Maandag 23/11/2020

Eten

Met deze technieken en dit recept maak je jouw darmflora op eenvoudige wijze gezonder

Beeld Hannes Vandenbroucke

Ons darmstelsel doet veel meer dan alleen maar eten verteren. Het huisvest bacteriën die ons volledige welzijn beïnvloeden. Je houdt die collectie micro-organismen dus maar beter in topconditie.

Lange tijd waren onze darmen onontgonnen gebied. Een negen meter lang orgaan waarin niemand echt geïnteresseerd was. Vandaag is gut health hot in wetenschappelijk onderzoek en wordt ons microbioom (de kolonie aan microben die in onze darmen leven) steeds meer gezien als een tweede brein dat ons goed, maar ook slecht kan doen voelen. Zo wordt een ongezond microbioom gelinkt aan overgewicht, depressie, ontstekingen, bepaalde kankers, ­diabetes type 2, hart- en vaatziekten, alzheimer én parkinson. Het geheim voor een goede gezondheid lijkt dus steeds meer in ons maag-darmstelsel te liggen.

Maar wat ís een gezond microbioom en hoe maak of hou je het goed? De samenstelling van microben is bij ieder mens uniek en hangt van ­verschillende factoren af, maar alles wijst erop dat hoe diverser de soorten bacteriën die in je darmen leven, hoe gezonder je darmflora en hoe sterker je imuunsysteem. Een gezond, gevarieerd microbioom is voor een groot deel het resultaat van een gevarieerd dieet. Klinkt logisch, maar net daar wringt de laatste decennia het schoentje. Ons eetpatroon is er een pak eenzijdiger op geworden. We eten steeds meer voedsel dat uit een fabriek komt, en dat chemische stoffen en bewaarmiddelen bevat. Je raadt het al: die laatste zijn geen al te beste vrienden met onze darmbacteriën.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Gelukkig kan je je darmflora op eenvoudige wijze zelf gevarieerder maken. Zo ­ontdekten onderzoekers dat hoe meer soorten planten je eet, hoe bonter de verzameling microben in je ­darmen. Sommigen stellen dat 30 soorten planten per week eten een must is. Dat lijkt veel, maar onder de term ‘planten’ vallen naast groenten en fruit ook noten, zaden, peulvruchten, verse ­kruiden, specerijen en volkorengranen zoals ­boekweit, quinoa, bruine rijst en havermout.

Creatief met kleur

Bent u het gewend om ‘s ochtends yoghurt met banaan te eten? Wissel die banaan dan eens in voor rood fruit en kiwi en werk af met een zadenmix of een notenmengeling. Vervang yoghurt eens door havermout of beleg een volkoren boterham met plakjes avocado. Je zal zien dat afvinken op die manier heel snel gaat. Neem als vuistregel: hoe meer kleuren, hoe beter. In plaats van drie rode paprika’s te kopen, ga je best voor een rode, gele en groene. Elke kleur heeft zijn eigen kenmerken en gezondheidsvoordelen, en telt dus niet als een en dezelfde groente. Hetzelfde met rode en witte kool of verschillende soorten paddenstoelen.

Ik maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk planten in m’n maaltijden te verwerken. In het recept hiernaast vervang ik de helft van het gehakt door champignons. De puree is grotendeels gemaakt van knolselder en de saus bestaat uit uien, knoflook en tomaten. Nog een handje pittige microgroenten erbovenop en je vinkt al gauw zes planten van je lijstje. Niet mis!

Beeld Hannes Vandenbroucke

Champignon-gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten voor 4 personen: 

600 g (netto) knolselder, geschild en in stukken / 300 g (netto) pureeaardappelen, geschild en in stukken / klontje boter / snuif nootmuskaat / peper en zout / olijfolie / 2 uien, versnipperd / 3 teentjes knoflook, tot moes geplet / 400 g champignons, fijngesneden / 400 g gemengd gehakt (varken/rund) / 2 el paneermeel / 1 ei, losgeklopt / 2 tl oregano / 30 g geraspte Parmezaanse kaas / 2 blikken tomatenblokjes / 2 tl suiker / handje microgroenten (kiemplanten van tuinkers, radijs, rucola...)

Zo maak je het:

1. Kook de knolselder- en aardappelblokjes in ­gezouten water in 20-25 min. gaar.

2. Verhit wat olijfolie in een grote pan en stoof de ui en knoflook 2 min. aan. Haal de helft van het ­mengsel uit de pan en zet even opzij. Voeg ­vervolgens de champignons toe aan de pan en bak over een hoog vuur in enkele minuten gaar. Kruid met peper en zout.

3. Haal de champignons uit de pan en doe ze samen met het gehakt, paneermeel, ei, oregano en geraspte kaas in een mengkom. Kruid met peper en zout.

4. Doe het overgebleven ui-knoflookmengsel terug in de pan en voeg de gehakte tomatenblokjes en de suiker toe. Laat de saus over een zacht vuur ­pruttelen.

5. Meng het gehakt met je handen goed dooreen en rol tot balletjes.

6. Verhit een klont boter in een pan en bak de balletjes rondom goudbruin. Voeg ze vervolgens toe aan de pan met tomatensaus en laat 10-15 min., of tot de balletjes gaar zijn, pruttelen.

7. Giet ondertussen het kookvocht van de knolselder en aardappelen af en stamp samen met een klont boter, peper, zout en nootmuskaat tot een puree.

8. Werk af met de microgroenten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234