Woensdag 16/10/2019

Lunchbreak

Meteen mee in 5 minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Klimaatmars in Brussel. Beeld Tim Dirven

Amerikaans president Trump is op bezoek bij The Queen, Vlaams Belang krijgt zitjes bij de VRT, en de enquêtesite waarmee de overheid naar uw mening over het klimaatplan peilt, kampt op de eerste dag al met problemen. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Vlaams Belang krijgt cultuurwereld in het vizier

Na zijn verkiezingsoverwinning heeft het Vlaams Belang de kans om voor het eerst in te breken in de raden van bestuur van de grote Vlaamse culturele instellingen. Nu al is zeker dat het twee zitjes krijgt bij de VRT. Hoe groot kan de impact daarvan zijn?

2. Overheid wil uw mening weten over Belgisch klimaatplan

De overheid lanceert vandaag een online volksbevraging over de Belgische klimaatplannen. De bevraging bestaat uit 15 vragen, neemt 10 tot 15 minuten in beslag en loopt 6 weken, tot 15 juli. Eén probleempje: de site heeft op de eerste dag al problemen.

3. Theater Trump op Buckingham Palace: een stuk in drie bedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan zijn driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Vandaag schudt hij de hand van afscheidnemend premier Theresa May, gisteren gingen onder meer de Queen en prins Charles haar al voor. Van de presidentiële aankomst tot de high tea bij prins Charles: zo verliep de eerste dag van Donald Trump op Britse bodem.

4. Waarom Belgen de fietshelm links laten liggen

Meer dan twee op de drie Belgische fietsers verkiezen de wind in de haren boven de veiligheid van een fietshelm. De verklaring is even simpel als complex: ‘we’ vinden zo’n helm nog altijd niet cool.

Beeld Eric de Mildt

5. Schoolverlaters zonder diploma blijven het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt

Het aantal werkzoekende schoolverlaters daalt, zo blijkt uit het schoolverlatersrapport van VDAB. Hoogopgeleide schoolverlaters vinden makkelijk een job, maar wie zijn middelbare school niet afmaakt, heeft het nog steeds moeilijk.

6. SoundCloud wil volwaardige streamingdienst worden met betaalmodel

Een catalogus van meer dan 200 miljoen nummers en een directe link met alles wat hip en happening is in de muziekwereld. Met die twee troeven wil het muziekplatform SoundCloud vanaf vandaag een plekje veroveren op de Belgische muziekstreamingmarkt.

7. Premier Michel houdt vrijdag informeel diner om Europese topjobs te verdelen

Zes EU-leiders, onder wie premier Charles Michel (MR), houden vrijdag een informeel overleg over de verdeling van de Europese topjobs, zo meldt Politico. Meer dan een week na de Europese verkiezingen liggen de opties voor een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en voorzitter van de Europese Raad nog helemaal open. Duidelijke favorieten zijn er niet, en daarom zijn de zes EU-leiders door hun politieke families afgevaardigd om de invulling van de Europese topjobs te leiden

Bij de koffie

1. ‘De wil van het volk bestaat gewoon niet’

Een populaire verklaring van het verkiezingsresultaat is dat traditionele politici onvoldoende luisteren naar wat de burger wenst en denkt, schrijft Paul De Grauwe in zijn column. ‘Paradoxaal genoeg proberen politici vandaag, zowel traditionele als niet-traditionele, veel meer dan vroeger om de wil van het volk te kennen. Maar de ‘wil van het volk’ is duister en mysterieus, vol contradicties.’

2. Zijn de Gentse Feesten nog wel Géntse Feesten?

Doen de Gentse Feesten het straks met enkele pleinen minder, om zo ruimte te geven aan kleine, authentieke projecten? Dat lijkt de inzet van een debat dat volop woedt in Gent. ‘We moeten de Feesten teruggeven aan de Gentenaars.’

3. 75 jaar na D-day: ‘Het was zo erg dat het je na een poos niet meer kon schelen of je geraakt werd’

In de boerderij waar na D-day de Amerikaanse journalisten verbleven, hangt nog altijd het bord met press room. De eigenaar eert de correspondenten van destijds, ook al bleken sommige van hun heldenverhalen toch iets minder heldhaftig dan ze zijn opgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234