Zaterdag 27/02/2021

Miami danst nog even door op de vulkaan

Van Lohuizen is een Nederlandse fotojournalist. Hij schreef deze bijdrage vanuit Miami, op uitnodiging van De Morgen.

l jaren werd gevreesd voor de monsterstorm die Miami kon treffen. Hij bleek Irma te heten.

Miami, in zuidoostelijk Florida, is de stad van vastgoed en feest. Tussen Everglades en Atlantische Oceaan wordt hier gedanst op een vulkaan. Samen met Jakarta is Miami een van de meest bedreigde steden ter wereld door klimaatverandering.

De zeespiegel stijgt en dat doet die ook in Miami. Maar de stad is onbeschermd: ze heeft geen dijken of welke andere kustbescherming dan ook. Met veel geld en een goed plan zijn veel steden en kustgebieden voorlopig nog van de ondergang te redden. En in Miami is geld, veel geld. Maar volgens de, met name, Nederlandse waterbouwkundige ingenieurs heeft deze stad een probleem: ze is gebouwd op kalksteen. Kenmerkend aan kalksteen is dat het poreus is en dus water doorlaat. Je kunt er een dijk op bouwen, maar het water loopt er gewoon onderdoor.

Dit maakt de vooruitzichten voor Miami uiterst somber. Met de huidige zeespiegelstijging zullen Miami Beach en de 'Bay area' volgens deskundigen over veertig à vijftig jaar permanent geëvacueerd moeten worden. Saillant detail is dat gewoonlijk het armere deel van een bevolking getroffen wordt, in het geval van Miami zijn het de (super)rijken.

Miami is, kortom, een steenrijke reus op lemen voeten - van kalk in dit geval.

De sluipende klimaatverandering heeft de bouwwoede tot nader order niet getemperd. Miami is een bouwwerf voor woontorens. Vastgoedprijzen draaien hier rond de 5 miljoen dollar and up, appartementen worden niet zelden verkocht aan vermogende buitenlanders, zoals Venezolanen, Russen en Brazilianen die graag hun geld ergens 'parkeren'. Hen wordt er niet bij verteld dat hun gebouw over niet al te lange tijd natte voeten zal hebben. Een projectontwikkelaar vertelde mij drie jaar geleden: "We have one mortgage round to go." Zij zijn de lachende derden.

Afgelopen vrijdag kwam ik hier aan met de laatste vlucht uit Europa, achter mijn rug ging de deur van de altijd drukke Miami Airport op slot. Ik reed naar de stad over een verlaten zesbaanssnelweg. Hotels, shoppingmalls, restaurants, alles was dicht. Partycentrum Miami Beach was dichtgespijkerd. De stad maakte zich op voor de storm.

Door het oog van de naald

Zondagochtend begon het echt. Ik zat op de twaalfde verdieping van een appartementencomplex in het financieel district. Vanuit mijn raam kon je nauwelijks iets zien. Wat leek op regen, bleek zeewater uit de baai. De lucht was gevuld met schuim, want ongelukkig genoeg viel het hoogtepunt van de orkaan samen met hoogwater, waardoor de vloedgolf veroorzaakt door Irma de stad binnenkwam.

Nu, een halve week later, is Miami door het oog van de naald gekropen, omdat Irma toch de westkust van Florida als prooi koos. Aan de vooravond van de orkaan werd gevreesd voor 25 bouwkranen die konden omvallen. Uiteindelijk viel er 'maar' eentje. Als Irma met een categorie 5 recht op Miami was afgekomen, waren de scènes die we uit Sint Maarten en andere delen van de Caraïben inmiddels kennen ook deze stad ten deel gevallen. (Op de Florida Keys, de archipel waar het oog van de storm overheen trok, blijkt de schade wel enorm.)

Ik ben blij voor de inwoners dat hen dit bespaard is gebleven, maar het valt te vrezen dat de o zo nodige wake-upcall aan de Republikeinen in Florida en de Trump-regering niet hard genoeg heeft geklonken; Obama noemde Miami al eens de ground zero van de klimaatverandering.

Dinsdagmiddag waren de eerste bars alweer open op Miami Beach en rolden de koffers van de toeristen over de boulevard. Alle rommel was opgeruimd. Deze stad kan een kwetsbaar imago missen als kiespijn.

En zo danst Miami nog even door op de vulkaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234