Poëzieprijs

Met dit gedicht won Ruth Lasters 10.000 euro

1 © Ruth Lasters

Vlaams dichteres Ruth Lasters werd dinsdagavond in Amsterdam uitgeroepen tot winnares van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Met haar gedicht 'Witlof' sleepte de Vlaamse er maar liefst 10.000 euro in de wacht.

De prijs is meteen ook de grootste geldprijs ter wereld die er met één gedicht te incasseren valt. De Vlaamse moet dat bedrag wel delen met de Nederlandse Laurens Hoevenaren, die er bekroond werd voor zijn gedicht 'De zotte Charlotte'. Volgens de jury onder voorzitterschap van de Nederlandse Dichter des Vaderlands Anne Vegter deden beide gedichten in kwaliteit niet voor elkaar onder. "Ze vertegenwoordigen voorbeeldig twee genres in de poëzie: Waar de ene een messcherp beeld van een historisch drama schetst, toont de ander een kraakhelder onderzoek naar het ontstaan van taal."

Waarom ze na een goed ontvangen poëziebundel nog meedoet aan een poëzieconcours als dit? "Omdat je toch wil weten hoe ver je zal geraken, vooral omdat de beoordeling anoniem gebeurt", zegt de dichteres. Lasters, die eerder ook al drie romans uitbracht, hoopt dan ook dat de prijs haar poëziewerk wat meer onder de aandacht kan brengen.


Witlof


De afzonderlijke oerknallen van
dingen, het (ontstaans)eureka van sorbet, papier, de slede, radio-
 
golven, de dasknoop, het elektron, poedersuiker. Was het
in stolpen maar ergens bewaard. Grote glazen reservoirs
 
waaronder men dan bij verwonderingverlies, bij bovenmatig balen
inhaleren kon het prilste, prettigste begrippen-
 
begin, ontdekkingsenthousiasme.
Dan in zo'n stolp met jou te staan, diep in te ademen de kick
 
van de vondst van wat wij daarna dan verzoend en -strengeld
weken aten: rauwe, bleke losgewoelde ledematen van
 
de aarde.

(Ruth Lasters)

nieuws

cult