Zaterdag 24/09/2022

'Met meisjes alleen is ook maar saai'

Voor de bel gaat, gluren de meeste anciens van het college van de paters jozefieten in Melle nog het liefst vanaf een veilige afstand naar de nieuwkomers. Maar ontsnappen aan de vrouwelijke invloed in hun school kunnen veel jongens niet meer. Gisteren is het laatste jongensbastion schoorvoetend gevallen voor de meisjes. Die zijn al wel meer gewoon, want meisjesscholen waren er al niet meer. 'Een lief? Dat heb ik hier niet nodig, zen. Ik heb er al een.'

Melle

Van onze verslaggeefster

Nathalie Carpentier

'Ik dacht dat er nog veel minder meisjes zouden zijn." Frauke (11) en Lien (11) staan er zelfverzekerd bij op een speelplaats waar het barst van de jongenskopjes. Ze weten al jaren wat het is. Lien wijst naar een troepje jongens. "Die ken ik al van vroeger op mijn vorige school. Ik zit liever gemengd. Kun je eens wat afwisselen. Alleen met meisjes is ook maar saai."

Toch blijft ze nu nog het liefst wat bij Frauke staan. "We kennen elkaar niet, nee. Maar je kunt toch niet net toekomen en meteen al bij de jongens gaan staan", flapt ze er blozend uit. Naïef zijn ze anders lang niet. "Bij ons was iedereen een koppel", giechelt Frauke half stoer. "Je had een A- en een B-klas. Meestal gingen de jongens van klas A met een meisje van de andere klas. Die van klas A waren ze al beu."

Glen (11) is het ook anders gewend. "Iedereen klit hier zo samen." Hij heeft meteen al vanaf de eerste dag postgevat bij Sofie (12) en Nymfa (11). Voor hem geen apart gedoe. Hij is wel meer gewoon. "Op onze vorige school waren er heel veel koppeltjes." "Een lief? Dat heb ik niet nodig", springt Sofie stoer in. "Ik heb er al een. Zijn broer zit hier zelfs op school."

Hoe ze met de hormonen zullen omspringen die zeker zullen opborrelen, weet de directie nog niet. "We horen van andere scholen dat dat wel moeilijk kan zijn. Maar dat zal zichzelf wel uitwijzen", glimlacht directeur secundair onderwijs Luc Van de Moortel. Naast apart sanitair hebben ze niet veel aanpassingen gedaan. Alleen kleine dingen. "Op de speelplaats van de lagere school mogen ze niet meer over de hele lengte voetballen, maar in de breedte. Vroeger vlogen de ballen in het rond, nu zal het wat rustiger worden, ja."

De echte anciens van het college blijken heel wat minder tuk op vragen over meisjes. Bij een stap in hun richting zoeken ze om het snelst een ander plekje op. Pieter (10) heeft er minder moeite mee. "Als je iets zegt, zijn meisjes er altijd tegen. Of als je spelletjes wilt spelen, willen ze altijd iets anders doen." Hij is opgelucht dat hij nog in een jongensklas is terechtgekomen.

Hij is niet de enige die de dans ontspringt. De vrouwelijke opmars verloopt maar geleidelijk. In de lagere school krijgt elk jaar meteen al meisjes, in het secundair stromen ze voorlopig alleen maar in het eerste jaar toe. Thibault uit het vierde middelbaar vindt het maar best zo. "Ik vind het echt spijtig dat er meisjes komen. Onder jongens kun je veel onnozeler doen", pocht hij. "Dan kun je tenminste het varken uithangen." Als hij merkt dat het in de smaak valt bij zijn vriendjes, doet hij er nog een schepje bovenop. "Meisjes kun je in het weekend al zien. Dat is al meer dan genoeg."

Vanaf volgend jaar is gemengd onderwijs overal van hogerhand verplicht. Maar de roep om gemengde klassen klonk ook intern steeds luider, zegt Luc Mattens, directeur internaat. "Zeker sinds er meer vrouwelijke leerkrachten zijn. En ja, misschien kunnen meisjes in de klas wel rustgevend werken. Ik kan me wel inbeelden dat een jongensklas wel stresserend is."

Het internaat blijft nog verboden terrein. "We hebben 305 internen. Voor we meisjes kunnen opnemen, moet er heel wat aan de accommodatie veranderen", zegt Luc Mattens, directeur internaat. "We hebben ook de leerlingenraad om hun mening gevraagd. De oudste groep hebben we echt moeten overtuigen. Die stonden er niet echt om te springen. De sfeer op het internaat wilden ze het liefst zo houden."

Meester Leon D'Hoossche grijpt de gelegenheid aan om zijn 'jongens' van de vierde klas maar meteen wat levenslessen bij te brengen. "Hoe kun je hoffelijk zijn?" "Door de deur open te houden", oppert Gaetan. "Ja, inderdaad. Als je later ooit eens met een meisje naar de film wilt, kan zoiets wel van pas komen. Vrouwen hebben zoiets graag." Laurent laat er geen gras over groeien. "Is dat waar?" vraagt hij met een brede glimlach aan Laurence, Sharis en Silke. Maar die weten voorlopig niet veel meer uit te brengen dan wat onwennig gegiechel.

De kinderen zelf lijken zich niet echt druk te maken om de veranderingen. Maar sommige ouders hebben zelf heimwee naar vroeger, toen de klassen nog strikt gescheiden waren. "Dit was nog de laatste jongensschool. Het is toch helemaal anders dan twintig jaar geleden", mijmert Martine. "Zelf heb ik ook nog op een meisjesschool gezeten. Ik vond dat wel uniek." Maar wat vrouwelijke invloed in de klas zal zeker geen kwaad kunnen. "Meisjes hebben toch een grotere prestatiedruk om te studeren. Dat kunnen mijn zoons wel gebruiken."

"De spelletjes zullen misschien wat minder ruw worden", zegt An, die ook nog wat staat na te praten. "Misschien zie je hier binnenkort wel touwtjespringen. Dries was onlangs al aan het oefenen met zijn nichtjes." Voor sportleraar Van den Noortgate verandert misschien nog wel het meest. Straks staat hij voor het eerst voor een gemengde klas. "De jongens keken vaak echt uit naar een uurtje voetbal. Dat wordt nu aanpassen. Ik zal wat meer korfbal geven. Maar ach, niet alle jongens voetballen graag. Misschien is dit wel de ideale oplossing."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234