Zaterdag 26/11/2022

Met overtuiging ertegenaan

Het bekende Gentse restaurant Mineral met zijn gevel van groene mozaïek was begin dit jaar een poosje dicht, wachtend op een nieuwe eigenaar. Die werd gevonden in de persoon van Valentina Gatti. Deze jonge vrouw was in het verleden actief als modejournaliste en styliste, en voor haar was het een grote stap in het onbekende. Maar het was, zoals ze zelf zegt, een droom van lang geleden. In juni heropende ze de zaak in Onderbergen, wat stilaan dé restaurantstraat van Gent bij uitstek aan het worden is. Gelukkig nog niet à la Beenhouwersstraat in Brussel.

Aan de elegante, strak vormgegeven kaart - een zwart ringmapje met gifgroen en wit - en de elegante inrichting van de eetzaal, merk je dat ze goed beseft dat het oog ook wat wil. Op een warme zomeravond streken we neer op het terras, enkele tafeltjes op het trottoir. Valentina is de gastvrouw, in de keuken bleven de vroegere kok en hulpkok aan het werk. De nieuwe kaart werd opgesteld in overleg. Gatti kan en wil haar Italiaanse roots niet ontkennen, dus staan er enkele zuiderse gerechten op de kaart, zoals verse orechiette (pasta-oortjes) met pompoen, truffel en ricotta (13,50 euro), of parmigiana, een ovenschotel van aubergines met mozzarella en tomatencoulis (14,40 euro). Maar de liefhebbers van de handgesneden frieten mogen op hun twee oren slapen: die zijn er nog steeds. Valentina houdt van groenten, en het zal vegetariërs plezier doen dat ze hier niet als sukkels worden behandeld die één troostgerecht gepresenteerd krijgen, maar dat er diverse gerechten, en zelfs een volledig vegetarisch menu (drie gangen, 28 euro) verkrijgbaar zijn. Ook niet-vegetariërs kunnen bij de meeste vis- en vleesgerechten kiezen tussen een groene sla, tomatensla, of een assortiment van warme groenten.

Om haar nieuwe leven te vieren, biedt de gastvrouw ons het aperitief aan: een speels glaasje Hongaarse schuimwijn Chapel Hill chardonnay brut. Op de kaart staat dit 4 euro geprijsd, een hele fles 21 euro, daar kun je al eens feestelijk voor doordrinken. Er komt een aangenaam zomers hapje bij, een salade van knapperige groene boontjes met mascarpone.

Op de kaart zijn er verschillende dingen die ons kunnen bekoren, en we wachten, zoals vaak, tot het allerlaatste moment om onze beslissing te nemen. Het wordt Thaise rundscarpaccio (11,50 euro), gegratineerde artisjokbodem (9,90 euro), gevolgd door grijze garnalen met San Marzanotomaat (17,90 euro) en gevulde sardientjes met quinoa (15,90 euro). Ik vraag of er een frisse rode wijn voorhanden is, en de gastvrouw stelt voor de huiswijn, Primitivo di Manduria, uit het uiterste zuiden van Italië in de ijsemmer te zetten (16 euro). Zo geschiedt. De wijn is jong en paars, en wordt na een tijdje fris maar licht is hij niet echt te noemen.

Hoe vaak hoor ik mensen zeggen dat ze dol zijn op artisjok ("Ik vind het erotisch", zegt mijn vriendin, "de blaadjes een voor een afplukken en leegzuigen, het belooft meer"). Vanavond geen erotiek, maar een lekkere artisjokbodem gevuld met geitenkaas, geflankeerd door een dikke veeg puree van kikkererwten. Mijn Thaise rundscarpaccio, geserveerd op een vierkant zwart bord, ziet er zeer fraai uit, omringd door veel frisse, groene kruiderij. Correct rundsvlees, maar te weinig 'Thais' naar mijn zin. Hier had de kok gerust wat kwistiger mogen zijn met de specerijen. Bij een volgend bezoek zie ik dat de 'Thaise' carpaccio 'Vietnamees' is geworden, met een expliciete knipoog naar 'Little Asia' in Brussel, en de gastvrouw vertelt dat ze een nieuwe leverancier van rundsvlees heeft, zodat het gerecht er smaakgewijs op is verbeterd.

Naast ons is een stel met een baby komen zitten, en de jonge moeders raken aan de praat over kinderwagens en andere belangrijke zaken. Niet voor lang, want hier komen de hoofdzaken, voor mij toch. Aan de overkant zie ik veel grijze garnalen, uitgespreid over kleine, gehalveerde tomaten, en drie kommetjes met saus: mayonaise, cocktail- en looksaus. Een moderne versie van een Belgische klassieker. De portie frieten die volgt is royaal genoeg om mij er mee van te laten genieten. Ik kom anders ook niets tekort met vijf sardientjes, gevuld met venkel en rozijnen, en een torentje (koude) quinoa met peterselieolie. Een leuk, zomers gerecht.

Dessert laten we voor wat het is, maar we krijgen van het huis nog een glaasje aardbeienroom en een amandellikeur.

Bij een tweede bezoek heb ik binnen gezeten, aanhoorden we met plezier de discrete jazzy muziek op de achtergrond, en vonden we het interieur met lichtpaarse en gele toetsen aangenaam. Ik heb toen de orechiette met pompoen en pijnpitten geproefd, die beslist lekker waren, maar ik vind zo'n grote berg pasta gauw saai worden. Waarom zet een echte Italiaanse geen halve porties pasta op de kaart, als 'primo', zoals ze het in Italië doen?

Positief is dat Gatti echt gegrepen lijkt door haar nieuwe roeping, en dat ze blijft proeven en zoeken naar betere wijnen en interessante smaken. De wijnkaart is heel werelds, ingedeeld naar types van wijn, en met enkele natuurlijke wijnen, zonder chemische toevoeging. En wie liever een biertje drinkt, vindt ook zijn of haar gading. n

Onderbergen 25

9000 Gent

0486/80.01.00

zaterdagmiddag en zondag gesloten

Be Lella * Hotel Be Manos

Luchtvaartsquare 23-27, 1070 Brussel,

02/520.65.65

A-venue

Snepkaai 40, 9000 Gent, 09/222.46.00,

zondag gesloten, behalve in de zomermaanden

Danny Horseele

Stationsweg 45 c, 8380 Dudzele-Lissewege,

050/32.10.32,

woensdag en zondag gesloten

Jour de Fête

Brusselsepoortstraat 38, 9000 Gent,

09/233.66.45,

gesloten op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Nicolas et Pimprenelle

Schuitenkaai 4, 1000 Brussel,

02/219.99.98,

zondag en maandag gesloten

Escabèche

Dumortierlaan 94, 8300 Knokke-Heist,

050/60.76.50,

dinsdag en woensdag gesloten

Restaurante Europa

Espoz y Mina 11, 31002 Pamplona, Spanje,

0034-948/22.18.00

Sailing Queen

Eilanderskaai 7, 9000 Gent (Langerbrugge),

09/253.82.31,

maandag en 's avonds gesloten, behalve op vrijdag en zaterdag, zondag van 11 tot 19 uur open

Karel de Stoute

Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent,

09/224.17.35,

gesloten op zondag en maandagmiddag

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234