegenwoordigers van Taiwan, formeel bekend als de Republiek China, werden verbannen.