Dinsdag 04/08/2020

Mét kernenergie gaat het licht uit

Beeld UNKNOWN

Jan Vande Putte, Nuclear Campaigner bij Greenpeace International, sluit kernrampen in Doel of Tihange niet uit.

Het ongeval in de kerncentrale van Fukushima drukt ons eens te meer met de neus op de feiten. Zelfs landen met een hoogtechnologische ontwikkeling en een doorgedreven veiligheidscultuur kunnen zich niet voorbereiden op het onvoorzienbare. Zowat elk decennium vindt een zwaar nucleair ongeluk plaats, telkens in een ander land, in een ander reactortype en volgens een ander scenario. Telkens werden er lessen getrokken, maar deze konden een volgende kernramp niet voorkomen. Ook een nieuwe ramp, dit keer misschien in Doel of Tihange valt niet uit te sluiten.

Nergens ter wereld worden kerncentrales zo dicht bij bevolkingscentra gebouwd als in België. In een straal van amper 30 kilometer van de kerncentrale van Doel liggen de steden Antwerpen, Lier, Sint-Niklaas en Lokeren. In dezelfde perimeter rondom Tihange liggen Hoei, Luik en Namen. De officiële noodplanzones in België beperken zich tot een straal van amper 10 kilometer rondom de kerncentrale. Dit is belachelijk weinig wanneer we de reële besmettingszones van een realistisch nucleair ongeval in ogenschouw nemen.

In de VS geldt de regel dat kerncentrales op een afstand van 10 mijl (16 km) van een bevolkingscentrum moeten gebouwd worden. In België is zo'n lokatie niet beschikbaar. Antwerpen stad ligt op 11 kilometer van Doel. Er wordt beweerd dat de Belgische reactoren daarom uitgerust zijn met een dubbel beschermend omhulsel. Een eerste dat na een kernsmelting de radioactiviteit in het reactorgebouw moet houden en een tweede dat de reactor moet beschermen tegen een impact van buitenaf, zoals een vliegtuigcrash. Alleen, toen de reactoren begin jaren '70 gebouwd werden, hield men niet echt rekening met een bewuste aanslag met een Boeing en is de impact enkel berekend op die van een Cessna-sportvliegtuig. Bovendien hebben de twee oudste van de vier kernreactoren in Doel slechts een enkelwandig omhulsel.

Zelfs een ongeval van beperkte omvang in een van de reactoren van Doel, waarbij maar een kleine fractie van de radioactieve inventaris van de reactorkern in de omgeving zou vrijkomen, zal los van de menselijke ellende grote economische chaos veroorzaken. Indien zou besloten worden om een klein gebied van 5 kilometer preventief te ontruimen, betekent dit een miljoenenverlies voor de grote havenbedrijven. Antwerpen is een logistieke draaischijf in Europa, maar wie zal in de nabije toekomst nog goederen, laat staan voedsel via Antwerpen willen transporteren?

In dit opzicht is het onverstandig om de levensduur van de ouder wordende Belgische kerncentrales te verlengen. De reactoren van Doel en Tihange kregen een ontwerpleeftijd mee van 30 jaar. Volgens de wet op de kernuitstap mogen ze echter gedurende 40 jaar operationeel blijven. De nucleaire lobby, gevolgd door de meeste politieke partijen, willen de leeftijd van de drie oudste reactoren (Doel 1, Doel 2 en Tihange 1) nog eens tot 50 jaar verlengen. Wereldwijd zijn er amper negen van de 436 commerciële reactoren die net iets ouder zijn dan 40 jaar. Veel operationele ervaring is er dus niet. Het verlengen van de levensduur van deze drie oudste reactoren komt dan ook neer op een spelletje Russische roulette: misschien hebben we geluk en loopt alles gesmeerd, misschien hebben we pech en dan dreigt de catastrofe.

De drie oudste kernreactoren zouden daarom best in 2015 gesloten worden, zoals de wet op de kernuitstap voorziet. Het langer in dienst houden van deze oude reactoren vormt niet enkel een reëel veiligheidsrisico, het zorgt er ook voor dat er onvoldoende in nieuwe productiecapaciteit geïnvesteerd wordt. Kernenergie blokkeert daarmee de noodzakelijke transitie naar een veilig en duurzaam hernieuwbaar energiesysteem. Mét kernenergie gaat het licht uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234