Dinsdag 06/12/2022

Groen

Meyrem Almaci over haar nipte herverkiezing: ‘Groen heeft geen clans of splintergroepen’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het werd onverwacht een dubbeltje op zijn kant voor de herverkiezing van Meyrem Almaci tot voorzitter van Groen. Slechts 53 procent van de groene leden schaarde zich zaterdag achter haar. ‘Wij zijn geen partij van stalinistische scores.’

Tine Peeters

Uw nipte overwinning, die u pas behaalde in de tweede stemronde, wijst toch duidelijk op verdeeldheid binnen de partij?

“Neen hoor. Het is helemaal niet zo dat de partij in drie clans uiteenvalt en dat die clans enkel hun favoriete duo graag zien. Groen kent geen splintergroepen, ook daarin zijn wij – gelukkig – allesbehalve een traditionele partij. Evenmin zijn wij een partij van stalinistische scores bij de voorzittersverkiezingen. Vijf jaar geleden behaalde ik 60 procent. Tussen alle kandidaten zijn er nauwelijks inhoudelijke verschillen. Wij staan dicht bij elkaar, wat de keuze net bemoeilijkte voor de leden.”

Geeft u niet te weinig blijk van zelfinzicht na het tegenvallende resultaat van 26 mei?

“Wij hebben wel degelijk een harde analyse van 400 bladzijden van de campagne en de verkiezingsuitslag gemaakt. Maar die analyse hebben we niet met de hele wereld gedeeld, en dat hoeft ook niet. In de aanloop naar 26 mei is er een sterke anticampagne tegen ons gevoerd, en wij zijn daar te verkrampt mee omgegaan. Dat wil ik best toegeven. En wees gerust, ik heb echt mijn lessen getrokken uit deze verkiezingen.”

Wat gaat u veranderen?

“We gaan nog meer ons eigen verhaal vertellen, en wegblijven uit het politieke gekrakeel. Want Groen is niet grijs, Groen is helder en fier.”

Excuseer, dat zegt u al vijf jaar.

“We moeten nog duidelijker maken dat de groenen er nu al voor zorgen dat het goed leven is in veel steden en dorpen. Denk maar aan het circulatieplan in Gent, de participatie van burgers in Eeklo bij het plaatsen van windmolens of het energiezuinig zwembad in Anzegem. Tegenover het ‘trollenleger’ op sociale media willen wij ook een ‘elfenleger’ uitsturen, dat zo vaak mogelijk positieve verhalen viraal laat gaan.”

Gaat u nu eindelijk klaarheid scheppen over de bedrijfswagens?

“Tijdens de campagne moest ik de consensus verdedigen, wat moeilijk was, want wij waren het intern niet eens. Voor mij blijft het systeem van de bedrijfswagens asociaal en inefficiënt. Dat systeem moet weg, maar niet in één vingerknip, dat spreekt voor zich. Het zal geleidelijk verdwijnen.”

“We gaan ook niet tussenbeide komen in bestaande contracten. Dat kan ook gewoonweg niet. Volgens mij is er bovendien een groot verschil tussen de gewone werknemer met een salariswagen en de CEO met een chique SUV. Een loonlastenverlaging moet die kleine wagens compenseren. Wie een luxewagen heeft via zijn werk, zal wel moeten inleveren. We moeten toch geen subsidies geven aan Porsche Cayennes?”

Vlaams fractieleider Björn Rzoska – uw voornaamste tegenkandidaat – wil een décumul invoeren, en op het congres was daar duidelijk veel bijval voor. Gaat u het voorzitterschap blijven combineren met uw zitje in het parlement?

“Ik ga dat intern bespreken, maar ik zie vooral de voordelen van deze ‘duobaan’. Als ik volksvertegenwoordiger blijf, kan ik in het halfrond meteen in belangrijke debatten tussenbeide komen en kan ik ook makkelijker mijn voelsprieten uitsteken bij andere partijen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234