Vrijdag 02/12/2022

AnalyseMichael Freilich

Michael Freilich lijkt voor N-VA vooralsnog eerder een last dan lust: ‘Geloof hoort niet thuis in het parlement. Punt’

Michael Freilich. Beeld Aurélie Geurts
Michael Freilich.Beeld Aurélie Geurts

In zijn nieuwjaarsboodschap steekt N-VA-parlementslid Michael Freilich een joodse kandelaar aan in de Kamer. Tot onvrede van zijn eigen partijgenoten. ‘Geloof hoort niet thuis in het parlement. Punt.’

Jeroen Van Horenbeek

In een korte videoboodschap, opgenomen in een kantoor in het parlement, zegt Freilich dat hij de kandelaar aansteekt in het kader van Chanoeka, het joodse feest van het licht, dat overlapt met de kerstweek. “We vieren dat door elke avond een extra kaars aan te steken”, legt de voormalige journalist van Joods Actueel uit.

Zijn eigen partij, N-VA, vindt nochtans dat religieuze symbolen niet thuishoren in het parlement. Iedereen doet in zijn privésfeer wat hij zelf wil, maar in het halfrond moet de scheiding tussen kerk en staat verzekerd blijven, is al jaren de partijlijn.

Twee maten

Een deel van de achterban reageert ontstemd op de nieuwjaarsboodschap van Freilich, een wit konijn bij de verkiezingen in mei. “Secularisme is absoluut of niet, graag duidelijkheid hierover”, tweet Pinar Akbas, een N-VA-gemeenteraadslid in Hasselt. “Geen religieuze klederdracht en symbolen voor politici en ambtenaren”, beaamt Pieter Boudry, een N-VA-gemeenteraadslid in Scherpenheuvel-Zichem.

N-VA-parlementslid Michael Freilich steekt een joodse kandelaar aan in de Kamer. Beeld Screenshot YouTube
N-VA-parlementslid Michael Freilich steekt een joodse kandelaar aan in de Kamer.Beeld Screenshot YouTube

Akbas vreest dat N-VA nu overkomt als een partij die twee maten en twee gewichten hanteert in het debat over religieuze symbolen. Een hoofddoek in het parlement mag zeker niet, maar joodse symbolen soms wel? In juli zorgde Freilich al voor een rel door de eed af te leggen met zijn keppel op. “Een keppeltje is een religieus symbool, een hoofddoek is een symbool van onderdrukking”, reageerde hij toen.

Kleurrijk

Op het hoofdkwartier van N-VA wordt doorverwezen naar federaal fractieleider Peter De Roover. Die sust: “Michael is een kleurrijk parlementslid. Hij had deze situatie misschien beter moeten inschatten, maar het is ook geen drama. Uiteindelijk gaat het om nieuwjaarswensen opgenomen in het huis der Parlementsleden (een bijgebouw van de Kamer zelf, red.). In het kantoor staat ook een kerstboom en -stal.”

De Roover benadrukt dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met Freilich. “In het halfrond zelf en tijdens zijn parlementair werk vragen we dat hij geen keppel draagt”, zegt De Roover. “Hij houdt zich daar ook behoorlijk goed aan. Als hij het niet doet, spreek ik hem daarop aan. Michael is een gedreven parlementslid dat te goeder trouw werkt, maar hij is wel iemand met wie je wat extra werk hebt. (lacht)

Annick De Ridder, Vlaams Parlementslid en havenschepen in Antwerpen, is bondiger. “Geloof hoort niet thuis in het parlement. Punt”, laat ze weten via Twitter.

Verzoening

Freilich reageert dat zijn nieuwjaarsboodschap “een teken van verzoening” is. Volgens hem heeft het aansteken van een kandelaar zonder het opzeggen van een gebed geen enkele religieuze betekenis. Tegelijk geeft Freilich aan dat hij in de toekomst beter wil communiceren: “Er is voor alles een eerste keer natuurlijk en het is soms een mijnenveld waarbij zelf de goedbedoelde zaken kunnen ontploffen.”

Toen Freilich in januari de overstap maakte naar N-VA was duidelijk dat de partij een tafelspringer binnenhaalde. Een mogelijke onruststoker. In zijn tijd als journalist bij Joods Actueel stond Freilich vooral bekend als een verdediger van de zionistische strekking. Partijvoorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever maakte samen met de partijtop de afweging dat Freilichs aanzien binnen de Antwerpse joodse gemeenschap zwaar genoeg doorwoog om het risico toch te nemen.

Michael Freilich. Beeld Aurélie Geurts
Michael Freilich.Beeld Aurélie Geurts

Vooralsnog lijkt Freilich eerder een last dan lust. Een partijbron: “Hij moet zijn plek vinden in de partij. We wisten dat hij voor de buitenbaan zou kiezen, maar nu drijft hij wel wat ver af.” Afgelopen weekend kwam Freilich nog in opspraak omdat hij zijn medewerker opnames liet maken van een zitting met vertegenwoordigers van Palestijnse ngo’s. Verschillende Kamerleden bekritiseerden hem daarvoor. Overigens: tijdens die zitting droeg hij zijn keppeltje.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234