Zaterdag 26/09/2020

N-VA

Met openlijke kritiek duwt Peumans waar het pijn doet bij N-VA

Beeld BELGA

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) doorbreekt de geel-zwarte rangen daags na de slechtste peiling in jaren. Het wordt hem niet in dank afgenomen door de partijleiding.

“Zo is Jan. We kennen hem ondertussen…” Op het hoofdkwartier van de N-VA wil men liever niet te lang stilstaan bij de kritiek van Peumans. “Eigenlijk kan ik er weinig over zeggen. Dit is zijn mening”, reageert Bram Bombeek, de partijwoordvoerder, gelaten en minimaliserend.

Die kritiek is er nochtans niet naast. In een weekendinterview met Het Belang van Limburg zegt Peumans dat de N-VA zich te veel laat leiden door de angst van de bevolking voor vluchtelingen, dat Zuhal Demir veel vijanden heeft gemaakt met haar verhuizing van Antwerpen naar Genk, dat Theo Francken er vaak over gaat in zijn communicatie over de asielcrisis en dat hij bovendien geen geschikte voorzitter zou zijn.

De reactie op het N-VA-hoofdkwartier mag dan ook gecatalogiseerd worden als een (vergeefse) poging om de boel te sussen. Want binnen de partijleiding is het ongenoegen over het interview van Peumans wel degelijk groot. De persoonlijke kritiek op Francken en Demir komt hard aan. En de suggestie van Peumans dat samen met hem een “groeiend aantal oude Volksunie-leden” zich ergert aan de harde partijkoers steekt nog meer.

Mawda

Daar zijn twee redenen voor, die in elkaars verlengde liggen. De eerste is dat de N-VA een partij is die zich maar wat graag beroept op basisdemocratie: iedereen mag zijn mening over de partijkoers ventileren, zonder represailles. Maar dat moet wel binnenskamers gebeuren, op het partijbureau of op de ruime partijraad. 

Peumans lijkt er in de laatste maanden voor zijn pensioen in 2019 een gewoonte van te maken meteen naar de media te stappen. Onlangs hekelde hij in Villa Politica ook al de uitspraken van voorzitter Bart De Wever over de doodgeschoten kleuter Mawda.

Een partijtopper zegt: “Over Mawda hadden we een goede discussie op de partijraad. Luc Deconinck, onze burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, stelde een kritische vraag. Waarop een paar mandatarissen nog vrijuit hun mening gaven. Peumans was niet aanwezig op die partijraad.”

“Ik ben het oneens met de analyse van Peumans. Ik sta voor een menselijk beleid”, reageerde Francken zondagmiddag in VTM Nieuws. “Ik ben ook VU-lid geweest. Maar ik heb één ding geleerd: het einde, de neergang, had heel veel te maken met interne ruzies en interne twisten. Ik stap niet mee in een verhaal van broedertwisten en van het op straat brengen daarvan.”

Achterban

Een tweede reden waarom de kritiek van Peumans aankomt, is dat de N-VA-partijtop wel beseft dat ze op een slappe koord danst. 

De N-VA focust de laatste tijd op de thema’s migratie en veiligheid, in de vaste overtuiging dat daar het grote maatschappelijke spanningsveld van deze tijd ligt. Dat gaat ten koste van de beloofde sociaal-economische relance (de verkiezingsbelofte in 2014) en de communautaire omwenteling (de originele bestaansreden).

Hoe de achterban daarmee omgaat, wordt op het partijhoofdkwartier continu gemonitord via de sociale media en de vragen die binnenkomen bij de ombudsdienst van de partij. Daaruit zou geen breed ongenoegen op de linkse flank blijken – in tegenstelling tot wat Peumans vertelt. Al heeft de recente peiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws waarin de N-VA plots 5 procentpunt verliest iedereen wel onzeker gemaakt.

“Peumans heeft eens aan de boom willen schudden. Uiteraard zijn er intern soms discussies. Maar het is niet zo dat er een groepje kniezende oude Volksunie-leden rondloopt bij de N-VA”, zegt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele, een prominente ‘linkse’ in de partij. “We kunnen onze mening perfect kwijt.”

Onderzoek van de UGent toont aan dat oude Volksunie-leden een heel ander wereldbeeld hebben dan de huidige N-VA-leden. “Zolang het goed gaat, komt dat niet naar boven”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca. “Maar als er straks een electorale krimp komt allicht wel. De N-VA is opgeschoven naar rechts en niet iedereen zal daar even blij mee zijn. Dat zag je eerder bij het Vlaams Belang: de bom barstte pas toen het minder ging.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234