Vrijdag 27/05/2022

Met kunst aan de Oostendse tafels

Twee jaar geleden lanceerde plaatselijk kunstenaar Willy Bosschem in Oostende het idee Met kunst aan tafel. Het werd een overdonderend succes. De Oostendse gastronomie bloeide helemaal op. Dit jaar loopt de actie opnieuw en het is voor vele duizenden weer kunstborden verzamelen.

Het idee was even simpel als geniaal. Laat de mensen uit kunst eten. Aan twaalf kunstenaars die een band hebben met de badplaats werd gevraagd om een uniek bord te ontwerpen. Dat bord werd gekoppeld aan een speciaal menu, wie dat bestelde kreeg achteraf het bord mee. Het ging telkens om porseleinen borden, gebakken op 1.200 graden, en artiesten zoals Roger Raveel deden mee. De combinatie kunst-gastronomie bleek een absolute topper. Willy Bosschem: "Het eerste jaar was de opdracht voor de kunstenaars simpelweg: de zee. Een idee hebben is één zaak, maar de dienst toerisme heeft op zeer dynamische wijze de zaak aangepakt en overgenomen." Isabella D'Hondt van deze dienst: "Het was hét idee om de gastronomie van onze stad een grotere bekendheid en een nieuw elan te geven. Te vaak denkt men bij Oostende enkel aan gepelde garnalen of een gebakken pladijsje. We wilden meer tonen. We zijn dan ook selectief geweest bij deze actie, we wilden enkel restaurants met een hoogstaande keuken. Met kunst aan tafel moest meteen ook een garantie zijn dat het eten op niveau is. Die keuze was een delicate zaak voor ons, dat begrijpt u wel. Maar we wilden het zo, het was niet onze bedoeling om een massa-event te creëren, dat hebben we genoeg. Nu werden door veel mensen restaurants ontdekt waar men anders niet zou binnengaan." Willy Bosschem: "De kunstenaars worden financieel niet vergoed en er is ook de afspraak dat de bewuste borden niet in het commerciële circuit komen. Dat maakt ze een stuk unieker. We waren het eerste jaar zelf verrast door de respons. Na enkele weken bleken al de borden al weg en moesten we er duizenden bij bestellen, terwijl de restaurants allemaal samen toch per avond maar 300 plaatsen bieden. Uiteindelijk verwisselden 13.000 borden van eigenaar."

Met kunst aan tafel eerste jaargang sleepte twee Benelux Event Awards in de wacht: een award voor groot publiek en cultureel evenement, en een tweede award voor evenement met de hoogste return on investment, of anders gezegd: een evenement dat heel rendabel is. Momenteel loopt de tweede editie. Ze startte op 15 september en loopt nog tot 25 maart 2007. Hier en daar is een accent verlegd. Er zijn nu dertien kunstenaars, die een nationalere uitstraling hebben, met opnieuw onder anderen Roger Raveel, maar ook met bv. Piet Stockmans en William Sweetlove. Er werd gekozen voor heel speciale onderborden. Driedimensionale, porseleinen werkjes die, ondanks hun reliëf, toch moesten kunnen dienen op tafel. Willy Bosschem: "Op onderborden kan men zelf niet eten thuis en dat scheelt toch een beetje, maar we denken de 8.000 borden vlot te halen." De belangstelling is nu het grootst in het prachtig in de duinen gelegen Fort Napoleon, waar men het Raveelonderbord kan meenemen. Bosschem: "Uiteraard is Raveel de grote naam, maar vorig jaar hebben we toch gemerkt dat heel wat mensen alle restaurants eer hebben aangedaan en de hele reeks hebben verzameld. Ze hebben ook iets unieks, want nu zijn ze niet meer te krijgen. Hetzelfde effect voorzie ik ook dit jaar. Men stopt niet bij Raveel als men ook de andere kunstwerkjes heeft gezien." Dat aan het succes niet meer moet worden getwijfeld, blijkt uit de kapers aan de Oostendse kust. Willy Bosschem: "We merken nu ook dat het concept gewoon wordt overgenomen. Leuven wil ermee beginnen, in Breda en Rijsel heeft men het al gekopieerd. Vanuit Breda heeft een slimme gast het al in heel Nederland geïntroduceerd, maar op veel commerciëlere basis. Naar verluidt zou hij nu ook naar België komen, met ons concept dan nog wel." Volgend jaar wil men nog één keer met Met kunst aan tafel uitpakken, dan springt Toerisme Vlaanderen mee op de kar, want volgend jaar wordt door Toerisme Vlaanderen sterk gefocust op gastronomie.

In restaurant Le Grillon, waar het gesprek doorgaat, staan de kunstenaarsborden van de vorige editie netjes uitgestald. Le Grillon is een van de restaurants tegenover de befaamde Oostendse Vistrap en verschilt langs de buitenzijde weinig van de aanleunende restaurants. Binnen krijgt de - klassieke - gastronoom wel waar voor zijn geld, en erbovenop een zeer persoonlijke aanpak van de trotse eigenaar. Negentig procent van zijn klanten zijn vaste eters, onder wie heel wat residentiëlen. We proefden er het kunstmenu met onder meer kreeft en hazenrug. Le Grillon is een van de dertien restaurants die meedoen, waaronder ook het prachtig in de duinen gelegen Fort Napoleon (met het bord van Raveel) en het ondertussen beroemdste restaurant van de kuststad, de Ostend Queen in het Casino. Niet echt de smakelijkste keuken van Oostende, zo vermoeden we na een avondje tafelen, afstandelijker ook en met vreemde wiebelstoelen. Het is wel de place m'as tu vu zoals een stad als Oostende er sowieso eentje nodig had. Hier tafelt het betere en mooie volk en er zit altijd wel iemand om stiekem naar te loeren. In ons geval was dat helaas maar Georges Leekens. Opvallend is wel dat niet overal, bv. in de Ostend Queen, het Met kunst aan tafel-menu echt wordt gepromoot. Aan de ingang vindt men er wel reclame over, maar binnen is het menu niet op de tafels te bekennen. Jammer, want de menu's zelf zijn uitstekend en schommelen tussen de 80 à 90 euro, zonder drank, maar met porseleinen onderborden inbegrepen, ingepakt in fraaie zwarte dozen. Isabella D'Hondt: "Misschien is men wat verwend door het succes van vorig jaar. We zullen iedereen nog eens aanporren, want het is echt wel een visitekaartje voor de stad." Ach, misschien hebben een aantal restaurants gewoon een bord voor hun kop. n

Deelnemers 'Met kunst aan tafel'

* Willy Bosschem - restaurant Le Grillon

* Mark Cloet - restaurant Windaue's

* Rik Delrue - restaurant Lobster

* Jacky De Maeyer - restaurant Villa Maritza

* Hubert Minnebo - restaurant Gloria

* Roger Raveel - restaurant Fort Napoleon

* Bart Soubry - restaurant Périgord

* Piet Stockmans - restaurant Savarin

* William Sweetlove - restaurant Auteuil

* Johan Tahon - restaurant Marina

* Bernard Vandenberghe - restaurant Marc Aerden

* Fernand Vanderplancke - restaurant Ostend Queen

* Yves Velter - restaurant Bottarga

Regelmatig wordt ook een Aan tafel met... georganiseerd, dan is de kunstenaar aanwezig in het restaurant. Er zijn ook speciale arrangementen met hotels inbegrepen.

Info www.metkunstaantafel.be.

Winterwarmte aan zee

Dit weekend starten in Oostende ook de groots opgezette eindejaarsfeesten. Er is kerstavondshopping tot 20 uur en op het Wapenplein ligt een schaatspiste van 1.000 vierkante meter. Het volledige plein is trouwens in kerstsfeer. Voor het eerst wordt een uitgebreid animatieprogramma voorzien op verschillende locaties in de stad, met zangers, groepen en zogenaamde ambulante animatie, steltenlopers, doedelzakspelers enz. Het Leopoldpark krijgt duizenden lichtjes en doet een gooi naar de titel van meest sfeervolle park van Vlaanderen met verrassende lichtconstructies en feeëriek verlichte bomen. De Alfons Pieterslaan wordt omgebouwd tot een kerstboulevard, met als centraal punt "het enige echte huis van de Kerstman". Ter hoogte van de Sint Jozefkerk kunnen kinderen de Kerstman een bezoek brengen en - gratis! -met hem op de foto. De Kerstman is er van 13 tot 23 december tussen 14 en 18 uur, op 24 december van 11 tot 15 uur. Toegang is gratis. Er is ook een Winters Sprookjespaleis, het Elfalha-Dàn, een organisatie van Sprookjeskasteel Sassafras. Kortom, veel winter- en kerstwarmte aan zee.

Info

Toerisme Oostende, Monacoplein,

059/70.11.99,

info@toerisme-oostende.be.

www.toerisme-oostende.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234