Vrijdag 27/01/2023

Michaël Jeanfils 30 jaar in de cel voor moord op Katy

Michaël Jeanfils. Beeld BELGA
Michaël Jeanfils.Beeld BELGA

Het hof van assisen heeft Michaël Jeanfils vanmiddag tot 30 jaar opsluiting veroordeeld voor de moord op Katy Van Casteren. Hij bracht zijn partner op 23 april 2012 in De Panne met zware slagen om het leven. Het OM vervolgde hem eerst enkel voor doodslag.

De 42-jarige Jeanfils en de 44-jarige Van Casteren leerden elkaar in 2002 kennen in een taverne in Fleurus. Alcoholmisbruik en zware geweldplegingen liepen als een rode draad door hun relatie. In 2004 belandde het slachtoffer zelfs in een coma door de klappen van haar partner. Hierbij verloor ze haar ongeboren kind.

Zonder duidelijke reden verhuisde het koppel in 2006 naar De Panne. In het voorjaar van 2012 zat Jeanfils een maand in de gevangenis voor een vermeende verkrachting. Uiteindelijk werd de beschuldigde vrijgesproken, maar op het proces bleek wel op welke perverse manier hij met seks omging.

Hersenbloeding en gescheurde milt
Tijdens die periode in de cel zou Van Casteren een overspelige relatie gehad hebben. In de nacht van 22 op 23 april 2012 kwam het op hun appartement in De Panne tot een nieuwe hoogoplopende ruzie. Door de slagen van Jeanfils liep het slachtoffer onder andere drie ribbreuken en een neusbreuk op. Van Casteren bezweek aan de gevolgen van een hersenbloeding en een gescheurde milt.

In het arrest verwezen het hof en de juryleden naar de uitzonderlijke agressiviteit van de beschuldigde. "Zijn extreem gebrek aan respect voor andermans fysieke integriteit blijkt uit het feit dat hij een weerloze vrouw, die fysiek veruit zijn mindere was, meermaals hardhandig en tot bloedens toe sloeg." De vaststellingen van de wetsdokters bevestigden het geweld. "Het slachtoffer vertoonde verwondingen over het hele lichaam, ernstige verwondingen aan het hoofd en inwendige bloedingen."

Verzachtende omstandigheden
Toch zagen het hof en de jury ook verzachtende omstandigheden. "De beschuldigde en het slachtoffer waren beiden aan lager geraakt en overgegeven aan een alcoholverslaving. Er was de afwezigheid van een gestructureerd normerend kader en een sociaal of familiaal vangnet. Alle familiale en sociale relaties gingen ten onder aan alcoholmisbruik."

Cynische lach
Toen voorzitter Steven Van Overbeke de beschuldigde kort toesprak, begon Jeanfils cynisch te lachen. "Dat is een dooddoener, dat begrijp ik. Uw advocaat heeft gezegd dat u in die 3,5 jaar een ander mens geworden bent. Ik hoop dat dat waar is. Katy was in de eerste plaats uw slachtoffer, en het is heel spijtig dat jullie elkaar ontmoet hebben." De voorzitter gaf aan dat ze hun ellendig leven niet enkel aan zichzelf te wijten hadden. "Men kiest niet waar zijn wieg staat. Maar ik weet niet of u enig benul hebt van het verdriet dat u bij de familie van Katy hebt veroorzaakt."

Dodelijke cocktail
De voorzitter merkte op dat Jeanfils wel nog een toekomst heeft en op de steun van zijn moeder kan rekenen. "Hoe dan ook zal uw toekomst zonder alcohol moeten zijn. U en alcohol is een dodelijke cocktail. Ik wens u van harte toe dat u leert van niet aan uzelf te denken, maar echt aandacht te hebben voor iemand anders. Pas dan zal u bewezen hebben dat u echt een ander mens bent geworden. Katy heeft geen kans meer. Nochtans had ze die kans meer verdiend dan u."

Voorzitter Steven Van Overbeke. Beeld PHOTO_NEWS
Voorzitter Steven Van Overbeke.Beeld PHOTO_NEWS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234