Maandag 27/03/2023

PortretJill Biden

Met Jill Biden als First Lady zal er eindelijk nog eens gelachen worden in het Witte Huis

President Joe Biden kust zijn vrouw Jill na zijn eedaflegging. Beeld AFP
President Joe Biden kust zijn vrouw Jill na zijn eedaflegging.Beeld AFP

Exit Melania, enter Jill. Vanaf vandaag heeft het Witte Huis een nieuwe gastvrouw. Niet één die zich zoals haar voorgangster voortdurend zal wegstoppen, maar wel één die zelfs vastbesloten is als lerares Engels te blijven doorwerken. Maak kennis met de nieuwe First Lady, meteen de allereerste met een betaalde job: Doctor Jill Biden (69).

Stefan Vanderstraeten

Nee, de traditionele rondleiding in het Witte Huis die de nieuwe First Lady van de oude krijgt, zal voor het eerst in honderd jaar niet doorgaan. Net als haar man toont ook Melania Trump zich klein in het verlies, al zal dat de nieuwe presidentsvrouw ongetwijfeld een zorg zijn. Als één iemand zich niet vastklampt aan decorum is het wel Jill Tracy Biden, ‘née’ Jacobs. Al afgelopen augustus — enkele maanden voor haar man tot 46ste president van de VS zou worden verkozen — liet ze in een interview op de ochtendshow ‘CBS Sunday Morning’ verstaan haar leven niet zomaar te zullen omgooien als haar man de machtigste man ter wereld wordt: “Ik geef veel les aan immigranten en vluchtelingen”, sprak ze. “Ik hou van hun verhalen en van wie ze zijn als mensen. En ik hou er vooral van dat ik ze kan helpen op hun weg naar een succesvolle toekomst. Als we naar het Witte Huis gaan, zal ik blijven lesgeven. Al is het maar om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk leraars zijn én welke bijdrage zij leveren.”

Jill Biden met de First Dogs: Champ en Major. Beeld Twitter
Jill Biden met de First Dogs: Champ en Major.Beeld Twitter

Dat lesgeven voor Jill Biden een echte roeping is, mag blijken uit het feit dat ze op haar 55ste alsnog een doctoraat in de onderwijswetenschappen behaalde en zo ook ‘Doctor’ op haar cv mocht bijschrijven. Alleen vorig jaar, toen Joe tijdens zijn verkiezingscampagne het hele land moest doorkruisen, zette ze haar geliefde job voor het eerst sinds 1981 even op pauze om hem bij te staan. Om dat onderwijswerk nadien zo snel mogelijk weer op te pikken. Ze wil ook niet horen dat een job als lerares onmogelijk te combineren zou vallen met het ambt van First Lady. Uiteindelijk bewees ze eerder al acht jaar lang het tegendeel als Second Lady, toen Joe Biden al vice-president onder Barack Obama was. “Ik verbeterde toen schooltaken tijdens vluchten op Air Force Two (het vliegtuig van de vice-president, red)”. Of ook: “Werd ik ’s avonds nog op een officiële plechtigheid verwacht, dan nam ik ’s ochtends al een hele stapel kleren mee naar school en ging ik nadien recht van de campus naar het staatsdiner.”

Zo apathisch Melania leek, zo atypisch belooft de nieuwe First Lady dus te worden. Als oudste in een gezin van vijf dochters — vader Donald was bankdirecteur, moeder Bonny Jean huisvrouw — leerde ze al op jonge leeftijd haar mannetje te staan. Ook letterlijk, rakelt ze zelf graag op in interviews. Nadat één van haar jongste zusjes op school gepest werd, besloot Jill aan te bellen bij de bullebak: “Toen hij de deur opende, heb ik meteen uitgehaald met mijn vuist en hem toegeroepen dat hij nooit meer wormen naar mijn zusje mocht gooien.” Dat de nieuwe presidentsvrouw van geen kleintje vervaard is, toonde ze in maart vorig jaar ook op een democratische meeting in Los Angeles. Terwijl Joe nietsvermoedend zijn toespraak hield, sprongen enkele veganistische activistes het podium op. Enkel ‘gewapend’ met pamfletten, bleek achteraf. Maar dat wist niemand op het moment zelf, ook Jill niet. Toch aarzelde ze geen seconde, greep ze de pols van de protestante en wierp ze zich als levend schild tussen haar en Joe. Niemand raakt aan haar familie, en al zeker niet aan haar man.

Tijdens een meeting in Los Angeles in maart vorig jaar gooide Jill Biden zich als schild tussen een veganistische activitiste en haar man.  Beeld AP
Tijdens een meeting in Los Angeles in maart vorig jaar gooide Jill Biden zich als schild tussen een veganistische activitiste en haar man.Beeld AP

De twee kennen elkaar dan ook al meer dan 45 jaar. Na een kort mislukt huwelijk met schoolliefje Bill botste de toen 23-jarige Jill in maart 1975 op Joe Biden. Zowaar tijdens een blind date georganiseerd door Joe’s broer Frank, met wie Jill school had gelopen. Het begin van het bioscoopavondje beloofde weinig goeds: “Tot dan had ik alleen nog maar gedatet met jongens in jeans, t-shirt en sneakers. En plots stond daar iemand aan de deur met een blazer en instappers. Ik weet nog hoe ik meteen dacht: ‘God, dit zal nooit werken, in geen miljoen jaar! En hij was dan ook nog eens negen jaar ouder dan ik’. Het moet zijn dat de film ‘A Man and a Woman’ een magisch effect op beiden had. Want aan het eind van de avond had Jill haar mening helemaal bijgesteld: “Mama, ik heb eindelijk een gentleman ontmoet”, zou ze haar moeder meteen bij thuiskomst toevertrouwen.

Al 43 jaar zijn Jill en Joe Biden intussen getrouwd.
Al 43 jaar zijn Jill en Joe Biden intussen getrouwd. "Ik aanbid haar", verklapte de nieuwe president onlangs. "Telkens ik mijn vrouw van de trap zie afdalen, slaat mijn hart nog altijd een slag over."Beeld AFP

Toch zou Joe nog meerdere keren op de knieën moeten — volgens de legende vroeg hij haar maar liefst vijf keer ten huwelijk — voor ze zou toehappen. Niet alleen vreesde ze de spotlights — Biden was op dat moment al een bekend senator — ook droeg hij al een vreselijk familietrauma mee. Kort voor de kerst van 1972 waren Bidens eerste vrouw Neilia en zijn dochter Naomi omgekomen in een auto-ongeval. Zijn kleuterzoontjes Beau en Hunter overleefden de klap. Pas toen Jill overtuigd was dat de twee jongens haar als nieuwe ‘mama’ zouden aanvaarden — wat moeiteloos zou gebeuren — durfde ze de grote stap te wagen. Op 17 juni 1977 zegden ze ‘I do’ tegen elkaar. En dat er na 43 jaar huwelijk, met de intussen 39-jarige dochter Ashley als extra zegen, nog lang geen sleet op zit, mag blijken uit de bekentenis die Joe onlangs op televisie deed: “I adore her. Ik aanbid haar. Dit klinkt misschien stom, maar als ik haar van de trap zie afdalen, slaat mijn hart nog altijd een slag over.”

Al kan dat ook aan de ‘practical jokes’ liggen die de nieuwe First Lady blijkbaar geregeld durft uit te halen: “Oma is een echte grappenmaker”, verklapte een van de zeven kleinkinderen, Naomi, onlangs. “Als ze gaat joggen en onderweg een dode slang vindt, dan brengt ze die mee naar huis om in een tas te stoppen en zo iemand de stuipen op het lijf te jagen.” Zelfs bij vluchten van Air Force Two bleek niemand veilig, biechtte Jill zelf al eens op: “Ooit was ik tot mijn eigen verbazing als allereerste op het vliegtuig en heb ik me dan maar voor de lol in de bagagevakken verstopt. Toen iemand die even later opende, schrok iedereen zich rot. Zeker een halfuur lang heb ik nog de slappe lach gehad. That was fun.” Of hoe er de komende vier jaar in het Witte Huis eindelijk weer wat gelachen zal worden.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234