Dinsdag 06/12/2022

Met een teletijdmachine* naar het

pittoreske Vlaamse filmverleden

Weet u in welke film Nand Buyl de rol van directeur van een vlooiencircus gespeeld heeft? En waar de opnamen van 'De Pelgrim der Verdoemden', de allereerste Damiaan-film, werden gedraaid? En in welke verfilming van een roman van Hendrik Conscience de jonge Luc Philips indertijd zijn debuut maakte? En in welke muzikale komedie de legendarische bokskampioen Cyrille Delannoit reclame maakte voor het nuttigen van de plaatselijke Geraardbergse heildronk, waarin levende visjes rondzwemmen?

Om te vermijden dat u nu ontgoocheld - want natuurlijk kent u de antwoorden niet! - stopt met lezen, geven we maar meteen de juiste oplossingen. Nand Buyl speelde de directeursrol in De Ordonnans (ook bekend als Café zonder Bier) van Charles Frank. Voor De Pelgrim der Verdoemden uit 1946 werden de Molokai-scènes in Zuid-Frankrijk opgenomen. Luc Philips debuteerde als Kobe, de knecht van het arrogante titelpersonage in Baas Gansendonck (rol van Robert Marcel) van regisseur Gaston Ariën. En de in Geraardsbergen populaire visjesdrank wordt door bokser Delannoit gepromoot in Ah! Qu'il fait bon Chez Nous uit 1951, en indertijd ook uitgebracht onder de titel Ah! t'Is zo fijn in België te leven.

Wie deze vragen ongetwijfeld wél kan beantwoorden, is de Vlaamse filmarchivaris Paul Geens. Sinds die in 1986 zijn 'Naslagwerk over de Vlaamse Film' (een overzicht van alle mogelijke en onmogelijke speelfilms die hier sinds 1920 geproduceerd werden) afsloot, is hij ijverig blijven zoeken, verzamelen en rondneuzen in het niet altijd even glorieuze of geslaagde, maar vaak wél spannende en pittoreske Vlaamse filmverleden. Op die manier kwam niet alleen foto-, affiche- en ander documentatiemateriaal boven water, maar ook verloren gewaande (of gewoon totaal onbekende) films.

Daarnaast constateerde Paul Geens dat er in Nederland wél belangstelling bestond voor het op video uitbrengen van ouder filmwerk (zoals Ciske de Rat, Op Hoop van Zegen en natuurlijk Turks Fruit), maar in Vlaanderen blijkbaar niet. Zo werd een toch wel zéér Vlaamse film als Pallieter, de Felix Timmermans-verfilming van Roland Verhavert uit 1975, door een Nederlands videobedrijf op de markt gebracht.

Daarom is Paul Geens nu via Media Future (waarin ook het duplicatiebedrijf Death Valley van Johan Vandewoestijne zit) begonnen met het op de videomarkt brengen van een aantal koopcassettes onder de titel 'Filmklassiekers uit Vlaanderen'. Als oudste uit de reeks is er de soldatenkomedie De Roem van 't Regiment, in 1937 geregisseerd door Siegfried Arno, een Duits acteur die later ook nog in de Chaplin-film The Great Dictator te zien zou zijn. Het verhaal draait rond soldaat Karel (rol van René Bertal), die ook een populair wielrenner is en daarom uit de kazerne moet worden gesmokkeld om te kunnen deelnemen aan een of andere wedstrijd.

In een perstekst van het Antwerpse productiebedrijf Sabac-film benadrukte scenarist Hendrik Caspeele indertijd dat zijn verhaal op ware feiten gebaseerd was: 'Enerzijds is er de militaire dienst met zijn vele vereisten en anderzijds de sport, waarvan hij de bijeenkomsten door zijn aanwezigheid op een hoger peil verheft, wat dikwijls verschillen veroorzaakt tussen zijn oversten en het wielrennersbestuur'. Op basis van deze 'flitsende' synopsis kan rustig aangenomen worden dat De Roem van 't Regiment de omschrijving 'filmklassieker' voornamelijk verdient door zijn eerbiedwaardige leeftijd en dus vooral als curiosum dient te worden bekeken.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de vreemde teletijdmachine waarmee Bobbejaan Schoepen in de film De Ordonnans uit 1962 (waarvan de ondertitel Café zonder Bier in het Frans vertaald werd in Café sans Export) naar de tijd van Napoleon werd geflitst. Uiteraard moest een niet onbelangrijk deel van het verhaal zich toch nog in de prille sixties afspelen, want filmfinancier Jacques Kluger (die ook manager was van zingende 'cowboy' Schoepen) wilde ook de nodige liedjes laten horen, zoals 'De jodelende fluiter', 'Ik huil in mijn bier' en uiteraard ook de titelsong. Ook The Cousins mogen even acte de présence geven met 'Kili-Watch'.

Een teletijdmachine: dat is inderdaad de beste omschrijving voor deze videoreeks die dit keer eens door (klein)kinderen aan hun (groot)ouders cadeau kan worden gedaan in plaats van altijd maar omgekeerd.(Jan T.)

De reeks 'Filmklassiekers uit Vlaanderen' omvat titels zoals 'De Roem van 't Regiment', 'Baas Gansendonck', 'De Pelgrim der Verdoemden', 'De Ordonnans' (of 'Café zonder Bier') en 'Ah! 't Is zo fijn in België te leven'. Te koop in de FNAC en in de betere videotheek.

Inlichtingen: Media Future, tel. 016/44.10.24, fax 016/44.10.25.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234