Vrijdag 07/08/2020

Met een gigantisch zonnescherm naar andere planeten

In april zal een Russische onderzeeër ergens in de Barents Zee een omgebouwde Intercontinentale Ballistische Volna-raket lanceren. Het is niet het begin van de derde wereldoorlog, wellicht wel de start van een totaal nieuw ruimtetijdperk: met de hulp van zonne-energie de ruimte in. Ook in Europa en de VS wordt eraan gewerkt.

Brussel / Van onze medewerker

Dirk Bogaert

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, de Europese zuster Esa en het Russische Babakin Space Center proberen allemaal om als eerste een ruimtevlucht op zonne-energie te realiseren. De Russen lijken de race te zullen winnen. De Esa, het European Space Agency, plant zijn eerste vlucht immers pas in 2002.

Medio april wordt in het Babakin Space Center de eerste test ondernomen met een zonne-energiescherm van 600 m2. De omgebouwde ICBM-raket (InterContinental Ballistic Missile) moet het gigantische zonnezeil, dat verpakt zit in een doos die kleiner is dan één kubieke meter, tot 850 kilometer boven de aarde brengen. Eenmaal op de gewenste hoogte wordt het zonnezeil vanaf aarde via een 'afstandsbediening' geopend. Het zeil vliegt dan letterlijk op kracht van de zon door de ruimte.

De Europese Ruimtevaartorganisatie Esa plant een bijna gelijkaardige test einde 2002 met een zonnezeil van 400 m2. Het zeil zal gelanceerd worden met een Ariane 5-raket. Een van de initiatiefnemers van dit prestigieuze project, Nersi Razavi, zegt dat de Esa het zonnezeil in december 2002 maximaal een maand in de ruimte wil houden. "Het moet ons toelaten om de exacte oppervlakte te berekenen van een zonnezeil dat een jaar later moet worden gebruikt om gedurende twee jaar rond de aarde te draaien alvorens voor eeuwig in de ruimte te verdwijnen. Volgens de huidige calculaties hebben we in 2003 een zonnezeil nodig met een oppervlakte dat varieert tussen 1.600 en 3.600 m2."

Nersi Razavi is een Iraniër die in Parijs leeft. Hij financiert samen met de Esa, de Unesco en het Deutsche Zentrum fur Luft- und Raumfahrt het zogenaamde Star of Tolerance-project. Het plan kreeg die naam omdat iedere wereldburger het gelanceerde grote zonnezeil met het blote oog zal kunnen zien. Het wordt, na de zon en de maan, het meest lichtgevende object in de ruimte. Dergelijke zonnezeilen hebben volgens Razavi ontzettend veel toepassingsmogelijkheden in de ruimte en op aarde. "In het dichtbije heelal kunnen de ruimtestations, die op basis van zonnekracht werken, straks missies uitvoeren naar Mars, Pluto en Mercurius. De gloednieuwe en ultralichte zonnezeilen hebben echter ook een gigantische toekomst als leverancier van zonne-energie vanuit de ruimte richting aarde. De zeilen kunnen trouwens ook op onze planeet zelf gebruikt worden om op een optimale manier zonne-energie op te wekken. In een tijdperk dat men wereldwijd spreekt over beperking van CO2-emissies en hernieuwbare energiebronnen lijkt het Star of Tolerance-project me ook op dat vlak een zeer beloftevol concept." Razavi beschikt over berekeningen van de Nasa die duidelijk maken dat voor een bemande zonnekrachtruimtemissie naar Mars een zonnezeil van vijf vierkante kilometer nodig zou zijn. Dankzij de moderne composietmaterialen zou het volledige energiezeil niet meer wegen dan tien kilogram. "Een ruimtestation aangedreven door een zonnezeil komt slechts traag op snelheid. Uit computerberekeningen weten we echter dat de snelheidswinst constant is. Een ruimtestation kan op die manier snelheden ontwikkelen van 380.000 kilometer per uur." Zowel Razavi als de Esa berekenen de kostprijs van de eerste proefvlucht met het zonnezeil einde 2002 op 5 miljoen dollar. De tweede vlucht, die einde 2003 gepland is, zal tienmaal zoveel kosten. Razavi beweert nu al sponsorcontracten te hebben met multimediabedrijven en speelgoedfabrikanten. "Het is de bedoeling om in speelgoed microchips te plaatsen die letterlijk 'vredesberichten' van het zonnezeil in de ruimte ontvangen", zegt Razavi, een idealist: "Samen met de Esa wil ik bewijzen dat 'marketing voor de vrede' even rendabel kan zijn als de nu bestaande 'economie van het militaire geweld'."

Ruimtevaart

Ook reclame en de levering van energie vanuit de ruimte behoort tot de mogelijkheden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234