Maandag 23/09/2019

Syrië

"Met 'domme' bommen probeert Rusland schuld van bombardementen van zich af te schuiven"

Beeld AFP

De Russische luchtmacht gebruikt in Syrië ongeleide "domme" bommen. Volgens de Britse krant The Guardian probeert Rusland zo de verantwoordelijkheid voor mogelijke oorlogsmisdaden en burgerdoden af te schuiven op het Syrische regime. 

Bronnen bij de Verenigde Naties vertelden The Guardian dat Moskou munitie gebruikt die lijkt op de Syrische. In plaats van hoogtechnologische precisiebommen gebruikt de Russische luchtmacht bewust minder nauwkeurige bommen. Zo wordt het onderzoekers moeilijk gemaakt om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de luchtaanvallen.

"Er lijkt tussen Syrië en Rusland een gezamenlijke inspanning te zijn om zeer vergelijkbare wapens te gebruiken", aldus een VN-functionaris. "Omdat de Syrische luchtmacht oudere vliegtuigen gebruikt met piloten die niet zijn opgeleid om precisiebommen in te zetten, gebruikt ook Rusland minder slimme wapens."

De beschuldigingen roepen vragen op over de draagwijdte van de Russische luchtcampagne. Deze werd eind 2015 gelanceerd en verstevigde sindsdien de positie van de Syrische president Bashar al-Assad. Russische bombardementen waren belangrijk voor de overwinning van het regime in Aleppo, eind 2016, en zijn cruciaal voor het aanhoudende offensief tegen de rebellenenclave Oost-Ghouta, waarbij in twee weken 700 mensen werden gedood. 

Het is niet voor het eerst dat Rusland wordt beschuldigd van het gebruik van onnauwkeurige munitie. Wapenexperts stelden dat budget de belangrijkste beweegreden was. 'Domme' bommen zijn goedkoper dan precisiegeleide raketten. Het is volgens The Guardian voor het eerst dat Rusland wordt verdacht van doelbewust gebruik te maken van ongeleide munitie om verantwoordelijkheid over de gevolgen te kunnen ontlopen. 

Andere geluiden bij de VN stellen dat Rusland de munitie gebruikt om burgers angst aan te jagen. "Ze willen de burgerbevolking terroriseren, met als uiteindelijke doel hen te doen keren tegen de gewapende groepen die zich in hun gemeenschappen ophouden", aldus een anonieme bron bij de VN.

Rapport

De beschuldigingen aan het adres van Rusland komen op dezelfde dag dat de VN Rusland en de door de VS geleide internationale coalitie hebben opgeroepen de door hen uitgevoerde luchtaanvallen te onderzoeken op schendingen van het humanitair recht. 

In een dinsdag verschenen rapport stelt een onderzoekscommissie van de VN dat alle strijdende partijen te weinig doen om burgers te beschermen en zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

Zo zou de internationale coalitie bij de strijd rond Raqqa tegen IS onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de burgerbevolking en civiele doelen te ontzien. Door een luchtaanval op een school op 21 maart 2017 zouden minstens 150 burgers die daar hun toevlucht hadden genomen zijn omgekomen. Onder hen waren veel vrouwen en kinderen. Bewijzen dat IS-strijders zich in de school verschuilden, heeft de commissie niet kunnen vinden.

De Russische luchtmacht voerde op 13 november 2017 aanvallen uit op een dichtbevolkt gebied in de buurt van Aleppo, waarbij onder meer een markt, winkels en een restaurant werden getroffen. Zeker 84 burgers kwamen om en 150 raakten gewond. "Dit hele conflict wordt gekarakteriseerd door een totaal negeren van het oorlogsrecht. Alle partijen moeten onmiddellijk stoppen met belegeringen, humanitaire hulp toelaten en stoppen met strategieën die vooral burgers treffen", aldus commissielid Hanny Megally.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234