Zondag 17/10/2021

Mexicaans hof beslecht rel in voordeel Calderón

MEXICO-STAD l In Mexico heeft het kiestribunaal het gros van de klachten van de linkse presidentskandidaat López Obrador verworpen. Het ziet ernaar uit dat de conservatieve Felipe Calderón 's lands nieuwe president wordt.

Zou het resultaat van Felipe Calderón van de rechtse Nationale Actie Partij (PAN) bekrachtigd worden, of had het federaal kiestribunaal (TEPJF) oor naar de argumenten van nipte verliezer Andrés Manuel López Obrador van de linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD)?

Nooit eerder waren de verwachtingen jegens het TEPJF zo hoog gespannen als gisteren. Maar rond de middag plaatselijke tijd stemden de zeven rechters het gros van López Obradors bezwaren weg.

Hoewel het hof Calderón nog niet officieel tot president heeft uitgeroepen, zit het einde van 47 dagen politieke onzekerheid eraan te komen.

Algemeen was ervan uitgegaan dat de overwinning van de jonge, conservatieve Calderón zou worden bevestigd. Calderón haalde het op 2 juli met een flinterdunne meerderheid van 244.000 stemmen (0,58 procent) op López Obrador ('AMLO'), die zich niet bij de uitslag neerlegde en "massale fraude" aanvoerde om in het verzet te gaan.

Volgens AMLO hadden zich tijdens de verkiezingen ernstige onregelmatigheden voorgedaan in meer dan de helft van de kiesbureaus en moesten alle 41 miljoen de stemmen een voor een herteld worden. De kandidaat zei ook dat bijna 200.000 stembiljetten uit de stembussen verdwenen waren.

Het kiestribunaal had eerder al duidelijk gemaakt dat van totale hertelling geen sprake kon zijn, en beval de herziening van slechts 9 procent van de uitgebrachte stemmen. Die tweede telling bracht geen verschuivingen aan het licht.

Maar AMLO, die al anderhalve maand protesteert en zijn aanhangers gemobiliseerd heeft in een campagne van burgerlijk verzet, houdt voet bij stuk. Als het hof zich in het voordeel van Calderón uitsprak, wat gisteren gebeurde, dan zou dat "de fraude enkel maar compleet maken", zei hij.

"Dit zou neerkomen op een misbruik van de burgerrechten, op een breuk met de grondwettelijke orde en een staatsgreep die de vloer aanveegt met miljoenen Mexicanen", aldus López Obrador op zijn massameeting zondag.

Zoals sinds de verkiezingen gebruikelijk is, vond de meeting plaats op het door zijn aanhangers bezette Zócaloplein in het hart van Mexico-stad. Vorig jaar had president Fox met een onbenullige rechtszaak tegen hem minstens de indruk gewekt AMLO uit de presidentiële race te willen weren.

AMLO's linkse kartel had bij het kiestribunaal 240 klachten ingediend, de PAN van Calderón in een reactie 133. Wettelijk had het hof tot 6 september de tijd om een uitspraak te doen. Of Calderóns proclamatie gisteravond nog zou plaatsvinden dan wel naar een van de komende dagen zou worden verdaagd, was bij het ter perse gaan niet bekend.

Nu Calderóns overwinning bekrachtigd wordt, wil AMLO een eigen 'regering van het verzet' op de been brengen en het spel hard spelen. "Als hij niet in zijn opbod slaagt", zei de bekende Mexicaanse columnist Sertio Sarmiento onlangs, "dan zal hij de komende zes jaar (de duur van een presidentiële ambtstermijn, LD) iedereen het leven zuur maken."

Vele gematigde linkse kiezers en partijgenoten waren AMLO de jongste weken overigens afgevallen, onder wie ook de historische PRD-leider Cuauhtémoc Cárdenas. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234