Zondag 16/05/2021

Politiek

Met Kris Peeters speelt CD&V weer een rol in Antwerpen

null Beeld Bas Bogaerts
Beeld Bas Bogaerts

Vandaag stelt CD&V haar lijsttrekkers voor in de Antwerpse districten. Met de komst van kopman Kris Peeters spelen de christendemocraten eindelijk weer een rol in 't Stad.

"Een uitstekende startpositie", zo omschrijven de Antwerpse christendemocraten hun situatie voor de lokale verkiezingen in 2018. Als N-VA onder de 30 procent gaat, waar de laatste peilingen op wijzen, dan kan CD&V het laatste duwtje geven aan sp.a en Groen om links aan de macht te brengen.

In een peiling van Gazet van Antwerpen kwam CD&V uit op 10,2 procent. Daarmee halen ze 5 van de 55 zetels. Matig, op het eerste gezicht, gezien CD&V in 2012 ook 5 zetels binnenhaalde. Het verschil is dat CD&V toen de Stadslijst met sp.a leegzoog, en dus boven haar gewicht speelde. Dit keer doet ze het alleen. En het vertrouwen is er. Die zesde zetel ligt binnen bereik, rond de 11 procent. "Vergeet niet: Kris is een campagnebeest. Straks doet hij er nog een schep bovenop", klinkt het.

Vrije spits

De rollen zijn duidelijk verdeeld. Kris Peeters is de vrije spits die mag scoren, terwijl schepenen Caroline Bastiaens en Marc Van Peel netjes blijven mee besturen. Dat Peeters de regie strak in handen houdt, bleek vorige week bij de stemming over het inschakelen van privébedrijven voor de controle op leefloners. De enige CD&V'er in de OCMW-raad, Paul De Vroey, onthield zich toen. Met frisse tegenzin, weliswaar.

Bij N-VA wekt die houding irritatie op. "Sinds Peeters hier is gekomen, weten we niet meer waar we ons aan kunnen verwachten", klinkt het. Schepen Fons Duchateau (N-VA) spreekt van "het effect van de passant uit Puurs". Volgens de Vlaams-nationalisten wordt het niet evident om nog een jaar samen te besturen.

De zenuwachtigheid speelt overigens niet alleen op rechts, maar ook op links. Daar zien ze hoe Peeters van leer trekt tegen de privatisering van de daklozenzorg of de controle op leefloners. Maar ook hoe Youssef Kobo, een sterke stem in het diversiteitsdebat, naar Antwerpen komt. Hun vrees: hoe linkser de koers van CD&V, hoe kleiner de kansen op een linkse coalitie. CD&V zou beter zieltjes winnen aan de rechterzijde.

CD&V is uiterst voorzichtig. De partij is als de dood voor de vierkoppige draak, een beeld dat Bart De Wever lanceerde. "Het is maar de vraag of de driekoppige draak van sp.a, Groen en PVDA verandert in een vierkoppige draak", zei de N-VA-voorzitter. Daarmee gooit hij CD&V op een hoop met de linkse partijen, dus ook met de communisten.

Geen samenwerking met communisten

Dinsdag probeerde N-VA een debatquote van partijvoorzitter Wouter Beke opnieuw in die richting te framen. Beke zei dat de lokale afdelingen van de partij mogen kiezen met wie ze samenwerken. Dat werd door N-VA geïnterpreteerd als een vrijgeleide om in Antwerpen met PVDA samen te werken. Maar Peeters reageerde kordaat tegen die framing. CD&V Antwerpen zal niet samenwerken met de communisten.

Het evenwicht bewaren tussen links en rechts, daar gaat het om. Maar die strategie houdt gevaar in. De polarisatie in Antwerpen is immers groot.

Het trauma Oosterweel

Bovendien sleept Peeters trauma's met zich mee. In Antwerpen zijn ze nog niet vergeten hoe CD&V met de Stadslijst in 2012 actief campagne voerde tegen N-VA, om daarna doodleuk met hen in zee te gaan. Die voorgeschiedenis voedt nu de geruchten dat CD&V ook dit keer overstag zal gaan.

Daarnaast is er Oosterweel. Als Vlaams minister-president wilde Peeters amper weten van een overleg met de actiegroepen. Die houding resulteerde in het referendum waarin de Antwerpenaar de Lange Wapperbrug afwees. Het is N-VA die dat dossier uit het moeras heeft getrokken.

Niettemin staan de christendemocraten er goed voor. De luxe is dat ze staan waar ze zich goed voelen: in het midden. Zolang het cordon sanitaire standhoudt, zijn ze noodzakelijk voor een rechts bestuur. Links trekken Groen en sp.a aan de mouw. De Antwerpenaar kiest dan misschien niet rechtstreeks voor hen, maar dat hoeft ook niet. Dat weten ze al uit 2012.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234