Donderdag 21/01/2021

vacature.com

Met deze studies scoort u het hoogste loon

Met een diploma in één van de zogenaamde STEM-richtingen (science, technology, engineering, mathematics) verdient u nog altijd het meest.Beeld Shutterstock

Over studiekeuze versus de noden van de arbeidsmarkt wordt bij de start van een nieuw academiejaar altijd veel geschreven – vooral dan over hoe ze beter op elkaar kunnen afgestemd worden. Vacature.com zocht uit welke studierichtingen het populairst zouden zijn als de werkgevers het voor het zeggen hadden en aan welk loonpakket u zich mag verwachten.

Volgens de meest recente cijfers uit de Salarisenquête van vacature.com verdient de houder van een masterdiploma 56% meer en een bachelor 13% meer dan het Belgisch loongemiddelde van 3.401 euro bruto. Achter die cijfers schuilen echter grote verschillen per studierichting. Met een diploma in één van de zogenaamde STEM-richtingen (science, technology, engineering, mathematics) verdient u – als starter toch – nog altijd het meest.

Voor mensen zonder diploma of met een erg laag diploma is het heden minder rooskleurig dan het verleden: waar onze ouders en grootouders zich nog puur op basis van intelligentie, inzet en ervaring naar een leidinggevende positie konden werken, is dat vandaag voor mensen zonder diploma quasi onmogelijk geworden. En dat vertaalt zich ook in hun loonrealiteit. Loontrekkenden die enkel een diploma secundair onderwijs hogere graad bezitten, verdienen in dit land 10% minder dan het algemeen gemiddelde. Een werknemer met een diploma lager onderwijs, secundair onderwijs lagere graad of zonder diploma, verdient 20% minder dan het algemeen gemiddelde.

Goede versus slechte studiekeuze

VDAB publiceert in haar jaarlijkse schoolverlatersrapport welke richtingen 'goed in de markt liggen'; de studenten die deze opleidingen volgden, vonden binnen het jaar na afstuderen werk. De meeste zijn intussen nagenoeg bekend; elektriciteit, informatica, verpleegkunde, diverse (hoog)gespecialiseerde technische opleidingen, ingenieursopleidingen, tandheelkunde, geneeskunde, rechten, enz.

Die lijst vertelt natuurlijk ook niet alles. Zo zullen sommige gereputeerde opleidingen, zoals arts en tandarts, ook niet voor ièdere student tot een dikbetaalde job leiden. Diverse commerciële functies zijn dan weer in beperkte mate verbonden aan één specifiek studietraject. En soms worden dergelijke adviezen al eens onbedoeld grappig. Zo omschreef de studiedienst van de VDAB de opleiding geschiedenis enkele jaren geleden nog als een echt kneusje onder de masteropleidingen. Dat vonden ze wel wat vreemd klinken op het stadhuis van Antwerpen, waar op dat moment drie niet helemaal onbelangrijke functies (met name: de burgemeester, de schepen van de haven en de OCMW-voorzitter) ingenomen werden door… jawel, historici.

Lees ook: dit zijn de 5 best en de 5 slechtst verdienende functies

Welke diploma’s zien de hr-professionals het liefst?

Uit een rondvraag blijkt dat, als het gaat over niet-technische, algemene startersfuncties, vooral afgestudeerden uit de rechten en de toegepaste economische wetenschappen streepjes voor hebben. Wie daarnaast nog een paar jaar studies aan een gerenommeerde buitenlandse universiteit of hogeschool kan voorleggen, krijgt tijdens een sollicitatieprocedure ook extra aandacht.

En dan zijn er natuurlijk de knelpuntberoepen en dus -studies: ICTzorgkunde en een waaier aan technologische richtingen. Eerder deze maand berichtte technologiefederatie Agoria dat het aantal studenten dat aan een technologiestudie begint aan een Vlaamse hogeschool of universiteit, lijkt te stagneren. Wat problematisch is, wetende dat het net die profielen zijn waar een zwaar tekort aan is/ontstaat op de arbeidsmarkt.

Ereklasse universiteit/hogeschool

Iets waar Amerikaanse en Britse studenten véél meer van wakker liggen dan de onze: wáár ze hun hogere studies kunnen gaan doen. Princeton, Oxford, Harvard, Yale… dat is een heel ander paar mouwen op uw cv dan pakweg de universiteit van Connecticut.

Volgens Marc Depaepe, gewezen campusrector van de Kulak en gewezen vicerector van de KULeuven, is de kwaliteit van het onderwijsaanbod in Vlaanderen voorlopig erg homogeen en mogen we daar blij om zijn. "Voorlopig zien we in België nog geen toestanden zoals in de VS, waar zowel ereklassers als vierde provincialers hogere studies aanbieden. Daar bepaalt niet alleen uw diploma, maar vooral ook de instelling waar u het behaalde, uw aantrekkelijkheid bij werkgevers. In Vlaanderen zijn werkgevers daar nog niet heel erg mee bezig: onze universiteiten en hogescholen zitten wel min of meer op hetzelfde niveau."

"Er bestaan overigens meerdere rankings. Leuven is de minst regionaal rekruterende universiteit, maar Gent kan bogen op meer Nobelprijswinnaars. Andere rangschikkingen zijn dan weer gebaseerd op onder meer het kapitaal dat een universiteit kan aantrekken. Dat heeft weinig te maken met de kwaliteit van de alumni. Dat de rankings de media halen is natuurlijk des mensen. Studenten kennen die rangschikkingen overigens wel, maar laten de keuze van hun universiteit meestal door heel andere factoren bepalen. Sommigen willen absoluut op kot gaan, anderen willen blijven deelnemen aan het sociale leven in hun woonplaats."

Toon me alle jobs voor starters

Dit zijn de 10 hoogste starterslonen per afstudeerrichting (Salarisenquête vacature.com 2017)

1. Geneeskunde (arts, tandarts): 3.308 euro bruto

2. Farmaceutische wetenschappen: 3.204 euro bruto

3. Burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect: 2.849 euro bruto

4. Informatica: 2.826 euro bruto

5. Bio-ingenieur, landbouwingenieur: 2.709 euro bruto

6. Biomedische wetenschappen: 2.668 euro bruto

7. Exacte wetenschappen (biologie, wiskunde, scheikunde, fysica, geologie, geografie): 2.588 euro bruto

8. Industrieel ingenieur, MSOG (landmeter): 2.584 euro bruto

9. Handelsingenieur (HIR), handelsingenieur beleidsinformatica: 2.511 euro bruto

10. Rechten: 2.425 euro bruto

Lees ook:

Zoveel verdient de gemiddelde Belg

Voor deze jobs heb je geen hoog diploma nodig

Toffe studie, maar je vindt er geen job mee

Bronvacature.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234