Dinsdag 28/03/2023

NieuwsRepressie in Rusland

Met Poetin-criticus Ilja Jasjin zit ook het laatste oppositiekopstuk in Rusland achter de tralies

Ilja Jasjin, leider van de Russische oppositie, tijdens zijn hoorzitting op woensdag.  Beeld Kirill Kudryavtsev / AFP
Ilja Jasjin, leider van de Russische oppositie, tijdens zijn hoorzitting op woensdag.Beeld Kirill Kudryavtsev / AFP

De Russische oppositieleider Ilja Jasjin is woensdag gearresteerd wegens belediging van de Russische strijdkrachten. Met de arrestatie van Jasjin heeft het Kremlin zowat de hele oppositie het zwijgen opgelegd.

Bert Lanting

De 39-jarige Ilja Jasjin zou net worden vrijgelaten na twee weken gevangenisstraf, die hij had gekregen omdat hij geen gehoor zou hebben gegeven aan de bevelen van een politieagent. Maar hij werd meteen onder voorarrest geplaatst, ditmaal voor het verspreiden van ‘valse informatie’ over het leger. Aanleiding waren uitspraken die hij in april had gedaan op zijn youtubekanaal over de oorlogsmisdaden van Russische militairen in het Oekraïense Boetsja.

Jasjin is het laatste kopstuk van de Russische oppositie dat in Rusland nog openlijk kritiek leverde op het bewind van president Poetin. Anders dan veel van zijn geestverwanten weigerde hij naar het buitenland uit te wijken, hoewel hij sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne op 24 februari wel verwachtte dat hij zou worden opgepakt.

De oppositieleider zit nu in ieder geval tot half september in voorarrest, omdat hij een ‘gevaar voor de belangen van Rusland’ zou vormen. “Absurd”, betoogde Jasjin tegenover de rechter. “De belangen van Rusland worden geschaad door Poetin, die mijn Rusland meesleepte in een oorlog, een dictatuur van dieven vestigde en iedereen die het niet met hem eens is bang probeert te maken.”

Boris Nemtsov

Op het beledigen van de strijdkrachten staan straffen tot vijftien jaar, onder een wet die Poetin door het parlement joeg. Doorgaans blijft het bij boetes, maar het ziet ernaar uit dat Jasjin een fikse celstraf boven het hoofd hangt. Vorige week werd Aleksej Gorinov, die samen met Jasjin in een Moskouse stadsdeelraad zetelde, tot zeven jaar veroordeeld voor hetzelfde vergrijp.

Jasjin heeft de afgelopen jaren al verscheidene malen in de gevangenis gezeten wegens het organiseren van demonstraties. Hij was goed bevriend met oppositieleider Boris Nemtsov, die in 2015 vlak bij het Kremlin werd doodgeschoten. Nemtsov werkte toen aan een rapport over Russische militairen die bij de eerste oorlog in de Donbas waren omgekomen, hoewel het Kremlin ontkende dat het troepen in Oekraïne had. Uiteindelijk presenteerde Jasjin het rapport, dat de nu streng verboden titel ‘Poetin. Oorlog’ draagt.

Kadyrov

Hij trapte het Kremlin ook op de tenen met een rapport over het schrikbewind van de corrupte Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, een beschermeling van Poetin die volgens hem achter de moord op Nemtsov zat.

Ook een andere bekende Russische oppositiefiguur, Vladimir Kara-Moerza, zit momenteel vast wegens het zwartmaken van het leger. Hij werd eerder dit jaar opgepakt wegens kritische opmerkingen tijdens een optreden voor Amerikaanse politici. Kara-Moerza was eerder al twee keer het slachtoffer van een kennelijke vergiftigingspoging. Ook hij moet vrezen voor een lange gevangenisstraf.

Het lijkt erop dat het Kremlin heeft besloten Jasjin en Kara-Moerza flink aan te pakken als waarschuwing aan de bevolking om zich buiten de politiek te houden, zeker nu de oorlog in Oekraïne minder voorspoedig verloopt dan het Kremlin had gehoopt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234