Maandag 23/05/2022

Mexico beëindigt duurste verkiezingscampagne ooit

In Mexico is een einde gekomen aan de duurste verkiezingscampagne uit de geschiedenis van het land. Maandenlang werden 58,5 miljoen kiezers overspoeld met advertenties en televisiespots. Tot zondag is campagne voeren verboden, om de Mexicanen in staat te stellen in alle sereniteit een nieuwe president en een nieuw parlement aan te wijzen. Maar de verplichte politieke luwte wordt verstoord door groeiende onrust op de financiële markten. Beleggers vrezen dat een overwinning van de oppositie tot politieke onzekerheid of onrust kan leiden.

Mexico-stad

IPS

Diego Cevallos

De stembusgang van zondag is niet de eerste in Mexico die het predicaat 'historisch' meekrijgt. Sinds 1988 brokkelt de virtuele alleenheerschappij van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), die al 71 jaar aan de macht is, gestaag af. In het parlement speelde de PRI, de langst regerende partij ter wereld, drie jaar geleden haar absolute meerderheid kwijt. Mexico heeft echter een presidentieel regime. Het staatshoofd houdt alle touwtjes van de macht in handen. Pas indien de rechtse oppositiekandidaat Vicente Fox erin slaagt om zondag het PRI-monopolie op het hoogste staatsambt te doorbreken, zal men met recht kunnen zeggen dat in de Mexicaanse politiek een nieuw tijdperk begint.

Volgens de laatste opiniepeilingen wordt het een dubbeltje op zijn kant. Fox, een voormalige manager van Coca-Cola en ex-gouverneur van de westelijke deelstaat Guanajuato, wordt voorgedragen door de Alliantie voor Verandering, een coalitie van de rechtse Partij van Nationale Actie (PAN) en de Mexicaanse groenen (PVEM). Volgens de polls haalt hij bijna evenveel stemmen als Francisco Labastida, de kandidaat van de PRI. Op een afstand volgt de eerste verkozen burgemeester van Mexico-stad en kandidaat voor de sociaal-democratische Partij van de Democratische Revolutie (PRD), Cuauhtémoc Cárdenas. De twee overige kandidaten zijn kansloos.

Het Federaal Electoraal Instituut (IFE), belast met de organisatie van de stembusgang, voorspelt de "eerlijkste, meest transparante en spannendste" verkiezingen uit de geschiedenis van het land. Naast een nieuwe president kiezen de Mexicanen zondag ook een nieuw parlement; in drie van de 31 deelstaten worden nieuwe gouverneurs gekozen en tien deelstaten krijgen een nieuw parlement. Er worden ook 419 gemeenteraden verkozen. De inwoners van de hoofdstad benoemen voor het eerst lokale districtsraden en kiezen een opvolger voor Cárdenas. Dat wordt zo goed als zeker diens partijgenoot Manuel López Obrador, die nu reeds wordt getipt als de grote kanshebber voor de presidentsverkiezingen van 2006.

De winnaar van de eerstkomende presidentsverkiezingen zal reeds maandag worden bekendgemaakt, beloofde IFE-voorzitter José Woldenberg. De hervorming van het IFE, dat voor het eerst in de geschiedenis een volledig onafhankelijk orgaan is, vormde de ruggengraat van een diepgaande electorale hervorming onder uittredende president Ernesto Zedillo. Beschuldigingen van grootschalige electorale fraude zoals in het verleden vaak het geval was, zullen deze keer achterwege blijven, geloven de meeste waarnemers. Het IFE heeft 860 buitenlandse waarnemers - de helft Amerikanen - geaccrediteerd. Ook de partijen en onafhankelijke Mexicaanse burgerbewegingen organiseren waarnemingen.

De onzekerheid over de uitkomst van de verkiezingen van zondag maakt de Mexicaanse financiële markten nerveus. In een maand tijd verloor de peso 8 procent van zijn waarde tegenover de dollar. Sind april zijn voor 1 à 2 miljard dollar buitenlandse investeringen het land uitgevloeid, zeggen analisten.

Vast staat al dat dit de duurste verkiezingscampagne ooit was in Mexico. De reclamefirma Consultores Internacionales schat dat alle partijen samen 2,5 miljard dollar spendeerden. Een groot deel van dat geld ging op aan peperdure zendtijd op televisie. "Naar verhouding heeft Mexico wellicht het duurste electorale systeem ter wereld", schrijft de analist Sergio Sarmiento.

Oppositie maakt voor het eerst in 71 jaar kans om PRI uit het zadel te lichten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234