Zondag 16/05/2021

Opinie

Met Trump mag niemand spotten! Kim is gewaarschuwd

Willem Post. Beeld rv
Willem Post.Beeld rv

Willem Post is Amerika-deskundige van het Instituut Clingendael.

Hij had er eigenlijk geen zin in. Canada? De G7 zonder een belangrijk land als Rusland? Juist met autocratische leiders als Poetin voelt Trump een persoonlijke chemie. Maar Merkel, als aanvoerder van Europa, is juist het type politicus waar Trump van gruwelt. Zij is zakelijk en wars van grote gebaren (en woorden). Leiders als Macron en Trudeau zijn dan wel ‘aardige jongens’ maar leggen op wereldschaal te weinig gewicht in de schaal.

Op herhaaldelijk en uitdrukkelijk verzoek van zijn adviseurs besloot Trump toch maar even Canada te bezoeken. Maar, zo eiste Trump, dan wel later aankomen en eerder vertrekken. En al helemaal niet meedoen met discussies over het klimaatverdrag van Parijs, waar hij zich juist vorig jaar uit had teruggetrokken. En ook niet meepraten over zoiets onbenulligs als plastic vervuiling van het zeewater. Allemaal onderwerpen van linkse intellectuelen en actievoerders, aldus Trump en de zijnen.

Kleinsteeds Amerika

Voor zijn achterban van achtergestelden in het kleinsteedse Amerika wilde hij nog wel even zijn best doen. Zo sprak hij bozig op de G7-vergadering iedere leider persoonlijk en bestraffend toe. Met steevast de mededeling hoe grof de Verenigde Staten door ieder land werden benadeeld door al die extreem hoge invoertarieven. De werkelijkheid is dat gemiddeld genomen de invoertarieven van de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie rond de 3 procent liggen met inderdaad Europa en Canada iets daarboven.

Bevriende regeringsleiders hadden daar op pragmatische wijze uit moeten komen, maar Trump maakte er een antishow van en al helemaal toen Trudeau het na afloop tijdens zijn persconferentie waagde om wat kritiek te spuien op de al sinds 1 juni ingevoerde, hoge Amerikaanse tarieven op ook Europees staal en aluminium. Hij deed dat overigens in zeer milde, beschaafde bewoordingen. Nog niet eens op een Trump-light wijze.

Toch maakte Trump al direct op weg naar Singapore met ‘vliegtuigtweets’ gehakt van Trudeau. Hij is "oneerlijk". Een zwakkeling ook. In feite een lafaard. Het was een dolkstoot in de rug van Trump, die zich immers wel had kunnen vinden in een vage slotverklaring. Die werd dan ook meteen naar de prullenbak verwezen.

Historische top

Wat hier ongetwijfeld ook meespeelt, is dat in de ogen van Trump de G7-top en wat daar ook uit had mogen komen als resultaat, totaal in de schaduw staat van de historische top met Kim de komende uren en wellicht dagen. Trump heeft twintig jaar geleden al gezegd dat hij als de unieke meester-dealmaker weet hoe je die patstelling met Noord-Korea moet doorbreken. En toen de door hem verafschuwde Obama hem bij het overgangsgesprek in het Witte Huis toevertrouwde dat Noord-Korea het moeilijkste, meest riskante dossier is, raakte hij nog eens extra gemotiveerd. Trump wil met een historisch akkoord de geschiedenisboeken in en aansluiten bij de categorie van Nixon en de doorbraak met China en Reagan die met Gorbatsjov het einde van de Koude Oorlog inluidde.

Daar moest de afgelopen dagen alles voor wijken. Trudeau was een aantrekkelijk slachtoffer voor Trump. Een wat Obama-achtige, tikje progressieve leider van een ‘gemiddeld’ land. Die kon hij makkelijk schofferen waarmee hij Kim het signaal gaf dat hij zelfs zijn beste vrienden keihard durft aan te pakken. Met Trump mag niemand spotten! Kim is gewaarschuwd.

Dit soort ‘bully trucs’ paste Trump als projectontwikkelaar steevast toe in spijkerharde vastgoedonderhandelingen. Dat kan bij tegenstander Kim ook gebeuren. Trump zet de diplomatie op zijn kop. Geen langdurig, minutieus voorbereid diplomatiek proces maar riskante, persoonlijke diplomatie. Dat is zijn handelsmerk. Daarmee is de kans op mislukking ook groter. Het mislukken van een deal van een nieuw Trump-casino is wel van een totaal andere orde dan het verknoeien van een nucleaire top met Noord-Korea. Daarmee kan hij de hele wereld aan de rand van de afgrond brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234