Vrijdag 21/01/2022

Update

Met ‘Operatie Slak’ probeert machinist zijn ontslag uit te lokken: “Ik wil weg bij de NMBS. De privésector betaalt veel beter”

(archieffoto) Beeld photo_news
(archieffoto)Beeld photo_news

Een Waalse machinist heeft deze week met opzet twee treinen met fikse vertraging laten aankomen. Met de eenmansactie die de man zelf ‘operatie slak’ noemt, wil de machinist zijn ontslag uitlokken. Dat schrijven de kranten van Sudpresse.

IB

“Ik wil ontslagen worden. Ik heb al een contract bij een andere maatschappij. Daar zijn de voorwaarden veel beter. Maar de NMBS verplicht me om nog één jaar opzeg te doen. Dat is veel te lang”, aldus de misnoegde Cedric Grumiaux uit Bergen.

De man reed dinsdag tijdens twee ritten opzettelijk veel trager dan normaal. Met respectievelijk 37 en 13 minuten vertraging kwam hij aan op de stations van bestemming, Luik en Doornik. Het is een eenmansactie, zegt Grumiaux, maar naar eigen zeggen is hij niet de enige die weg wil bij de NMBS. “In ons depot zijn er wel zeventig die de overstap willen maken naar de privé.”

Leegloop

De leegloop heeft te maken met de opmars van nieuwe spelers op de markt. Privébedrijven als Lineas, Captrain Belgium, DB Cargo NL, DB Schenker en Europorte azen op de NMBS-machinisten sinds het spoor in 2007 volledig werd opengesteld voor binnenlands en internationaal goederenvervoer. Ze lokken treinbestuurders met een beter loon, een bedrijfs­wagen of andere voordelen.

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman stelde bij Radio 1 dat de treinreiziger niet meteen hoeft te vrezen voor een tekort aan bestuurders. "We werven veel nieuwe bestuurders aan, vorig jaar konden we al onze vacatures - 400 - invullen." In 2017 hebben een tachtigtal treinbestuurders hun ontslag ingediend, zo meldt persagentschap Belga. Die zullen dus allemaal in 2018 vertrekken.

Temmerman erkent dat er een vooropzeg is van 1 jaar. "Wij leiden onze treinbestuurders op, dan willen wij daar ook de vruchten van plukken." Hij gaf aan dat de NMBS wil samenzitten met de vakbonden "om de job van bestuurder te bespreken."

De christelijke spoorvakbond liet alvast weten niet verrast te zijn door de actie: "Er is veel ongenoegen bij de treinbestuurders", aldus Luc Piens, topman van de spoorvakbond. Al geeft ze aan zich niet te kunnen vinden in de actie van Grumiaux.

Ook bij de NMBS laten ze hun ongenoegen blijken. "Over ontslag praten we nu niet, maar voor de reizigers vinden we het een totaal ongepaste actie." Grumiaux loopt door zijn actie het risico om op staande voet te worden ontslagen. "U zult begrijpen dat ik dat niet erg vind", aldus de bestuurder.

N-VA vraagt strenge reactie

De NMBS moet streng reageren op de actie van de treinbestuurder, vindt N-VA Kamerlid Inez De Coninck. "Dit is het opzettelijk belemmeren van het vlot spoorverkeer."

De Coninck noemt de actie "een volledig misprijzen van de reizigers, de NMBS als werkgever en de belastingbetaler". De opleiding tot treinbestuurder kost zowat 75.000 euro. "Na zo'n dure opleiding is het logisch dat de NMBS haar treinbestuurders niet zomaar laat vertrekken", aldus De Coninck.

N-VA vraagt dat de spoorwegmaatschappij streng reageert. "De NMBS mag dit niet ongestraft laten. Als ze dit blauw-blauw laat, zal de actie gekopieerd worden door anderen". Nog volgens De Coninck is de actie mogelijk strafrechtelijk vervolgbaar. "De treinbestuurder in kwestie belemmert doelbewust het vlotte treinverkeer. Dat is strafbaar volgens het strafwetboek. Particulieren krijgen bovendien, terecht, hoge boetes als ze het treinverkeer belemmeren. Bovendien misbruikt de persoon in kwestie gemeenschapsmiddelen voor zijn persoonlijk belang en toont hij niet de nodige loyaliteit die je van een werknemer mag verwachten".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234