Maandag 14/10/2019

Methodeschool De Buurt in Gent verwacht lang wachtrijen

In de onafhankelijke methodeschool De Buurt in de wijk Sluizeken-Muide kunnen ze meespreken over het toenemende succes van alternatief onderwijs. Voor dit schooljaar alleen al hebben ze veertig kinderen moeten doorverwijzen wegens volzet, terwijl de school maar plaats biedt aan een honderdtal leerlingen.

Ook voor het volgende schooljaar zal het drummen geblazen zijn. Van de twaalf plaatsen die de school voorbehoudt aan leerlingen uit het geboortejaar 2003 zijn er al vijf ingenomen door broertjes en zusjes. Voor de zeven resterende plaatsen heeft directrice Anne Vanquaethem al 24 aanvragen gekregen. Wellicht zullen er dus op de eerste dag van de inschrijvingen op 10 januari lange wachtrijen ontstaan aan de schoolpoort.

"We gaan weer bonnetjes mogen uitdelen zoals vorig jaar", vertelt de directrice. "De vraag naar alternatief onderwijs in Gent is duidelijk veel groter dan het aanbod. Ondertussen zijn we een beetje de dupe geworden van ons succes. Ouders weten goed genoeg dat we door het gelijkekansendecreet geen voorrang meer mogen geven aan buurtkinderen en zijn ze er als de kippen bij om hun kinderen in te schrijven, zelfs al wonen ze niet in de buurt."

Een kwalijke evolutie, vindt Vanquaethem, omdat ze vreest dat haar school daardoor een witte eliteschool wordt. Het onderwijsproject van De Buurt richt zich immers op kansarme en dikwijls allochtone kinderen uit de buurt.

"Buurtgericht werken is een van onze basispijlers", legt Bruno Houthoofd, die momenteel een tweede filiaal van de school aan het oprichten is, uit. "Zowel ouders, leerlingen als leerkrachten zijn nauw betrokken bij de organisatie van het onderwijs in onze school. Dat kan gaan om ouders die les komen geven, die aan huiswerkbegeleiding doen of die instaan voor naschoolse opvang. Zo waarderen we de buurt op en zorgen we voor een grotere sociale cohesie in de wijk."

De nieuwe school komt wellicht in de wijk Malem te liggen, al is Sint-Amandsberg ook nog een optie. "We kiezen bewust voor multiculturele en kansarme wijken. Uit ervaring weten we dat allochtone ouders door aan een gemeenschappelijk project te werken, zich meer betrokken en gewaardeerd voelen. Uiteindelijk komt dat de integratie ten goede. Doordat buurtkinderen geen voorrang krijgen, komt die missie jammer genoeg in gevaar."

(TD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234