Zaterdag 22/01/2022

Opinie

Met dit voorstel kiest het vrije onderwijs voor integratie in plaats van segregatie

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Wouter Beke is voorzitter van CD&V.

Wouter Beke

In juni sluit mijn zoon een belangrijk hoofdstuk af. Einde van het lagere onderwijs, over naar de grote school. Het secundair. Waar dat zal zijn en welke richting Warre zal volgen, daarover denken we nu in het gezin samen na. Maar wat ik al zeker weet, is dat het een school wordt die kwalitatief, open en toegankelijk is, een school die rekening houdt met de eigenheid van onze zoon. Een school die rekening houdt met zijn talenten en beperkingen. Humaniora betekent mens worden. Een school die hem meer mens maakt. Net als alle andere ouders willen wij het beste voor ons kind.

In Vlaanderen hoef je niet ver te zoeken voor een goede school. Ons onderwijs staat bekend om zijn goede kwaliteit. Eén van de fundamenten van die sterkte is de pedagogische vrijheid van de school. Ze zorgt voor kwaliteit, diversiteit en toegankelijkheid voor elke leerling. Iets dat we zowel in het gemeenschapsonderwijs als in het katholieke onderwijs zien. De recente plannen rond de katholieke dialoogschool sluiten aan bij dit verhaal. Plannen waaruit blijkt dat zij de nieuwe samenleving goed aanvoelt.

Ouders die net als wij een school moeten kiezen voor hun kind, stuiten op een veranderde realiteit. Het Vlaanderen van onze kinderen is niet meer dat van onze kindertijd. Dat zie ik zelf ook, als ik de school van mijn kinderen vergelijk met het katholieke college waar ik zelf naartoe ging. En zeker in vergelijking met dat van mijn ouders. De diversiteit op de schoolbanken is nooit zo groot geweest als nu. Voor heel wat ouders is dat even wennen. Voor heel wat leerkrachten trouwens ook. Of je die diversiteit probeert weg te moffelen of niet, ze is daar en ze blijft daar. Je kan alle bloemen plukken, maar de lente zal je niet tegenhouden.

De school die we kiezen, sluit aan bij onze identiteit. Het is een plaats waar we ons goed en veilig voelen. Ook mensen met een islamitische achtergrond koesteren die wens voor hun kinderen. Met de dialoogschool krijgen ouders die nog twijfelen een duwtje in de rug. Door rekening te houden met de identiteit van ieder kind, krijgt ieder kind een plaats in de school. Een school die niet alleen onderwijs van topkwaliteit levert, maar die ook gestoeld is op westerse waarden en normen. Die kinderen omvormt tot goed opgeleide volwassenen. Volwassenen die later sterk zullen staan op de arbeidsmarkt en in het leven. Die kunnen verder studeren, werk vinden en een plaats in de samenleving veroveren.

Wouter Beke Beeld Joost De Bock
Wouter BekeBeeld Joost De Bock

Met dit voorstel kiest het vrije onderwijs voor integratie in plaats van segregatie. Ze kiest opnieuw voor een eigen pedagogisch project, gestoeld op de fundamenten van de christelijke identiteit en open naar de nieuwe samenleving. Het is die openheid die in dit verhaal tot uiting komt.

Elke verandering is moeilijk. En ik begrijp dat dit voorstel bij heel wat mensen een alarmbel doet afgaan. Want ja, we willen allemaal het beste voor ons kind. Bezorgde ouders mogen echter op beide oren slapen. Neen, de katholieke school van hun kind wordt geen islamschool. Neen, wiskunde zal geen plaats maken voor islam. En neen, hun katholieke dochter komt morgen niet met een hoofddoek naar huis. Maar misschien wel met vriendinnetjes die er eentje dragen. Of die, als ze dat willen, tijdens de speeltijd naar de stille ruimte gaan. Want dat kan in de dialoogschool.

Ik ben trots op ons prachtige onderwijssyteem, op onze veelzijdige leerkrachten en op de openheid die hen kenmerkt. Als we die openheid ook in de 21ste eeuw willen behouden, dan moeten we durven nadenken over een moedige en moderne visie als deze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234