Maandag 27/06/2022

Mexico is 'rotte' agenten beu

Mexico

IPS

Diego Cevallos

Vierduizend van de 27.000 agenten van de Mexicaanse veiligheidsdiensten zijn ontslagen na een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarvan de resultaten nu bekend zijn gemaakt. Daaruit blijkt dat er heel wat rotte appels zitten in de elite-eenheid van de Mexicaanse veiligheidsdiensten.

Veel agenten houden zich niet aan de wet, anderen zijn verslaafd aan drugs, hebben psychologische problemen of zijn te dik. Door schoon schip te maken bij de politie wil de regering van president Zedillo een einde maken aan het klimaat van straffeloosheid en aan het onveiligheidsgevoel bij de bevolking.

Het onderzoek wees uit dat eigenlijk slechts 8,4 procent van de agenten tegen zijn taak was opgewassen; 75,3 procent had behoefte aan bijkomende opleiding; 16,3 procent "gaf blijk van volslagen incompetentie met betrekking tot de basisprincipes van het beroep".

Achtenzeventig procent van de politiemannen is gestresst en tracht dit te verhelpen met alcohol, tabak of drugs. Tachtig procent heeft het moeilijk zijn emoties te controleren en wordt snel agressief. Slechts twee procent van de agenten heeft enige deskundigheid inzake wapens. De meesten weten nauwelijks hoe ze met hun dienstwapen moeten omspringen. Tweeënveertig procent denkt trouwens geen enkele expertise van welke aard dan ook te hebben en 76 procent voelt zich onbegrepen door de samenleving. Tweehonderd agenten hadden een crimineel verleden.

Vorige week nog werden 20 politieagenten uit de zuidelijke deelstaat Oaxaca gearresteerd omdat ze 700 zakken voedsel voor de slachtoffers van de recente overstromingen hadden verdonkeremaand. De politiechef in Oaxaca, Jorge Obrador, veroordeelde de actie van zijn agenten maar toonde zich niet erg verbaasd omdat ze allemaal uit "arme en ongeletterde gezinnen" kwamen. "Ze zijn er zich niet echt van bewust dat ze een misdaad hebben gepleegd."

De regering van Ernesto Zedillo begon eind 1998 met het verwijderen van ongure elementen uit de politiemacht. De actie zou normaal in november worden afgerond, maar de regering heeft intussen al zes maanden extra voorzien. Misdaad en corruptie bij de politie zijn een voortdurende bron van onveiligheid geworden. Elke dag verschijnen in de krant berichten waarin politiemensen in verband worden gebracht met overvallen, ontvoeringen en andere vergrijpen. Om te vermijden dat gebuisde agenten het in een andere deelstaat opnieuw proberen, opent de regering een nationaal register voor veiligheidspersoneel. De toelatingsproeven worden ook zwaarder gemaakt, zo deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee.

Toen het land in 1994 getroffen werd door de ergste economische crisis in 30 jaar gingen de misdaadcijfers pijlsnel de hoogte in. De politie blijkt echter hopeloos inefficiënt. Elk jaar worden in Mexico anderhalf miljoen misdaden gepleegd, maar in amper 85.000 van die gevallen wordt de schuldige gearresteerd.

Agenten nationaal elitekorps zijn te dik, te gestresst, verslaafd aan drugs of ongeletterd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234