Donderdag 05/12/2019

Met dierenrechtenactivist michel vandenbosch op bezoek bij mcdonald's

Vandenbosch: 'Mij lijkt het constructiever om een machtig bedrijf als McDonald's inhoudelijk bij te sturen door ermee in dialoog te gaan'

'Wie weet zetten we een McGaia op het menu'

Voor het eerst zette fastfoodgigant McDonald's gisteren de deuren open voor het grote publiek ter gelegenheid van de Open Bedrijvendag. In alle 57 vestigingen kon de nieuwsgierige bezoeker zien hoe het ijverige personeel de Big Mac, McChicken, Pitamac en Cheeseburger in recordtempo maakt. De Morgen trok naar de McDonald's op de Antwerpse Keyserlei, met Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch als gelegenheidsinspecteur. 'Een vegetarische pita met alleen maar groenten? Vegetariërs zijn geen konijnen hé. Daar mag gerust wat quorn of tofoe tussen.'

Antwerpen

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

'Niets aanraken, niets proeven, de handen wassen tot de ellebogen, een netje rond de haren en alle juwelen uit." Onze gids van dienst Abby maakt meteen duidelijk dat hygiëne voorop staat bij McDonald's. Niemand ontsnapt aan de strenge regels die gelden voor het personeel en de gelegenheidsbezoekers. Ook filiaalhouder William Schietekat niet, die toch even schrikt bij de komst van Michel Vandenbosch in zijn vestiging. Maar de Gaia-voorzitter stelt hem meteen gerust.

"Ik kom hier niet om jullie belachelijk te maken, maar om eens van gedachten te wisselen over de voedselindustrie. Als dierenrechtenorganisatie kun je ofwel McDonald's beschouwen als de duivel en het alleen maar de oorlog verklaren. Ofwel probeer je inhoudelijk een machtig bedrijf als McDonald's bij te sturen door ermee in dialoog te gaan. Mij lijkt het constructiever om die tweede weg te bewandelen."

Geheel gerust is de McDonald's-manager er niet op, maar de argwaan verdwijnt snel als Vandenbosch in de vriezer de dozen met de diepgevroren frietjes aan een nauwkeurige controle onderwerpt. "Mmm, voorgebakken in plantaardige olie. Dat is toch al een goed punt. De meeste frituren gebruiken dierlijk vet en daar zijn wij niet zo mee opgezet. McDonald's verkoopt dus honderd procent vegetarische frietjes en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Je ziet, als het goed is, zeggen we het ook."

De rondleiding gaat verder richting koeler, waar de ingrediënten voor de salades en de sauzen worden opgeslagen. De pot mayonaise trekt de aandacht van Vandenbosch. "Is die gemaakt met eieren? En zijn die dan afkomstig van kippen die in legbatterijen zitten?" De McDonald's-manager heeft niet meteen een antwoord klaar, maar weet wel dat de kippen die McDonald's gebruikt voor zijn Chicken Nuggets vrij rondlopen en vrije toegang hebben tot eten en drinken. "Dat is toch al een begin", zegt Vandenbosch, die voor de zekerheid het lastenboek opvraagt waarin de afspraken staan tussen McDonald's en zijn leveranciers.

"Ik zou toch graag weten hoe het zit met die kippen. Jaarlijks mesten ze in de Europese Unie vier miljard kippen vet in zes weken tijd. Dat zijn echte turbokippen die door hun poten zakken omdat ze hun eigen gewicht niet meer kunnen dragen. De laatste twee weken van hun leven zitten ze met 24 op een vierkante meter. Het zou mooi zijn mocht een bedrijf als McDonald's een voortrekkersrol spelen en bewust niet in dat systeem mee zou stappen."

Van de koeling gaat het naar het 'droge' gedeelte, waar een hoop installaties doet denken aan de vreemde snoep producerende machines uit Sjakie en de Chocoladefabriek: een bubbelmachine met koolstofdioxide om de frisdranken van prik te voorzien, een batterij aan siroophouders waaruit groene, gele en bruine leidingen vertrekken richting frisdrankmachine en een frietjesverdeler die altijd dezelfde hoeveelheid frietjes in de bakmanden werpt.

In de keuken is het een en al bedrijvigheid en maakt het personeel aan de lopende band hamburgers: eerst de broodjes toasten, dan de groentjes erop, vervolgens met een spuit een shot saus er bovenop en ten slotte de hamburger zelf. "Die niet gebakken is in olie of boter maar louter gegrild", zegt Abby. Om er verder op te wijzen dat het niet al vet is wat de klok slaat bij McDonald's wijst ze nog op de zeven verse salades die de fastfoodgigant op het menu staan heeft en de nieuwe vegetarische Pitamac met zes verschillende groenten.

"En zit daar nog iets in naast die groenten?", vraagt Vandenbosch zich af. "Nee, het is alleen een pitabroodje met groenten en een sausje", antwoordt Abby. "Echt vegetarisch kun je dat toch niet noemen. Vegetariërs zijn geen konijnen hé. Daar mag gerust wat quorn of tofoe tussen. Als je het mij vraagt, zou de Pitamac veel meer succes hebben mocht er een vleesvervanger in zitten, ook bij vleeseters."

De filiaalhouder luistert aandachtig naar de commentaar van de Gaia-voorzitter en geeft hem geen ongelijk. "We zullen je opmerking noteren en wie weet zetten we binnenkort de McGaia op het menu", lacht hij. "Maar misschien moet je eerst eens proeven eer je onze Pitamac veroordeelt."

Na de rondleiding blijkt het water tussen beide heren minder diep dan hun achtergrond doet vermoeden. De McDonald's-manager wil per se met Vandenbosch op de foto en geeft zelfs toe dat hij zich onlangs heeft ingeschreven om een voordracht van Vandenbosch bij te wonen over diens laatste boek, De Dierencrisis. "Ik vond het wel boeiend om hem eens over de vloer te hebben en van gedachten te wisselen", zegt Schietekat. "Wat hij doet voor de dieren is goed en daar sta ik volledig achter, maar in een business zoals deze moet je natuurlijk ook rekening houden met een economische realiteit. Het is niet eenvoudig om een heel productieproces om te gooien."

Vandenbosch zit ondertussen te smullen van zijn vegetarische Pitamac. "Ik moet eerlijk toegeven dat dit echt lekker is en ik mis niet meteen een vleesvervanger. Maar een uitgebreider vegetarisch aanbod bij McDonald's zou wel mogen." "Maar dat is er al", repliceert Schietekat, "of zijn onze frietjes niet vegetarisch misschien?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234