Maandag 27/06/2022

Mexico: zapatistenbestrijding belangrijker dan noodhulp

mexico-stad.

Diego Cevallos

De Mexicaanse regering houdt vol niet verantwoordelijk te zijn voor de 237 doden die vielen bij de stortregens van afgelopen week, noch schuld te hebben aan het dakloos worden van zo'n 160.000 anderen. Milieubewegingen, gemeentebesturen en politieke leiders denken daar anders over. Volgens hen hebben ontbossing, corruptie, vertragingen in hulpverstrekking en verkeerde regeringsprioriteiten bijgedragen tot de ramp.

De stortregens die grote delen van Mexico sinds 2 oktober treffen, zijn de zwaarste in veertig jaar. Voor de gevolgen daarvan een schuldige te zoeken, getuigt volgens de Mexicaanse binnenlandminister Diódor Carrasco van een "ongezonde houding". Greenpeace-woordvoerder Roberto López meent daarentegen dat de meeste natuurrampen niet tot zulke catastofes zouden leiden als beleid en menselijke activiteit het milieu niet zo extreem hadden gedegradeerd.

Door de zware regenval hebben verscheidene deelstaten van Mexico de noodtoestand afgekondigd. Dat is het geval voor Tabasco en Veracruz aan de Golf van Mexico, en Puebla en Hidalgo in het centrum van het land. In het zuiden werden Chiapas, Oaxaca en Michoacán ook zwaar getroffen. Meteorologen menen dat het noodweer ontstaan is toen weerfronten die zich ontwikkeld hebben boven de Stille en de Atlantische Oceaan, boven Mexico met elkaar in botsing kwamen.

Gemeentelijke autoriteiten in Veracruz, dat nog altijd gedeeltelijk onder water staat, klagen erover dat ze al sinds maandag tevergeefs hulp vragen aan de regering. In Puebla, waar een modderstroom 22 kinderen verzwolg, wordt een gelijkaardig ongenoegen geventileerd. Defensieminister Enrique Cervantes meldde dat 7.000 soldaten betrokken zijn in de hulpoperaties, maar hij gaf toe dat ze nog niet in staat waren geweest alle getroffen gebieden te bereiken.

Gilbarto Rivas, een parlementslid van de centrumlinkse Democratische Revolutionaire Partij, brengt daar tegenin dat het toch vreemd is dat 40.000 soldaten een handjevol zapatisten moeten bestrijden, terwijl er slechts 7.000 militairen beschikbaar zijn om de slachtoffers van de natuurramp te helpen. Onafhankelijk parlementslid Adolfo Aguilar beklemtoont dan weer dat de hulp van ngo's, bedrijven en de overheid vaak onderweg verloren raakt.

Van januari tot juni dit jaar gaf de regering van Ernesto Zedillo 364 miljoen dollar (14 miljard frank, 347 miljoen euro) uit aan hulp voor slachtoffers van verscheidene natuurrampen. Gemiddeld trekt Mexico jaarlijks 500 miljoen dollar (19,2 miljard frank) uit voor dit doel, ofwel een derde van zijn defensiebudget. Vorig jaar werden 410.000 hectare landbouwland en 23 miljoen landarbeiders getroffen door droogte, berokkenden vriestemperaturen schade aan 32.000 hectare akkerland en beschadigden aardbevingen 42.000 woningen.

Elk jaar verliest Mexico 300.000 tot 700.000 hectare bos aan houtkap, branden, en stedelijke en agrarische uitbreiding. Dat geeft Mexico een van de hoogste ontbossingsritmes ter wereld. De afgelopen 30 jaar ging meer dan 25 miljoen hectare bosgebied of een derde van 's lands groen verloren. Daarnaast heeft 80 procent van het grondgebied te lijden aan één of andere vorm van erosie. ©IPS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234