Vrijdag 28/01/2022

'Met Laurent weet je waar je begint, niet waar je eindigt'

Hoe hou je een prins in de hand die zich keer op keer in de schemerzone begeeft van wat mag? Niet iedereen is ervan overtuigd dat het afnemen van zijn dotatie de beste sanctie is. 'Dan wordt hij een nog ongeleider projectiel.'

Als Laurent één frustratie heeft, dan is het een gebrek aan geld. Hij krijgt een belastingvrije overheidsdotatie van 25.000 euro netto per maand, maar dat volstaat blijkbaar niet om van te kunnen leven. De prins probeert al jaren om zijn budget op andere manieren aan te vullen.

Daarbij aarzelt hij niet de kantoren van 'bevriende' Franstalige politici plat te lopen. Bij een spaghetti en cola lobbyt hij schaamteloos voor een vergunning, tussenkomst of project. En projecten zijn er de voorbije jaren genoeg geweest.

Toen in 2008 uitlekte dat hij via de vennootschap Compagnie des Eoliennes een villa van 1 miljoen euro op het Siciliaanse eiland Panarea had gekocht, waarschuwde toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) dat de prins onmogelijk een dotatie kon combineren met commerciële activiteiten. Laurent moest voor absolute transparantie zorgen en burggraaf Etienne Davignon werd gevraagd orde te scheppen in de zakelijke belangen van de prins.

Davignon is geen onbekende voor Laurent. Hij is bestuurder bij de Global Renewable Energy & Conservation Trust (GRECT), de private stichting die Laurent in 2006 oprichtte. Via de vennootschap Cerbux Invest is GRECT meerderheidsaandeelhouder in Compagnie des Eoliennes en in Rec-Arlon 67. Die laatste vennootschap koopt, renoveert en verhuurt vastgoed in de Europese wijk. Volgens Graydon komt GRECT 'haar verplichtingen inzake neerlegging van de jaarrekening niet na'.

De vzw Global Sustainable Development Trust van de prins, die in Libië herbebossingsprojecten moest ondersteunen, werd in 2011 vereffend. In hetzelfde jaar had Laurent in Brussel een ontmoeting met aantal vertegenwoordigers van de Libische rebellen. Even daarvoor reisde hij, tegen het advies van de regering in, naar Congo en Angola.

Toen die zaken aan het licht kwamen, besliste de regering dat de prins voortaan goedkeuring moest krijgen voor buitenlandse reizen en contacten met diplomaten. Deed hij dat niet, dan zou hij zijn dotatie verliezen. Het nieuws dat Laurent onlangs contact zou hebben gehad met Angolese diplomaten, zorgde niet alleen voor irritatie in regeringskringen. Premier Elio Di Rupo (PS) maakte in de Kamer duidelijk dat het niet naleven van die engagementen betekent dat "zowel hij als de regering er de nodige gevolgen uit moeten trekken".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet vrijdag contact opnemen met de Angolese ambassadeur. Die verklaarde geen weet te hebben van formele contacten. Ook de advocaat van de prins liet weten dat er geen ongeoorloofde contacten waren geweest. Vtm berichtte dat een van de advocaten van de prins had erkend dat er telefonische contacten met diplomaten waren geweest. Na de Congoreis lieten zijn adviseurs ook weten dat er geen politieke contacten waren geweest. Uiteindelijk bleek dat Laurent een ontmoeting met president Kabila had gehad.

Bronnen in de Wetstraat merken wel op dat het schrappen van de dotaties misschien niet zo'n goed idee is. "Geen dotatie betekent geen verplichtingen. Dan weet je waar je begint, maar niet waar je eindigt", merkt een regeringslid op. Laurent in de pas laten lopen, was net de reden waarom Laken indertijd bij toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) aandrong om de prins een dotatie te geven.

"Het probleem is dat eventuele ontsporingen niet alleen negatief zullen afstralen op het koningshuis, maar ook op het land. Stel je voor dat Laurent met criminele sujetten contacten begint aan te knopen omdat hij bij geen enkel normaal bedrijf terecht kan. Door hem een deel van zijn middelen tijdelijk af te nemen, kun je hem raken. Maar hou je hem enigzins in de hand. Het alternatief is de totale ontsporing."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234