Donderdag 27/01/2022

Met Limburgs gouverneur Stevaert langs Hasseltse stadstentoonstelling 'Super!'

'Dat de mensen discussiëren over kunst, daar ben ik voor'

Nog tot 13 november loopt in Hasselt Super!, triënnale voor beeldende kunst, mode en design. Limburgs gouverneur Steve Stevaert leidt De Morgen rond in de hoofdstad van zijn Limburg en hoofdstad van de smaak. 'Het is goed wat hier gebeurt.'

Hasselt

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

Super! is een stadsproject dat zich langs een hoop locaties slingert. Het cultureel centrum, Z33, het modemuseum, het jenevermuseum, een rist winkels, noem maar op. In de Demerstraat, dé winkelader van Limburg, is er ook een kunstwerk. Het is niet te zien, in principe wel te ruiken, want het betreft een geurkunstwerk van de Spanjaard Marti Guixé. "Ik ruik niets", zegt de gouverneur. "Jammer. Nochtans is het idee wel fris. Het lijkt me wel leuk om hier bijvoorbeeld eens Limburgse heide op te snuiven."

Tussen het haast constante zwaaien en handjes schudden door, desgevraagd met handtekening, praat Stevaert over beeldende kunst. "Ik kom uit een arbeidersgezin. We hadden een eenvoudig portret van een zigeunerin. Maar toen ik opgroeide behoorde ik, thuis in Rijkhoven, tot de langharigen. Net zoals de bevriende kunstenaarsfamilie Vanlessen, een dorp verder, in Alt-Hoeselt. Later in Hasselt leerde Stevaert nog meer kunstenaars kennen. "Jan Carlier, Jan Kenis, Fred Eerdekens, al die mannen kwamen vroeger bij mij op café."

We lopen onder de poort het Begijnhof in. In de binnentuin, boven de ruïne van de 18de-eeuwse begijnhofkerk, heeft Frederic Geurts een zwevende luifel gehangen. "Wat mooi", geeft Stevaert de kunstenaar, die toevallig aanwezig blijkt, enthousiast een schouderklopje. Geurts: "Ik wilde de stilte en de beslotenheid hier een vorm geven." Volgens Stevaert is hem dat gelukt. "Voor mij refereert dit werk aan de architect Scarpa, die nog een knap plan voor het Begijnhof hier heeft gemaakt."

In een andere Super!-locatie, het jenevermuseum, wordt Stevaert meteen belaagd door een cameraploeg uit Nederlands Limburg. Of hij samen met een groep toeristen heel luid: 'Hasselt is super!' in de camera wil roepen. Stevaert stemt met de glimlach toe. Na een jenevertje vluchten we naar de oude gevangenis, het eigenlijke startpunt van Super! In een van de kleine cellen loopt een kosmopolitaanse kip van Koen Vanmechelen rond ("Ne straffen typ", aldus Stevaert). In een andere cel staat een flesje parfum van de Noorse kunstenaar Sissel Tolaas. Het flacon bevat Fear2, een angstgeur die mensen automatisch verspreiden als ze bang zijn. "Hier is duidelijk over nagedacht."

Onze tijd is beperkt. Van de gevangenis gaat het uiteindelijk naar het koffiehuis Boon, waar we nakaarten. Wat moet deze Super!-triënnale, die gefinancierd is met geld uit het Limburgfonds, doen met Hasselt? "Mensen doen nadenken. Op een plek zoals de gevangenis gebeurt dat ook echt. Daar ondervind je aan den lijve dat een gevangenis geen luxehotel is zoals nogal makkelijk beweerd wordt." Er is veel kritiek mogelijk op Super!, gaat de gouverneur verder. "Toch ben ik er laaiend enthousiast over. Het is goed dat Hasselt dit doet, al moet dit project nog groeien."

Kunst moet dus doen nadenken. "Het moet ogen openen, prikkelen, verrassen." Volgens Stevaert heb je daar musea voor nodig. "Maar goede kunst kruipt ook vaak uit het museum. En dat is goed, want dan heeft iedereen er iets aan." Nochtans kan hedendaagse kunst in de openbare ruimte mensen ook ontzettend kwaad maken. Zoals de berg bouwafval, dat momenteel ligt opgestapeld op de expo Delicious in Sint-Truiden. "Dat is toch fantastisch", zegt Stevaert. "Dat er een discussie over een hoop grond ontstaat. Ik ben daar voor. Het merkwaardige aan moderne kunst is dat mensen zeggen: 'Ik ken er niets van maar ik ben er tegen.' Dat is raar, hé."

Volgens Stevaert werkt kunst ook creativiteit in de hand. Maar Limburg kampt met een braindrain. "En daartoe horen zeker ook creatieve mensen. Zonder kunstenaars maak je geen producten met een hoge toegevoegde waarde. Daarom moet je hen charmeren om hier te blijven. Het museum Z33 doet goede dingen, het kunstonderwijs bindt ook mensen en de rockacademie zal dat ook doen." Het Limburgse popbeleid is al langer bekend, Limburg lijkt ook een steeds betere verstandhouding met beeldende kunst te krijgen. De gouverneur neemt zich alvast voor weer wat vaker tentoonstellingen te bezoeken. "Toen ik partijvoorzitter was, was daar geen tijd voor. Nu hopelijk weer wat meer."

Super!, tot 13/11 in Hasselt. www.superhasselt.be, Delicious, tot 30/10 in Sint-Truiden. www.delicious.be

Limburg wordt een groot beeldenpark

De provincie Limburg plant een parcours met internationale hedendaagse kunst, op tientallen plekken langs het fietsroutnetwerk. Dat zei gouverneur Steve Stevaert (SP.A) gisteren aan Het Belang van Limburg. Het project zal gefinancierd worden met 250.000 euro uit de provinciekas maar vooral 4 miljoen euro via het 'globale plan voor de culturele infrastructuur', dat cultuurminister Bert Anciaux (Spirit) afgelopen vrijdag presenteerde (DM 24/9).

"Limburg is de grootste 'stad' van Vlaanderen", knikt Stevaert. "Ze is groter dan Antwerpen. We hebben de grootste parken en de mooiste landschappen. Als men Antwerpen het Museum aan de Stroom gunt en Gent een Forum bis, dan moet men Limburg dus ook geld geven voor een project dat de provincie op de kaart kan zetten." Stevaert wil dat project evenwel niet vertalen in bakstenen. "Ik heb Bert Anciaux gezegd dat we geen museum willen. Wel willen we het Limburgse landschap gebruiken én het fietsroutenetwerk. Langs die paden laten we kunstenaars dingen doen."

Zoals? "Misschien kan Jan Fabre de grootste libelle boven een vijver in Bokrijk maken, of Panamarenko een duikboot aan de Hasseltse Vaartkom te water laten. Land art kan aan bod komen, Christo behoort tot de mogelijkheden. Het kan echter ook intimistisch. In principe is er veel mogelijk, zolang die kunst maar niet beschadigd kan worden." En de gouverneur voegt toe: "Dit openluchtmuseum zal gratis zijn." (WD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234