Maandag 16/05/2022

Mexico wijst op rol VS in drugsgeweld

Onder begeleiding van lokale, deelstaat- en federale politie, soldaten en speciale troepen bezocht de Mexicaanse president Calderón voor de derde keer in anderhalve maand tijd de ‘gevaarlijkste stad ter wereld’. In Ciudad Juárez zijn zaterdag voor het eerst drie VS-burgers vermoord. Volgens Calderón zijn de VS medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten.

President Calderón bezoekt ‘gevaarlijkste stad ter wereld’ na moord op drie Amerikaanse burgers

In de zuidelijke Amerikaanse staat Texas zijn de grenspatrouilles versterkt. Burgers in de regio zeggen dat de militarisering enkel maar meer slachtoffers maakt.

Even terug naar de context: in het kader van de decennia oude oorlog tegen de drugs doet het begrip shared responsibility (gedeelde verantwoordelijkheid) al jaren opgeld. Binnen de internationale gemeenschap promootte vooral het Colombia van uittredend president Álvaro Uribe het standpunt dat de war on drugs niet alleen in de Latijns-Amerikaanse productie- en doorvoerlanden mocht worden gevoerd, maar evengoed in de landen van aankomst, waar zich per slot van rekening de afzetmarkten en klanten bevinden. “Tegenover een nachtje feesten in Londen of Madrid staan in Afrika dood en verderf, in Colombia milieuvernieling, landmijnen en bloedvergieten”, zo vertelde de Colombiaanse vicepresident Francisco Santos twee jaar geleden al aan deze krant.

Eenzelfde geluid weerklinkt intussen in Mexico, waar president Felipe Calderón alle registers opentrekt om de bloeddorstige drugskartels het zwijgen op te leggen. Als dat laatste zo moeilijk is, gaf Calderón dinsdag in Ciudad Juárez te verstaan, dan is dat ook de schuld van de Verenigde Staten. “Het geweld dat Ciudad Juárez in de greep heeft, is verbonden met de drugsconsumptie in de VS en de wapens die vanuit dat land Mexico binnenkomen”, zo legde de president de vinger op de wonde.

Anders gezegd: zolang Washington niet keihard optreedt tegen het verbruik in eigen land en de illegale (en legale) uitvoer van wapens niet aanpakt of op afdoende wijze controleert, is het voor de Mexicaanse autoriteiten vechten tegen de bierkaai. Begin vorig jaar al zei Calderón aan het persagentschap AP dat “we in twee jaar tijd minstens 25.000 vuurwapens in beslag genomen hebben. Negentig procent daarvan kwam uit de VS, en ik heb het ook over raketlanceerders, machinegeweren en granaten.”

Alhoewel de VS via een wapentraceerprogramma als Project Gunrunner, de versterking van de grenscontroles richting Mexico en het Merida Initiative (de overdracht van knowhow en scannertechnologie) op meerdere vlakken met hun geteisterde buurland samenwerken, ziet het er niet naar uit dat er tastbaar resultaat geboekt wordt. Sinds het aantreden van president Calderón op 1 december 2006 vielen er in de oorlog tussen de diverse kartels, en die tussen de kartels en de staat, al 18.000 doden. Waren de slachtoffers aanvankelijk meestal zelf betrokken bij de drugshandel en betrof het geweld interne afrekeningen, dan vallen er vandaag iedere dag weer onschuldige burgers. Veel Mexicanen wijzen het losse wapenregime bij hun noorderburen met de vinger na.

Hoe dan ook dreigt het Mexicaanse geweld ook in de zuidelijke VS over te lopen of Amerikaanse slachtoffers te maken. Zaterdag kwamen in Ciudad Juárez twee Amerikanen en een met een Amerikaanse getrouwde Mexicaan om het leven toen ze beschoten werden bij het verlaten van een kinderpartijtje. Omdat het van 1986 geleden was dat VS-burgers nog het doelwit waren van de kartels, grijpt Washington naar de forse middelen. Zo zijn zeven Amerikaanse politieafdelingen - geleid door de FBI en het drugsbestrijdingsagentschap DEA - bij het moordonderzoek betrokken. Een zeldzaamheid, aangezien Mexico vrijwel nooit buitenlandse agenten tot zijn territorium toelaat.

Onomstreden is de militaire aanpak van president Calderón niet en ook dinsdag weer werd de president op een betoging onthaald. Hoewel zulke manifestaties op gezette tijden gemanipuleerd worden door de kartels zelf, vinden veel burgers dat het staatse wapenvertoon en de inzet van duizenden soldaten en agenten geen zoden aan de dijk zet, integendeel. “Calderón leeft op een andere planeet”, zeiden sommige manifestanten.

Overigens heeft het geweld niet langer enkel de noordelijke grensregio in de tang. De straten van de toeristische badplaats Acapulco, aan de Stille Oceaankust in de deelstaat Guerrero, lagen het voorbije weekend omzeggens bezaaid met lijken. Ook in Oaxaca, Veracruz en tot in het hoofdstedelijke Federaal District toe worden inmiddels onthoofde of de keel doorgesneden slachtoffers aangetroffen.

In het noordelijke Reynosa begeleiden soldaten kinderen naar school en is de lokale pers zo goed als gemuilkorfd sinds daar ook acht journalisten ontvoerd werden.

Terwijl de toeristische sector amper bekomen is van de crisis die de ‘Mexicaanse’ griep aangericht heeft, blijkt nu ook het geweld parten te spelen. Heel wat Amerikaanse springbreakers die hun vakantie normaal aan de Mayariviera of andere exotische stranden doorbrengen, laten het dit jaar afweten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234