Dinsdag 06/12/2022

Met het oog op Gent

Een groep van dertien, met heel wat jonge atleten. Wat een grote atletiekweelde kan een klein land als België voorleggen op het EK indoor in Valencia, dat vandaag van start gaat. Schijn bedriegt. De atletiekbond legde de lat zo laag dat het niet bijster moeilijk was om een ticket richting Spanje te pakken. Valencia, een grote speeltuin voor jonge Belgische atleten ter voorbereiding op het volgende EK indoor in 2000, in Gent. Wilfried Meert, secretaris-generaal van de nationale atletiekbond: 'We kunnen de atleten dan toch niet voor eigen publiek voor de leeuwen gooien?'

Valencia/Brussel.

Eigen berichtgeving

Plompverloren, ineengedoken als een klein vogeltje, zat ze in de opwarmingszaal van het overweldigende Stade Couvert Régional in het Noord-Franse Liévin. Als het ware in zichzelf gekeerd, haar net gelopen 800-meterwedstrijd analyserend. Drommels goed wist Sandra Stals wat haar verleden week zondag overkomen was. Meteen had Stals zich in het spoor gezet van de massieve Maria Mutola, die een nieuw wereldrecord zou lopen. Want, zo had Stals het in België toch altijd gedaan? Achter de eerste aangaan, erover wippen en winnen. Alleen: Mutola is de doordeweekse Belgische 800-meterloopster niet. Gevolg: na een ronde was bij Stals het licht uit - verzuurd, in het jargon - en uitgeblust kwam ze als zevende over de streep. De relatief slechte prestatie weet ze niet alleen aan een zware powertraining die nog in het lijf hing, maar tevens aan het gemangel aan ervaring. Van cruciaal belang in een tactische discipline als de 800 meter.

En al was de wedstijd in Liévin een kleine afgang, toch had Stals een morzel positivisme uit Liévin meegebracht. "Op tactisch vlak heb ik nog veel te winnen. In België heb ik dit seizoen omzeggens steeds met twee gelopen. Zo leer je niet tactisch lopen. Alleen door deel te nemen aan internationaal gerenommeerde wedstrijden, zoals in Liévin, kan je leren hoe van je af te bijten om je positie te handhaven. Sta me toe om even over mezelf te stoefen, maar met meer ervaring kan ik zeker een seconde afdoen van mijn besttijd die ik dit seizoen lukte." En dus treedt ze vanaf vandaag in Valencia aan op de 800 meter, een brok ervaring rijker. Haar beoogde ambitie: een halve finale. "Met 2:02.17 zit ik in de toptwintig van de wereldranglijst. Het zijn wel bijna allemaal Europese atletes, behalve Mutola."

Als de Belgische atletiekbond het écht hard gespeeld, had Stals dit seizoen in geen lichtjaren in Valencia gezeten. Niet dat Stals zo slecht is. Maar de atletiekinstantie was dit jaar wel zeer mild in het bepalen van de limieten die recht gaven op een toegangsbewijs voor het EK zaalatletiek. Een bewuste politiek. Het volgende EK zaalatletiek heeft immers plaats in Gent, over twee jaar. Wilfried Meert, secretaris-generaal van de Belgische atletiekbond: "De toekomstige organisatoren kunnen toch niet in Valencia aankomen met een delegatie van 2,3 atleten? We wisten dat er veel jongeren in de Belgische ploeg zouden zitten als we niet zo streng waren. Hopelijk kunnen ze hier ervaring opdoen, en zijn ze gerijpt tegen 2000. Want we kunnen ze toch niet voor eigen publiek voor de leeuwen gooien. Trouwens, meer en meer landen leggen de limieten niet zo hoog. Zij bezien de grote indoorcompetities, zij het een EK of een WK, vooral als een testcase voor hun nieuwe lichting jonge atleten."

Stals is niet enige atlete die 'profiteert'. Neem Kjell Provost, Tim Rogge, Tom Omey, Björn Verbeke, Ellen De Meyere, Kathleen De Caluwé... Al deze atleten maken deel uit van een jonge talentvolle lichting. Ook een Katrien Maenhout, Natalja Jonckheere en Olivier Ernst, de 25 jaar gepasseerd, konden meegenieten. Meert: "De verwachting is een aantal finaleplaatsen."

Het was anders op het vorige EK indoor in Stockholm. De Belgische vreugde kon niet op toen twee jaar geleden Erik Wijmeersch (200 m) met goud, Christophe Impens met zilver (3.000 m) en Jonathan Nsenga (60 m horden) met brons uit Stockholm meebrachten. De balans oogt enigszins triest: Zowel Europees kampioen Wijmeersch als Impens liggen in de lappenmand.

Nsenga is er wel bij. In de afgelopen jaren ging hij wel vooruit, maar zo geeft hij zelf toe, de Europese concurrentie is nog veel sterker vooruitgegaan. Idem dito voor Sven Pieters. Dat de hordenspurt in stijgende lijn zit, lijdt geen twijfel. Maar het staat dit indoorseizoen evenzeer vast dat Pieters en Nsenga stagneren. Pieters: "De Duitsers zijn bijvoorbeeld heel sterk naar voren gekomen. Maar dat is normaal. Zij hebben hun leeftijd bereikt. Ik sta fysiek achter op mijn leeftijdsgenoten. Maar de grote doorbraak komt nog."

Meert: "Denk de niet-Europeanen weg. Pieters en Nsenga hebben het potentieel om het in een finale waar te maken. Een EK is een totaal andere psychologische ervaring dan een internationale meeting met een paar sublieme Amerikanen. Hier hebben ze kansen om iets te doen. Al hebben ze een minder geslaagde voorbereiding achter de rug, slecht zitten ze niet."

En wat na het EK indoor? Dan komt één der cruciale waardemeters van het niveau van de Belgische atletiek eraan. Van de zomer staat immers het EK outdoor in Boedapest geprogrammeerd. In tegenstelling tot het EK indoor ligt de lat voor Hongarije veel hoger. Te hoog, volgens sommigen. Een atlete als Anja Smolders heeft alles bij voorbaat op het veldloopseizoen gezet "omdat Boedapest niet haalbaar is". En Sandra Stals: "Ik snap de politiek niet echt goed. Voor het EK indoor volstaat het 2:05.00 te lopen, voor het EK outdoor 2:00.50. Als men écht een doorstroming van jonge atleten beoogt, met onder meer de Olympische Spelen in het verschiet, moet men ook een beetje milder zijn voor het zomerseizoen."

Meert: "Valencia dient om de stiel te leren. In de zomer zijn er ook mogelijkheden om de stiel te leren: er zijn meer outdoormeetings, er bestaan EK's voor juniors en beloften... Het EK outdoor is een evenement dat maar één keer om de vier jaar plaatsheeft, waar alle Europese topatleten naar pieken, dat heel veel media-aandacht krijgt. Daar gaat het niet op om om atleten te sturen die al 's ochtends in de reeksen uitgeschakeld worden."

Hans Jacobs

Belgische EK-selectie: Olivier Ernst (200 m); Björn Verbeke (400m), Kjell Provost (400 m); Nathan Kahan (800m), Tom Omey (800 m), Tim Rogge (800m), Jonathan Nsenga (60m horden), Sven Pieters (60m horden), Kathleen De Caluwé (60 m), Ellen De Meyere (200m); Katrien Maenhout (800m), Sandra Stals (800m), Natalja Jonckheere (hoog)

Atletiekbond legt lat laag voor indoorkampioenschappen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234