Maandag 27/06/2022

Mexicaanse kinderen hebben weinig vertrouwen in politici

Mexico organiseert kinderreferendum tijdens verkiezingen

Mexico-Stad

IPS

Pilar Franco / Diego Cevallos

Aanstaande zondag gaan bijna 60 miljoen stemgerechtigde Mexicanen naar de stembus om een nieuwe president, 500 volksvertegenwoordigers en 128 senatoren te kiezen. Ook twaalf miljoen Mexicaanse kinderen mogen zondag hun stem uitbrengen.

Het Referendum voor Kinderen en Jongeren 2000, een soort schaduwverkiezing, is een poging om de onderontwikkelde democratische cultuur in het land wat op te krikken, zeggen de initiatiefnemers. De stembusgang zal ook gegevens opleveren over de manier waarop kinderen de Mexicaanse maatschappij ervaren.

De Consulta Infantil y Juvenil 2000 is een gezamenlijk initiatief van het Federale Verkiezingsinstituut (IFE, het onafhankelijke orgaan dat belast is met de organisatie van de 'echte' verkiezingen), Mexicaanse burgerrechtenorganisaties en het VN-Kinderfonds Unicef. Ze nodigden alle kinderen en jongeren tussen zes en zeventien jaar uit om deel te nemen aan een 'grootse training ter versterking van de burgerwaarden'.

In totaal worden zondag in heel Mexico 15.000 stembussen opgesteld in parken, culturele centra, sportgebouwen en op pleinen. De organisatoren van het referendum hebben 45.000 vrijwilligers ingeschakeld om alles in goede banen te leiden. De stemlokalen voor de jeugdige kiezers worden op dezelfde manier geleid als de echte stembureaus. Er zijn drie verschillende vragenlijsten opgesteld, afhankelijk van de leeftijdsgroep.

Net als de kinderen in andere Zuid-Amerikaanse landen is de Mexicaanse jeugd niet onder de indruk van de politieke leiders. Hun idolen zijn popzangers en sportfiguren. Toch hebben Mexicaanse kinderen nog minder vertrouwen in verkozen politici dan leeftijdgenoten in andere Latijns-Amerikaanse landen, aldus een rapport van Unicef dat vorige maand uitkwam. Veertig procent van de ondervraagde kinderen beschouwt politici niet als leidersfiguren. Desgevraagd zet een op de drie Mexicaanse kinderen zijn moeder op de eerste plaats en de president op de laatste.

Hun visie weerspiegelt de meningen van de algemene publieke opinie in Mexico, zegt Ana Fernández, politicologe aan de Autonome Universiteit van Mexico-stad (UAM). De Mexicaanse jeugd "bevestigt alleen dat er bij de hele bevolking een acuut gebrek aan vertrouwen is in de politici", zegt Fernández. "Het referendum zal niet zozeer de problemen van de Mexicaanse jeugd blootleggen. Die zijn al uitgebreid onderzocht en inmiddels erkend. Wel geeft het minderjarigen de kans hun stem te laten horen en deel te nemen aan het democratische spel en zich te oefenen in het uitoefenen van een burgerplicht."

Volgens het onderzoek van Unicef vinden de Mexicaanse kinderen vooral dat de Mexicaanse regering zich meer aan haar beloftes moet houden. Meer hulp aan de armen, meer werk, meer aandacht voor de jeugd en oplossingen voor de problemen in het onderwijs en voor de corruptie zijn prioriteiten voor de kinderen. Dertig procent van de ondervraagde kinderen zegt een land 'zonder slechte mensen' te willen. Twintig procent droomt van een Mexico zonder vervuiling en negen procent vraagt 'een betere economie en minder armoede'.

Mexico hield voor het eerst een kinderreferendum in 1997. Meisjes en jongens mochten toen hun mening geven over hun rechten. Onderwijs eindigde toen op de eerste plaats van de lijst met de meest genoemde rechten. Volgens een onderzoek van Unicef gaan meer dan één miljoen Mexicaanse kinderen en jongeren tussen zes en veertien jaar niet naar school.

'De visie van de kinderen weerspiegelt de publieke opinie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234